Hrvati mu ne ustrezajo

V Rimu poteka prvi turnir letošnje Velike nagrade. Prvi dan tridnevnega tekmovanja smo imeli na delu edinega Slovenca, Ivana Trajkovića. Pot proti odmevni uvrstitvi mu je zaprl Hrvat Vedran Golec, ki ga je premagal v drugem krogu. (Drugi Hrvat Ivan Šapina je Trajkovića ugnal na minulem svetovnem prvenstvu o.p.). Rimski žreb je hotel, da se je Bistričan najprej pomeril z Dejanom Georgievskim iz Makedonije. Proti neugodnemu nasprotniku se je dobro znašel, saj ga je premagal s 13:6. Vendar je bil dvoboj zelo trd. Prvo rundo je dobil fizično močnejši in višji Georgievski s 5:2. V drugi rundi je edino točko dosegel Trajković, ki si je zmago zagotovil v tretji rundi z nožnim udarcem v glavo, s katerim je povedel z 9:6. Golec, Trajkovićev nasprotnik v drugem krogu je suvereno odprl tekmovanje, saj je bil z 12:4 boljši od Afričana Seydoua Gbaneja iz Slonokoščene obale. V slovensko hrvaškem obračunu so gledalci v Foro Italico Areni spremljali dvoboj starih znancev. Hrvat Golec je uspel ugnati Trajkovića, po rezultatu sodeč zanesljivo s 17:8.

Kar se tiče najboljših v kategoriji nad 80 kilogramov, je Rus Larin znova dokazal, zakaj je vodilni na olimpijski lestvici. Zmagoslavje mu je v finalu poskušal preprečiti Kazahstanec Ruslan Zhaparov. V prvi rundi ni bilo točk, tudi v drugi sta bila tekmeca zelo previdna. Zato pa je z razburljivimi trenutki postregla tretja runda. Odlično je deloval Zhaparov, saj je 30 sekund do konca dvoboja vodil s 7:1. A se Larin ni predajal. Pikal je kot osa in izid najprej znižal na 7:6, nato pa še izenačil. Ploden je bil tudi v zadnjih sekundah dvoboja, z nožnim udarcem v telo pa si je zagotovil zmago z rezultatom 9:7. Do brona sta prišla Iranec Sajjad Mardani in Anglež Mahama Cho. Iranca je v polfinalu v prav tako izenačenem dvoboju premagal Larin.

Se je pa drugi Iranec Mirhashem Hosseini izkazal v kategoriji Trajkovićevega trenerja Jureta Pantarja, v kategoriji do 68 kilogramov. V prvem finalu Velike nagrade je bil njegov nasprotnik iz Južne Koreje Dae Hoon Lee. Hosseini je do odločilne prednosti prišel v drugi rundi. V tretji rundi jo je nekako uspel zadržati in zmagati s 13:11. Zanimivo je, da sta tretji mesti osvojila svetovna prvaka iz Manchestra – Anglež Bradly Sinden in Kitajec Shuai Zhao.

Tretje zlato uvodnega dne italijanske Velike nagrade je šlo na Hrvaško. V trdem finalu kategorije do 67 kilogramov je Matea Jelić ugnala Korejko Jan-Di Kim. In to z udarcema v zadnjih sekundah dvoboja. Najprej je za udarec z nogo v telo prejela dve točki, nato pa ji je krožni udarec iz obrata v glavo prinesel zmago z 8:3.

V Rimu so zgodovino spisali tekmovalci v tehniki. Prvič so se predstavili na tekmi za Veliko nagrado. V kategoriji prosti slog nad 17 let, sta zmagala Yu-Han Lin iz Tajpeja in Jiyoung Lee iz Južne Koreje.

Foto: WT