Čestitamo, izbrani ste med 50 najboljših sodnikov na svetu

Med vidne posameznike oziroma posameznice, ki uveljavljajo slovenski taekwondo izven Slovenije spada Jasna Golubič. Pozna jo vse več tekmovalcev, ki se udeležujejo najpomembnejših turnirjev na svetu, saj na njih v vlogi sodnice ocenjuje njihovo početje. V začetku marca ji je uspelo še do pred nekaj leti nedosegljivo. Postala je prva slovenska sodnica, ki je prišla v ožji izbor petdesetih najboljših sodnikov na svetu, ki se potegujejo za sojenje na Olimpijskih igrah v Tokiu 2020. Res je, da je pot do tja enako dolga kot je za tekmovalce, a ni več tako dolga kot je njen prehojen del.

Jasnina sodniška zgodba se je začela leta 2006, ko je tekmovalno uniformo zamenjala za tisto uradno, s kravato. Na začetku ni vedela, kaj ji nova pot prinaša. A je kmalu ugotovila, da uživa v sojenju borb. Ta hobi je postajal vse bolj primarni del njenega življenja. Iz tekme v tekmo je pridobivala izkušnje in nova znanja, ter s tem postajala vse boljša. Trajalo je nekaj let, da je bila pripravljena narediti naslednji premik v karieri in postati mednarodna sodnica. To se je zgodilo leta 2012, ko se je udeležila mednarodnega seminarja za sodnike, ki je bil takrat v Moskvi. V Rusiji je prišla do spoznanja, kako velik je svet taekwondoja in da lahko na Olimpijske igre prideš tudi kot sodnik. Takrat je to postal njen novi cilj. Kot novopečena mednarodna sodnica je začela soditi na večjih  evropskih tekmovanjih, kjer je ob pomoči in nasvetih starejših mednarodnih sodnikov pridobivala vse več kakovostnega znanja in izkušenj. Leta 2015 je obstajala možnost, da poskusi srečo za za preboj na Olimpijske igre v Riu. Vendar so jo ustavili visoki kriteriji za prijavo v selekcijski del procesa. Takrat je dozorela misel, da ji Tokio 2020 ne uide. Izkušnje iz minulega olimpijskega siklusa so ji prišle zelo prav. Uredila je vse potrebno, da pri naslednjem naboru doseže kriterije. V letu 2017 se je zamenjalo vodstvo svetovne taekwondo zveze. Kot že uveljavljeno evropsko sodnico so jo začeli vabiti na tekme svetovnega nivoja. Vedela je, da prihaja obdobje, ki ga je tako dolgo čakala. Zato se je zavestno odločila, da bo sojenje na turnirjih postalo primarno delo in je vse ostale obveznosti potisnila na stran. Kmalu je ugotovila, da je ta njen hobi precejšen finančni zalogaj. Zato je denarno pomoč pri potovanjih na tekmovanja iskala pri Taekwondo zvezi Slovenije in tudi drugod. Lotila se je vsakega občasnega dela, ki ji je prineslo dovolj zaslužka za plačevanje vseh nujno potrebnih stvari. Sledila je svojim sanjam. Leta 2018 je naredila še korak dalje k »boljšemu« življenju in je odšla iskat srečo v Kanado. Odobrili so ji začasno delovno dovoljenje, kar je s pridom izkoristila. Istega leta je bila izbrana med dvajset sodnikov, ki so sodili na Olimpijskih igrah mladih v Buenos Airesu. To je bila tista »mini olipijada«, ki je pomenila tako velik osebni dosežek, kot dosežek za celotni taekwondo v Sloveniji. Potem je prišlo letošnje leto in vabilo na selekcijski izbor sodnikov za Tokio 2020.

Ta izbor je potekal v Moskvi in je bil namenjen evropskim in afriškim sodnikom. Vsega skupaj jih je bilo 87, od tega 60 iz Evrope. Seminar je trajal štiri dni. Prva dva dni so se učili, druga dva izpolnjevali teste. Ti so bili vse prej kot enostavni, konkurenca pa zelo močna in nepredvidljiva. Za napake ni bilo prostora in koncentracija je bila ključnega pomena. Po zaključenem seminarju je sledilo napeto čakanje rezultatov. Verjetno je bilo to sedem najbolj napetih dni v Jasnini sodniški karieri. A se je izplačalo. Ves trud, vsa tveganja in odpovedovanja, vse je bilo vredno tega trenutka. Trenutka, ko je dobila elektronsko pošto, v kateri je bilo napisano »Čestitamo, izbrani ste med vrhunskih 50 sodnikov, ki se potegujejo za sojenje na Olimpijskih igrah v Tokiu«! Kakšni so bili občutki ob branju vedo le tisti, ki so se na poti proti uspehu odpovedovali številnim stvarem. Najverjetneje se jih sploh ne da opisati!

Zdaj Jasna Golubič začenja zadnjo etapo. V njo bo morala vložiti še več truda. Se odpovedati marsičemu in potisniti na stran ideje o dopustu, počitnicah in podobno. Pred petdeseterico sodnikov  je dobro leto dodatnega ocenjevanja, ki bo prisotno na vseh velikih tekmovanjih. Vse Velike nagrade in Svetovno prvenstvo, kot tudi Kontinentalne olimpijske kvalifikacije. In to je čas, ki ga je Jasna začela sanjati leta 2006. Takrat še malo bolj sramežljivo. Danes pa lahko zatrdimo, da prihaja njen čas!