Dekleta so bila uspešnejša

Zagreb 2013Na odprtem prvenstvu Hrvaške v taekwondoju, ki ga organizirajo v Zagrebu, je prvi dan tekmovalo štirinajst slovenskih tekmovalcev. Najbolje je šlo članicam, saj je Lemajićeva zmagala, Anićeva je bila druga, Petrušićeva in Rajherjeva pa sta bili tretji. Do edine moške članske medalje je s tretjim mestom prišel Trajković, do moške mladinske pa Kobal, ki je bil drugi.

Ana Dunja Mio mediteranske 2013Štirikrat je za zlato medaljo v borišče stopila Dunja Lemajić. V prvem krogu je z 8:3 ugnala Hrvatico Šapino. V drugem je imela tudi nekaj sreče, saj prve nosilke, Danke Johanssonove ni bilo na tatami. V polfinalu je s tesnim rezultatom (5:4) padla Hrvatica Matićeva, v finalu pa še njena kolegica Čaktaševa, ki je izgubila za dve točki, s 3:1. Tako Lemajićeva nadaljuje z odličnimi rezultati, saj je tudi na prejšnji tekmi svetovnega pokala v Beogradu premagala vse nasprotnice.

Na zadnji stopnički se je zaustavila Franka Anić. Korčulanko je v finalu s 6:3 ugnala olimpijska prvakinja, Srbkinja Mandićeva. Pred tem je Anićeva suvereno, z 12:0 odpravila Hrvatico Zec in nato z 12:5 Poljakinjo Krzemieniecko. Tekmovanje v Zagrebu je bilo za slovensko reprezentantko zelo dobrodošlo, saj je lahko formo testirala proti eni izmed najboljših bork sveta.

Največ borb je imela bronasta Ana Petrušić. Da je prišla do medalje, se je morala pomeriti s štirimi nasprotnicami. Za uvod je z 9:6 slavila proti Angležinji Sweeneyevi, nato je z 11:2 ugnala  Belorusinjo Kryshnionovo. V četrtfinalu je z 9:5 padla Nemka Noelpova. Uvrstitev v finale se je Petrušićevi izmuznila za dve točki. Za toliko je bila v polfinalu boljša Srbkinja Gladovićeva.

Proti borki iz Srbije je izgubila tudi Nuša Rajher. Naša reprezentantka v najtežji ženski kategoriji, je bila v prvem krogu prosta. V drugem je z 12:0 premagala Hrvatico Kopinćevo, katero dobro pozna, saj jo včasih sreča na treningih. Rajherjeva se je zaustavila v polfinalu, kjer jo je z 9:5 premagala Babićeva, ki je na koncu osvojila drugo mesto. Zmago za Slovenijo je v Zagrebu priborila še Anita Kaltak, ki je s 15:11 ugnala Hrvatico Ivčekovo. Preostali naši predstavnici – Kovačičeva in Popovićeva sta izgubili uvodni borbi.

Boren je bil izkupiček prvega dne za našo moško člansko vrsto, saj je edino zmago dosegel Ivan Trajković. Ta je v drugem krogu OLYMPUS DIGITAL CAMERAnajtežje moške kategorije deklasiral Hrvata Majetića, katerega je premagal s 13:1. V polfinalu je bil za našega najboljšega taekwondoista usoden Francoz El Yazidi, ki je zmagal z 8:5. Jure Pantar in Rok Sterle sta izgubila v prvem krogu.

Medtem ko v ženski mladinski konkurenci nismo imeli svojih predstavnic, so nas med mladinci zastopali trije. Najdlje in to do finala je prišel Lucijan Kobal, ki je najprej v borbi drugega kroga, v kateri sta z Avstrijcem Seferjem dosegla kar 34 točk, zmagal s 23:11. V polfinalu je z 20:8 slavil proti Čehu Skorepi. Kobalu je zmanjkalo moči v finalu, v katerem ga je z 19:6 premagal Hrvat Horvat. Trikrat je v ring in to proti borcem iz vzhoda Evrope, stopil Mark Stanič. Dvakrat je bil uspešen. Ukrainec Vatrych je izgubil z 12:4, Poljak Olchowski pa za točko, z 9:8. Za Staniča je bil usoden Bolgar Dimov, ki je zmagal z 8:3 in ki je na koncu pristal na drugem mestu. Matic Motaln, naš tretji mladinski reprezentant, je bil v prvem krogu prost. V drugem je s 16:2 odpravil Avstrijca Tschanna, v tretjem pa ga je tesno, s 6:5 ugnal Italijan Conti.

Prvi dan tekme svetovnega A pokala v Zagrebu, ki poteka v Dvorani Športov, je v skupnem seštevku na prvem mestu reprezentanca Srbije, ki je bila najuspešnejša pri zbiranju točk tako v ženski kot v moški kategoriji. Slovenija je med 179 ekipami trenutno uvrščena na sedmo mesto.