Blestele Angežinje, naša testirala konkurenco

Veliki zmagovalci dvodnevnega finala velike nagrade v taekwondoju, ki ga so organizirali v azerbajdžanskem Bakuju, so cont_banner_gppostali Angleži, oziroma točneje Angležinje, ki so od osmih kategorij slavili v treh! S tem so v angleški taekwondo reprezentanci dokazali, da so se že povsem osredotočili na naslednje olimpijske igre, ki bodo leta 2020 na Japonskem, saj bodo imele zmagovalke, s prejetimi 80-timi točkami nekoliko lažjo pot proti Tokiu. Po uspešnosti so se za Angleži uvrstili Južni Korejci, ki so jim sledili reprezentanti Irana in Azerbajdžana. Omeniti moramo še Ruse, ki so633a3423 pridno zbirali medalje srebrne, oziroma bronaste barve!

Čeprav se nista uvrstila v drugi krog, bosta za nastop v Bakuju Franka Anić in Ivan Trajković, ki sta na finalu zastopala Slovenijo, bogatejša za nekaj več kot dvanajst točk, oziroma jih bosta prejela več, kot da bi zmagala na turnirju nivoja G1. Obema ni veliko manjkalo, da bi gledano skozi konkurenčne oči, pripravila presenečenje. Franka Anić je proti Mehičanki Briseidi Acosta izgubila z 2:0, Ivana Trajkovića pa je s 6:3 ugnal Rus Vladislav Larin. S tem, da je Trajković po dveh rundah vodil z 2:0! »Dvoboj sem super začel. V prvi rundi sem povedel z 1:0, v drugi dodal še točko. S tem sem si pripravil izvrstno izhodišče za tretjo rundo. Vendar sem bil v njej preveč pasiven. Rus je rezultat najprej izenačil. Deset sekund pred koncem je izvedel krožni udarec v telo in zadel … Za preobrat je zmanjkalo časa. Vesel 633a1649sem, da sem se sploh uvrstil na ta finalni GP. A ostaja grenki priokus, ker mislim, da bi z enakim pristopom kot v prvih dveh rundah lahko zmagal. Larin je na koncu osvojil drugo mesto«, se je po finalnem dvoboju v kategoriji nad 80 kilogramov Ivan Trajković zavedal, kaj je izpustil iz rok. V njej je bilo zelo pesto v polfinalu, v katerem sta se udarila Rusa Roman Kuznetsov in Vladislav Larin. Izenačen dvoboj je z 10:8 dobil Larin. Morda še nekoliko bolj izenačen je bil drugi polfinale med srebrnim olimpijcem, Nigerijcem Abdoulom Issoufoujem in Irancem Sajjadom Mardanijem. Iranec si je z rezultatom 7:6 zagotovil finalni dvoboj. V njem si je Mardani že po nekaj sekundah priboril vodstvo z 1:0. V drugi rundi je Larin povišal agresivnost, ki mu je najprej prinesla točko, nato pa se je moral začeti braniti, saj je Mardani postal zelo nevaren pri poskusih z nožnimi udarci. Finalista sta razživela občinstvo, saj sta oba prikazala vrhunsko tehniko, dvoboj pa bi se lahko odvijal v eno ali drugo smer. Petnajst sekund pred koncem dvoboja, ko je Mardani vodil s 4:1, je Iranec najprej izgubil točko. Nato je Larin v zadnjih 633a1569dveh sekundah dosegel še eno, a mu je za popoln preobrat zmanjkalo časa.

Poglejmo še v Anićino kategorijo. V prvem polfinalu je Kitajka Shuyin Zheng, ki je prava orjakinja in je tudi olimpijska zmagovalka, ugnala Mehičanko Briseido Acosta, ki je izločila našo Franko Anić. V finale je napredovala še Britanka Bianca Walkden, ki je na olimpijskih igrah osvojila bron. Walkden je z 8:4 premagala Jackie Galloway, reprezentantko ZDA. Prva finalna runda je bila precej živčna. V njej je bila Britanka malce aktivnejša. V drugi rundi je Evropejki uspelo prebiti kitajski zid in povesti s 3:0. To se je izkazalo za dovolj visoko vodstvo, v zadnji tretjini dvoboja je Kitajka osvojila le točko, tako da se je zmage, ki ji je ob 80-tih točkah prinesla še 6.000 dolarjev veselila izkušenejša Bianca Walkden.

15338882_10211863446163822_8804424462400675326_nV Bakuju je skupno tekmovalo 118 športnikov, ki so zastopali 41 držav. Ti se bodo v olimpijski športni kompleks Sarhadchi najverjetneje vračali tudi v prihodnjih letih, saj bo v Bakuju zagotovo še kakšen vrhunski turnir. V programu svetovne zveze do naslednjih olimpijskih iger je veliko tekmovanj, ki še nima organizatorjev.  Danes v glavnem mestu Azerbajdžana organizirajo slavnostno večerjo, na kateri bodo izbrali najboljše športnike, trenerja in sodnike svetovne taekwondo zveze. Na njej bodo prisotni tudi člani naše reprezentance.

Zmagovalci finala Velikih nagrad

Ženske

Kategorija do 49 kg

1. Charlie Maddock (Velika Britanija)

2. So Hui Kim (Južna Koreja)

3. Svetlana Igumenova (Rusija)

 

Kategorija do 57 kg

1. Jade Jones (Velika Britanija)

2. Hedaya Malak (Egipt)

3. Ah Reum Lee (Južna Koreja)

 

Kategorija do 67 kgmedal-ceremony-for-the-female-67kg-cateogory_11

1. Hyeri Oh (Južna Koreja)

2. Chia Chia Cuang (Kitajski Tajpej)

3. Elin Johansson (Švedska)

 

Kategorija nad 67 kg

1. Bianca Walkden (Velika Britanija)

2. Shuyin Zheng (Kitajska)

3. Jackie Galloway (ZDA)

9. Franka Anić (Slovenija)

 

Moški

Kategorija do 58 kg

1. Carlos Navarro (Mehika)

2. Tae Hun Kim (Južna Koreja)

3. Jesus Tortosa Cabrera (Španija)

 

Kategorija do 68 kg

1. Dae Hoon Lee (Južna Koreja)

2. Jaouad Achab (Belgija)

3. Konstantin Minin (Rusija)

medal-ceremony-for-the-male-80kg-cateogory

Kategorija do 80 kg

1. Milad Beigi Harchegani (Azerbajdžan)

2. Seif Eissa (Egipt)

3. Albert Gaun (Rusija)

 

Kategorija nad 80 kg

1. Sajjad Mardani (Iran)

2. Vladislav Larin (Rusija)

3. Roman Kuznetsov (Rusija)

9. Ivan Trajković (Slovenija)