Brez energije ni moči

Tretji tekmovalni dan svetovnega prvenstva v južnokorejskem Muju je imela Slovenija na borišču številka štiri Dunjo Lemajić, ki se je borila v kategoriji do 67 kilogramov. Torej v kategoriji, v kateri smo imeli v preteklosti že kar nekaj uspeha. Njena prva nasprotnica je bila Uzbekistanka Nigora Tursunkulova. Dvoboj se ni začel dobro za našo predstavnico, saj je Uzbekistanka skozi prvo rundo višala prednost, ki je po dveh minutah narastla na visokih 12 točk. Precej bolj izenačena je bila druga runda. V njej je Dunja sicer prejela dve kazni, zatem pa sta obe tekmici osvojili tri točke. Ta runda se je končala z delnim izidom 5:3, oziroma je bil skupni rezultat po dveh rundah 17:3. V zadnji rundi Lemajićeva ni zmogla resneje ogroziti nasprotnice, dvoboj se je končal z izidom 22:4. »Nimam veliko za povedati. Dejstvo je, da me je to, ko sem pred nekaj dnevi bruhala in izgubila precej kil, čisto uničilo in sem danes v dvoboju komaj stala. Rezultat je bil temu enak. Enostavno nisem imela moči in energije za karkoli. Bila sem res dobro pripravljena. To se je videlo tudi na pripravah na Rogli. Ampak potem se je pa to zgodilo in kaj naj zdaj? V moji kategoriji se pozna vsak kilogram. Izgubila sem jih pet. Niti malo nisem bila konkurenčna. Sem pa dala vse od sebe.« V jutrišnje polfinalne dvoboje so se v kategoriji do 67 kilogramov uvrstile Turkinja Nur Tatar, ki je v izjemno dramatičnem četrtfinalu z zlato točko ugnala Hrvatico Jelićevo, Korejka Jan-Di Kim, Paige Mc Pherson iz ZDA in Kitajka Mengyu Zhang. V moški kategoriji do 68 kilogramov pa Bolgar Vladimir Dalakliev, ki je deloval vseskozi zelo čvrsto in je v četrtfinalu nokautiral Kitajca Jinyua Wanga, prvi s svetovne lestvice Korejec Dae-Hoon Lee, Jordanec Ahmad Abughaush, ki nadaljuje z vrhunskimi rezultati, ki jih je začel dosegati lani na olimpijskih igrah in ki so ga ponesli na tretje mesto svetovne lestvice ter Yu-Jen Huang, ki bo imel v polfinalu proti Jordancu zelo zahtevno nalogo. Današnji dvoboji so dokazali, da prihajajo na površje mlajši tekmovalci, saj se je v polfinale uvrstilo kar nekaj takšnih, ki jih je le redko kdo pričakoval med dobitniki medalj.

Jutri bo na programu svetovnega prvenstva četrti tekmovalni dan. V njem bo potekalo tekmovanje v ženski kategoriji nad 73 kilogramov. V njem Slovenijo zastopa Nuša Vujinović »: V Južni Koreji je veliko tekmovanj. Jaz sem že tekmovala na štirih, petih. Zato dobro vem, kaj lahko pričakujem. Mislim, da se bodo v dvoboje za medalje uvrstile najbolj izkušene borke. Tekmice poznam, zato se turnirja veselim. Nanj sem se pripravljala kar nekaj časa, nova pravila pa so tista, ki mi vzbujajo optimizem, saj mi zelo odgovarjajo«.

Nušo Vujinović čaka v prvem dvoboju precej visoka ovira, ki se imenuje Akram Khodabandeh. Gre za borko iz Irana. Kako je nevarna pa se vidi tudi iz tega, da je na svetovnem prvenstvu v vlogi dvanajste nosilke. Iranka je na aktualni svetovni lestvici na sedemnajstem mestu, Vujinovićeva, ki v zadnjem letu ni veliko tekmovala, pa je dvainštirideseta.