Irem Yaman in Tae Hun Kim zmagovalca zaključnega turnirja

Posebej elitno tekmovanje, ki so ga v svetovni zvezi poimenovali Velika serija prvakov taekwondoja, je z zadnjima dvema olimpijskima kategorijama prišlo do konca. V razburljivem sobotnem dnevu sta slavila Turkinja Irem Yaman in Južni Korejec Tae Hun Kim, ki sta brez poraza končala tekmovanje v ženski kategoriji do 57 kilogramov, oziroma v moški do 58 kilogramov. Za veliko presenečenje je poskrbela Irem Yaman, ki se je na turnir prebila skozi kvalifikacije. Zato nanjo ni nihče resneje računal, največ možnosti za naslov so imele Jade Jones, Ah Reum Lee oziroma Hatice Ilgun. A je v razburljivem četrtfinalnem dvoboju Yaman poskrbela za zmago dneva, saj je ugnala Jade Jones. Zatem je Turkinja precej lažje (dvoboj je sodila Jasna Golubič), pospravila Kitajko Zongshi Luo (24:6), v finalu pa še Lijun Zhou, v katerem je o zmagovalki odločal zlati udarec. Tako so medalje nepričakovano razdelili med Irem Yaman, Lijun Zhou in Zongshi Luo.

Precej bolj »predvidljivo« je bilo odvijanje v moški kategoriji do 58 kilogramov. Tae Hun Kim, ki v lanskem letu ni izgubil nobenega pomembnejšega turnirja in ki je trikratni svetovni prvak, je turnir začel kot izrazit favorit. V polfinalu se je pomeril s starim znancem, Rusom Mikhailom Artamonovim, ki je lani zmagal na tretji tekmi Velikih nagrad v Londonu. Dvoboj je bil sicer dokaj izenačen, a je bil Kim enostavno premočan in je z rezultatom 9:4 prišel do prepričljive zmage. Preboj v finale ga je pripeljal do dvoboja z dokaj neznanim Junom Jangom. Ta si je udeležbo na zadnjem turnirju Velike serije prvakov v Wuxiju zagotovil z zmago v kvalifikacijah. Kim je še enkrat pokazal svojo moč in suverenost, zadnji dvoboj na turnirju je zmagal s 37:16. Čeprav je Korejec znan po izvrstni pripravljenosti, je po koncu finala, ki je trajal pet rund po dve minuti, povedal, da bo moral za naslednjo izvedbo tega tekmovanja še več trenirati. Bronasto medaljo si je zagotovil Rus Artamonov.

Uvodno Veliko serijo prvakov taekwondoja so najbolj zaznamovali reprezentanti Južne Koreje. Tako v ženski kot v moški kategoriji so osvojili največ medalj. Še posebej so bili suvereni moški, saj so ob dveh srebrnih medaljah osvojili kar tri zlate! Rusija se je na tabeli moških medalj povzpela na drugo mesto. Tja so jo popeljale zlata, srebrna in dve bronasti medalji. Tretjeuvrščena Kitajska je bila na tem mestu s srebrno medaljo. V ženski konkurenci je Južna Koreja prišla do zlate in bronaste medalje. Do enakega dosežka je prišla tudi Turčija. Tretje mesto sta si z zlato medaljo razdelili Slonokoščena obala in Velika Britanija. Po koncu tekmovanja je Chungwon Choue, predsednik svetovnega taekwondoja strnil svoje razmišljanje: »Veliko serijo prvakov svetovnega taekwondoja smo spremljali zadnje štiri konce tednov. Videli smo izjemne akcije, izredno dobro pripravljene nastopajoče in nepričakovane izide. Ravno zaradi tega smo ustanovili to tekmovanje. Najboljšim želimo omogočiti dvoboje proti najboljšim in na ta način ljubiteljem taekwondoja po vsem svetu omogočiti, da uživajo v razburljivih dvobojih. V Wuxiju smo preizkusili nekatere novosti. Vseskozi si prizadevamo, da postane taekwondo vse bolj zanimiv za gledalce. Finalni dvoboji s petimi rundami in dodatne točke za KO so bili zelo dobro sprejeti. 4 D kamere pa so dvoboje še bolj približale gledalcem. Tudi v prihodnje si bomo prizadevali za uvajanje novosti in z njihovo pomočjo dodatno izkoristili potencial, ki ga ima naš šport.« S tem pa pestro dogajanje v tem velikem kitajskem mestu še ni končano. Naslednjo soboto bodo v Wuxiju organizirali še ekipno tekmovanje svetovnega pokala. Kot verjetno že veste, je bila v sodniškem delu spektakla v tem in v prejšnjem tednu prisotna Jasna Golubič, ki je po priznanju, ki ga je prejela, svoje delo opravila suvereno in v skladu s pričakovanji.