Finale dvometrašev dobil nižji Isaev

S četrtim tekmovalnim dnem so v Riu de Janeiru končali s tekmovanjem v taekwondoju. Olimpijski nastop si bosta z najbolj 13661937_1247060845358956_2149707894275002668_oprijetnimi občutki zapomnila zmagovalca, Kitajka Shuyin Zheng in Azerbajdžanec Radik Isaev. V ženski kategoriji nad 67 kilogramov so medalje osvojile še Mehičanka Maria Del Rosario Espinoza (srebro), Britanka Bianca Walkden (bron) in Američanka Jackie Galloway (bron). V moški kategoriji nad 80 kilogramov pa so se na stopničke za zmagovalce povzpeli še Nigerijec Abdoulrazak Issoufou Alfaga (srebro), Brazilec +80 kgMaicon Siqueira (bron) in Južni Korejec Dong-min Cha (bron). Če seštejemo medalje v vseh osmih kategorijah, potem je vrstni red po uspešnosti držav takšen:

1. mesto Južna Koreja (dve zlati medalji, tri bronaste medalje)

2. mesto Kitajska (dve zlati medalji)

3. mesto: Velika Britanija (zlata medalja, srebrna medalja, bronasta medalja)

V ženski finale najtežje kategorije na olimpijskih igrah sta napredovali druga nosilka, Kitajka Shuyin Zheng in veteranka Maria Del Rosario Espinoza iz Mehike. Šlo je za dvoboj različnih slogov. Kitajka, ki je za dobro glavo višja od Mehičanke, najraje napada s sredine borišča, kjer poskuša izkoristiti prednost daljših nog. +67 kgEspinoza, ki je leta 2008 v Pekingu osvojila zlato medaljo, velja za ognjevito borko, ki uporablja različne krožne udarce in bližnje udarce iz obratov, blizu pa so ji tudi ročni udarci. Vprašanje pred dvobojem je bilo, če se bo lahko Espinoza dovolj približala Kitajki in s tem onemogočila njene nožne udarce? Mehičanka je v prvi rundi krožila okoli Azijke. Pri enem izmed poskusov napada jo je nasprotnica zadela in prvo rundo dobila z 1:0. V drugi rundi smo videli podobno predstavo kot v prvi, a brez točk. V tretji rundi je Espinoza uspela izvesti udarec, a do točke ni prišla. Na drugi strani je Zheng povečala prednost najprej na tri, nato na štiri in še na pet točk. V zadnjih dveh sekundah dvoboja je Američanka prišla do prve točke. Z ESPINOZA Maria Del Rosario (MEX) ZHENG Shuyinrezultatom 5:1 se je zmage veselila Kitajka, ki je po dvoboju povedala: »Nisem bila napeta. Bolj težko mi je bilo prejšnje dni, ko sem gledala ostale kitajske reprezentante.« Tukaj je mislila predvsem na njenega fanta Shuaija Zhao, ki je prvi dan osvojil zlato medaljo in dodala: »Nikoli se ne boriva!« V repasažu velja omeniti Nepalko Nisho Rawal, ki je s 4:3 izgubila proti Francozinji Gwladys Epangue. Dodati moramo, da je dobila posebno vabilo za udeležbo na olimpijskih igrah in da je na JYL8a9yjsvetovni lestvici šele na 289 mestu, medtem ko je Gwladys na osmem!

V prvem dvoboju za bronasto medaljo sta se pomerili Maročanka  Dislam in Britanka Walkden. Po prvi rundi brez točk, je v drugi Walkdenova prikazala izjemno tehnično znanje in z dvema natančnima udarcema povedla s 4:0. V tretji je prednost povečala na 7:0, zatem pri umikanju prejela kazen. Bronaste medalje se je veselila z rezultatom 7:1.

Drugi dvoboj za bronasto medaljo je bolje začela reprezentantka ZDA Jackie Galloway, ki je proti fizično zelo močni Francozinji 3nd-Session20.08.2016-561Gwladys Epangue povedla z 1:0. V drugi rundi je Francozinja napadala s sredine borišča, Američanka se je spretno izmikala. V tretji je Galloway dosegla »bronasto« točko, do točke pa je proti koncu dvoboja prišla še Epangue.

