Iran in Južna Koreja najboljši državi sveta

IMG_0280aPo sedem dni trajajočem svetovnem prvenstvu, ki so ga v ruskem Čeljabinsku zaključili v ponedeljek, so najprej podelili priznanja za najboljše tekmovalce v zadnjih štirih kategorijah, nato pa še pokale za najboljše reprezentance. Odločilne točke sta Irancem prinesla Mahdi Khodabakhshi, ki je zmagal v kategoriji do 80 kg in Abolfazi Yaghoubi Jouybar, ki je bil v kategoriji do 63 kg tretji. Z njuno pomočjo je Iran osvojil prvoIMG_3202 mesto med moškimi reprezentancami. Skupaj je prišel do kar treh zlatih medalj, ter do ene bronaste. Zbral je 65 točk. Na drugo mesto so se povzpeli domačini, ki so zbrali dve srebrni in tri bronaste medalje. Te so Rusom omogočile večino izmed osvojenih 50-tih točk. Morda se je nekoliko presenetljivo na tretje mesto povzpel Uzbekistan, ki je 43 točk prejel na račun zlate in dveh srebrnih medalj. Le točko za to azijsko državo, so se na četrto mesto uvrstili Južni Korejci, ki so ob zlati, osvojili še bronasto medaljo. Španija je bila peta, prišla je do 34-tih točk, osvojila pa je srebrno in bronasto kolajno.

V ženski kategoriji so se prvega mesta v ekipni konkurenci veselile Južne Korejke. Največ točk so jim prinesle tri zlate medalje. S 56-timi točkami so za 15 točk prehitele borke kitajskega Tajpeja, ki so IMG_1724prišle do po ene medalje vsake barve. Prav toliko in povrh vsega tudi enakih barv, so jih zbrale Turkinje, ki pa so v skupnem seštevku zaostale za točko (40). Kitajska se je z dvema drugima mestoma zavihtela na četrto mesto, Velika Britanija pa je bila z 31-timi točkami, oziroma z zlato in bronasto medaljo peta. Angležinje so v Bianki Walkden imeli najbolj vsestransko tekmovalko prvenstva, medtem ko so za moškega MVP izbrali Turka Serveta Tazegula, ki je bil izjemen tako pri tehniki, kot taktiki in je eden redkih, ki je drugič postal svetovni prvak.

 

 

Skupni zmagovalci v moški kategoriji (Iranci), so prejeli priznanje za najbolj borbeno ekipo, medtem, ko je nagrada za aktivno udeležbo končala v rokah Svazija.

Kot je običajno na največjih tekmovanjih, so izbrali tudi najboljša trenerja, ki sta, kar je tudi običajno, člana zmagovalnih ekip. IMG_2566aNam-won Kang iz Južne Koreje je postal najboljši trener ženske reprezentance, Iranca Bijana Moghanlouja pa so predstavili kot naj trenerja moških reprezentanc.

Kar se sodnikov tiče, so postali prvi med sebi enakimi Gvatemalčan  Marco Vinicio Prado Serrano, Šved Reza Abrishami, Rus Andrey Khegay, Brazilec Marcelo Vinicius Costa Rezende in Tajka Kalaya Suddi.

Svetovno prvenstvo, ki je na programu vsako drugo leto, so izpeljali v dvorani Traktor, v kateri je bilo prostora za 7500 gledalcev. V žreb so vključili 873 športnikov iz 139 držav. IMG_3196Čeprav so prodali vse vstopnice za sedem dnevno tekmovanje, je bila dvorana zares polna le na otvoritveni svečanosti, medtem, ko je bila v tekmovalnih dneh najbolj zasedena v času izvajanja osmine in četrtine finala. Zaključne dvoboje si je vsak dan ogledalo okoli 5000 ljudi.