Dolge noge proti desetletnim izkušnjam

V najtežji ženski olimpijski kategoriji lahko udeleženke letošnjih olimpijskih iger razvrstimo v tri skupine. Po teži, F-67kgizkušnjah in hitrosti. Kitajski zid se skriva v Shuyin Zheng, ki je od lanskega leta številka ena kategorije nad 67 kilogramov. Zheng se je na prvo mesto povzpela potem, ko je zmagala na zaključnem GP turnirju v Mehiki. Kitajka je na tem turnirju presenetila s hitrimi skoki. Dve leti predtem se je na svetovnem prvenstvu v Puebli počasi premikala ter je obvladala le nekaj preprostih tehnik. Prvi GP turnir v letu 2014, ki je bil v Suzhouju, je končala brez poraza. Strokovnjaki so dejali, da je zmagala le zaradi svoje teže in dolgih nog. A je Kitajka nadaljevala z odličnimi rezultati. Sezono je zaključila z bronasto medaljo na GP v Mehiki, na SP 2015 pa je v Rusiji prišla do medalje srebrne barve. V Manchestru je s pomočjo zlate točke ugnala Britanko Bianco Walkden in po zmagi prikazala zanjo neobičajno veliko čustev. Na zaključku sezone 2015 je v Mehiki porazila Bianco Walkden, Reshimie Oogink in Mario Espinozo. S tem, da je delovala precej bolj nevarno, kot je pred tremi leti. Danes ne napada več samo s sprednjo nogo, ampak so njene tehnike precej bolj raznovrstne. Dodala je krožne udarce iz polobrata v telo in polkrožne udarce v glavo. Zmage, ki jih je dosegla v zadnjem času, visoka točkovna razlika in raznolikost tehnik so jo popeljale do ene glavnih favoritinj za olimpijsko zmago. Angležinja Walkden, ki je skoraj tako visoka kot Zheng, je druga na svetovni lestvici. Gre za eno najbolj dinamičnih bork v svetovnem pokalu. Kraljica čebela, kot jo imenujejo njene reprezentančne kolegice, je znana kot zaročenka Moldavca Aarona Cooka. Liverpoolčanka je na začetku sezone 2014 prišla do bronaste medalje na azijski tekmi GP, a so jo poškodbe in operacije zaustavile v njenem vzponu proti vrhu. Kljub temu se je z ogromno podporo vodstva angleške taekwondo zveze uspela zadržati na visokem nivoju. Dobro bero je imela v lanski sezoni. Na svetovno prvenstvo je odšla s komajda zaceljeno poškodbo. A je uspela v zadnjih sekundah dvoboja ugnati francosko veteranko Gwladys Epangue. In to kar z udarcem v glavo. Na prvem GP v Moskvi je bila tretja, na drugem v Samsunu in tretjem v Manchestru pa druga. A je od štirih dvobojev proti Kitajki Zheng izgubila tri, tako da potrebuje vrhunsko taktiko v Riu, če se bo še enkrat pomerila s Kitajko.

Drugo skupino tekmovalk sestavljajo nižje in starejše borke. A imajo ogromno izkušenj. Mednje uvrščamo Mehičanko Espinozo in Francozinjo Epangue. Obe sta v taekwondoju že veliko število let, njun nastop pa temelji na močnih udarcih, ki so zaščitni znak stare taekwondo šole. Espinoza je olimpijska prvakinja iz Pekinga 2008. V Londonu je bila bronasta, v Riu pa bo tretjič nastopala na olimpijskih igrah. Vendar je v zadnjih letih, razen na turnirjih v Ameriki, njena bera medalj zelo pičla. Še najvišje je posegla na zaključnih turnirjih GP leta 2014 in 2015, ko je v rodni Mehiki prišla do srebrnega obličja. Ognjeviti in živahni borki, ki zelo obvlada polkrožne nožne udarce in velja za eno najboljših napadalk z rokami, ne odgovarjajo višje nasprotnice. Tako je na primer že trikrat izgubila proti Zheng. Da bi bila enakovrednejša, bi morala izboljšati tehnike, ki jih uporablja, ko pride blizu World-TKD-2015-17.05.2015-73F-87M-87M-Semi-and-Finals-10nasprotnic.

Epangue je fizično ena izmed najbolj dominantnih taekwondoist. A je na OI v Londonu ni bilo zaradi bolezni hrbtenice. Po ozdravitvi se je vrnila na turnirje, njena prednost pa so bile izkušnje iz preteklosti. Prvo svetovno prvenstvo je, gledano skozi oči sedanjosti, osvojila daljnega leta 2009 v Kopenhagnu, drugo pa leta 2011 v Gyeongjunu. Leta 2015 je bila v Čeljabinsku tretja. Starejša od večine nasprotnic, ki pa jo močno spoštujejo (Walkden ji pravi legenda). Je mojstrica bojevanja iz bližine.

Najhitrejše borke v kategoriji so Srbkinja Milica Mandić, Nizozemka Reshimie Oogink in reprezentantka ZDA Jackie Galloway. Čeprav je v Londonu osvojila zlato olimpijsko medaljo, se Mandićeva ni spremenila in še vedno velja za eno najbolj priljubljenih športnic na svetu. V lanskem letu ni prišla do visokih rezultatov. Omenimo le tretje mesto iz GP turnirja v Manchestru. Oogink in Galloway bosta v Riu napadli iz ozadja. Nizozemka se je na olimpijske igre uvrstila šele skozi evropske kvalifikacije. A je s prefinjeno tehniko, s polkrožnimi udarci iz skoka zagotovo kandidatinja za olimpijsko medaljo. Za Gallowayevo stojijo odlični rezultati. Zadnji dve leti je zmagovala na največjih svetovnih tekmah. Američani tudi zaradi Gomezovih uspehov sedaj upe na naslednje olimpijsko zlato medaljo v taekwondoju stavijo na Galloway. Ker gre za najtežjo žensko kategorijo, v kateri obstajajo velike razlike tako v višini kot teži udeleženk olimpijskega turnirja, a vse izvrstno izvajajo tehnike, bomo spremljali zelo zanimivo tekmovanje.

Povzeto po WTF