Zadnji dvoboj na olimpijskih igrah, kar se taekwondoja tiče, je bil finalni v najtežji moški kategoriji. Izmed favoritov se je najbolj izšlo tretjemu nosilcu, Azerbajdžancu Radiku Isaevu, ki je imel zadnjega nasprotnika v Nigerijcu Abdoulrazaku Issoufou Alfagi. Za oba je značilno, da sta visoka, z dolgimi nogami. S tem, da je Afričan, ki meri kar 207 centimetrov, nekoliko težji. V prvi ISSOUFOU ALFAGA Abdoulrazak (NIG) ISAEV Radik (AZE)rundi sta oba poskušala s stranskimi nožnimi udarci. V drugi rundi je bilo podobno, s tem, da je bilo tudi nekaj udarcev iz neposredne bližine. Z nekaj več energije je udarjal Issoufou Alfaga, Isaev pa je z udarcem v glavo prvi prišel do treh točk. Naslednje tri je Azerbajdžanec dosegel v tretji rundi. V zadnjih 20-tih sekundah je Nigerijec zaradi kazni Isaevu prišel do dveh točk. Dvoboj sta zaključila z rezultatom 6:2. »Če vedno se počutim, kot da sem med oblaki. Ne morem verjeti, da sem postal olimpijski zmagovalec! Počel sem tisto, kar mi je naročil trener. Zato sem zmagal!«, je dejal pred podelitvijo medalj presrečni Radik Isaev.ISSOUFOU ALFAGA Abdoulrazak (NIG) ISAEV Radik (AZE)1

V prvem dvoboju za tretje mesto se je Brazilec Maicon Siqueira, ki je imel na svoji strani močno zvočno podporo s strani gledalcev pomeril z Angležem Mahamo Chojem. V prvi rundi je bilo precej akcije, a nič točk. V drugi je Cho izvedel bliskovit udarec v Brazilčevo glavo. Zatem je padel, tako da je povedel s 3:1. Siqueira je poskušal s povečano agresivnostjo izriniti Evropejca iz tatamija, a brez uspeha. Zato pa se je Brazilcu izšlo v tretji rundi, ko je dosegel tri točke in povedel s 4:3. Cho je 50 sekund pred koncem izenačil na 4:4. Sledila je Brazilčeva točka, Anglež je poskušal izenačiti, a je pri tem prejel še en udarec, tako da se je dvoboj na veselje bučnih domačinov končal z izidom 6:4.

CHO Mahama SIQUEIRA Maicon1V drugem dvoboju za bronasto medaljo je poskušal Uzbekistanec Dmitriy Shokin popraviti vtis, saj je bil na turnirju prvi nosilec. A je imel v izkušenem Dong-min Cha-ju zelo nevarnega nasprotnika. Do prvih točk, in to eno po eno, sta borca prišla v drugi rundi, ki jo je s 3:2 dobil Cha. V tretji je Uznekistanec izenačil, zatem izvedel udarec, ki je bil slišen tudi v najvišjem kotu dvorane Carioca 3. A ga točkovni sistem ni zaznal, tako da je o zmagovalcu odločala dodatna runda. Letečemu napadu Chaja se je Shokin zoperstavil z ročnim udarcem. Aparature so točko zabeležile korejskemu veteranu, ki je z bronom zaključil bogato tekmovalno kariero, Shokin pa je v Riu doživel še drugi boleči poraz.

V Braziliji je tekmovalo 126 taekwondoistov, ki so nastopili v štirih moških in štirih ženskih kategorijah. V vsaki se je pomerilo po 16 borcev oziroma bork. V Riu je bilo prisotnih 62 držav. Na prizorišču se nista predstavila dva tekmovalca, zaradi poškodbe Nemec Levent Tuncat in Belorus Silla Arman-Marshall.

