13. mesto za slovo od Helsingborga

V švedskem Helsingborgu so končali z letošnjim evropskim prvenstvom do 21 let. Zadnji štirje naslovi evropskih prvakov so pristali pri težko kategornikih iz Ukrajine, Turčije in Francije. Pri Ukrajincu Andreiu Garbarju, ki je slavil v kategoriji do 87 kilogramov, pri Turku Emreju Kutalmisu, najboljšemu kategorije 87 plus, pri Turkinji Huri Korkut, ki je osvojila kategorijo do 73 kilogramov in pri Francozinji Solène Avoulette, vladarki najtežje ženske kategorije nad 73 kilogramov. Slovenci smo upe usmerjali v Patrika Divkovića, ki je odkrito napadal vrh kategorije do 87 kilogramov. Žal se mu je zalomilo v drugem krogu, potem ko je bil v prvem kot drugi nosilec prost. Presenetil ga ja Španec  Andreu Perez, ki je slavil z najmanjšo možno razliko, z 20:19. “Kot drugi nosilec v kategoriji sem v prvem dvoboju dobil Španca. Vedel sem da bodo vse borbe ki jih bom imel težke. Žal sem zamočil že na prvi oviri in s tem močno razočaral samega sebe. Vem kaj moram spremeniti v treningu do naslednje tekme, da se mi kaj takega več ne ponovi. Same borbe sploh ne bom komentiral. Sočasno se opravičujem celotni zvezi, ker sem razočaral z rezultatom. Ne bo se ponovilo!” je bil nad odvijanjem evropskega prvenstva razočaran velik up slovenskega taekwondoja. “Danes je za nami zelo težak in kar žalosten dan. Kljub temu, da so bili na žrebu postavljeni nosilci in je bil Patrik postavljen za drugega nosilca, nam ni uspelo zmagati prvega dvoboja proti Perezu. V večjem delu dvoboja je bil Patrik v vodstvu. Na koncu je Španec povedel in za točko tudi zmagal. Sedaj ko so se glave že malo umirile, lahko  povem da je to sestavni del športa. Tudi ta poraz je lahko dober za nekaj v prihodnje. Moramo dvigniti glave in gledati naprej”, se je na stresni dan ozrl trener Zoran Zarič. Da je Perezu dvoboj proti Divkoviću odnesel veliko moči, se je videlo v tretjem krogu, ko je proti Norvežanu Milošu Pilipoviću sicer dosegel 13 točk, a jih je prejel kar 43, tako da so sodniki ta dvoboj predčasno zaključili. Norvežan je napredoval do finala, v katerem pa ga je povsem nadigral Ukrajinec Garbar, ki je zmagal s 26:2!

Evropsko prvenstvo do 21 let, zadnji tekmovalni dan

Moški

Kategorija do 87 kilogramov

  1. krog – Patrik Divković : Andreu Perez (Špa) – 19:20

Vrstni red: 1. Andrei Garbar (Ukrajina), 2. Miloš Pilipović (Norveška), 3. Hasan Can Lazoglu (Turčija), 3. Filip Dodevski (Severna Makedonija)….. 13. Patrik Divković (Slovenija).

 

Kategorija nad 87 kilogramov

  1. Emre Kutalmis Atesli (Turčija), Antonio Arta (Španija), 3. Muhammed Emin Acikgoz (Turčija), 3. Georgii Tandelov (Rusija).

 

Ženske

Kategorija do 73 kilogramov

  1. Huri Korkut (Turčija), 2. Madina Gadzhieva (Rusija), 3. Carlota Zanoni (Španija), 3. Nika Petanjek (Hrvaška).

 

Kategorija nad 73 kilogramov

  1. Solène Avoulette (Francija), 2. Elena Blashchenitsa (Španija), 3. Laura Glasnović (Hrvaška), 3. Tania Casti Ñeira (Španija).