Rezultati zadnjega tekmovalnega dne olimpijskih iger v Riu

Ženska kategorija nad 67 kilogramov

1/8 finala

Jackie Galloway (ZDA) : Crystal Brittany Weeks (Portoriko) – 5:0

Reshmie Shari Oogink (Nizozemska) : Seavmey Sorn (Kambodža) – 7:1

Wiam Dislam (Maroko) : Katherine Rodriguez Peguero (Dominikanska republika) – 5:1

Maria del Rosario Espinoza (Mehika) : Kirstie Elaine Alora (Filipini) – 4:13nd-Session20.08.2016-35

Shuyin Zheng (Kitajska) : Nisha Rawal (Nepal) – 2:0

Gwladys Epangue (Francija) : Mamina Kone (Slonokoščena obala) – 3:1

Milica Mandić (Srbija) : Tina Skaar (Norveška) – 8:2

Bianca Walkden (Velika Britanija) : Samantha Kassman (Papuanska nova Gvineja) – 14:1

¼ finale

Jackie Galloway (ZDA) : Reshmie Shari Oogink (Nizozemska) – 1:1

Maria del Rosario Espinoza (Mehika) : Wiam Dislam (Maroko) – 3:2

Shuyin Zheng (Kitajska) : Gwladys Epangue (Francija) – 4:1

Bianca Walkden (Velika Britanija) : Milica Mandić (Srbija) – 5:0

½ finale

Maria del Rosario Espinoza (Mehika) : Jackie Galloway (ZDA) – 0:0

Shuyin Zheng (Kitajska) : Bianca Walkden (Velika Britanija) – 4:1Walkden

Dvoboja za tretji mesto

Bianca Walkden (Velika Britanija) : Wiam Dislam (Maroko) – 7:1

Jackie Galloway (ZDA) : Gwladys Epangue (Francija) – 2:1

Finale

Shuyin Zheng (Kitajska) : Maria del Rosario Espinoza (Mehika) – 5:1

 

Moška kategorija nad 80 kilogramov

1/8 finala

Maicon Siqueira (Brazilija) : Stephen Lambdin (ZDA) – 9:7

Abdoulrazak Issoufou Alfaga (Nigerija) : Bar M N Diaye (Francija) – 6:0

Rafael Castillo (Kuba) : Yassine Trabelsi (Tunizija) – 13:4

Dmitriy Shokin (Uzbekistan) : Sen Qiao (Kitajska) – 15:8

Sajjad Mardani (Iran) :  Pita Nikolas Taufatofua (Tonga) – 16:1

Mahama Cho (Velika Britanija) : Anthony Mylann Obame (Gabon) – 12:63nd-Session20.08.2016-661

Dongmin Cha (Južna Koreja) : Arman-Marshall Silla (Belorusija) – b.b.

Radik Isaev (Azerbajdžan) : Ruslan Zhaparov (Kazahstan) – 11:2

¼ finale

Abdoulrazak Issoufou Alfaga (Nigerija) : Maicon Siqueira (Brazilija) – 6:1

Dmitriy Shokin (Uzbekistan) : Rafael Castillo (Kuba) – 1:1

Mahama Cho (Velika Britanija) : Sajjad Mardani (Iran) – 4:3 (Zlata točka)

Radik Isaev (Azerbajdžan) : Dongmin Cha (Južna Koreja) – 12:8

½ finale

Abdoulrazak Issoufou Alfaga (Nigerija) : Dmitriy Shokin (Uzbekistan) – 8:23nd-Session20.08.2016-641

Radik Isaev (Azerbajdžan) : Mahama Cho (Velika Britanija) – 4:1

Dvoboja za tretji mesto

Maicon Siqueira (Brazilija) : Mahama Cho (Velika Britanija) – 5:4

Dongmin Cha (Južna Koreja) : Dmitriy Shokin (Uzbekistan) – 4:3

Finale

Radik Isaev (Azerbajdžan) : Abdoulrazak Issoufou Alfaga (Nigerija) – 6:2