Izračuni so bili natančni

Potem, ko so v Svetovnem taekwondoju objavili januarsko olimpijsko lestvico, ni več nobenih dvomov! Ivan Trajković bo tekmoval na letošnjih olimpijskih igrah! Drugič v svoji karieri. Prvič se je v družbi olimpijcev znašel pred osmimi leti v Londonu. Na igre v Tokiu se je neposredno uvrstil kot peto uvrščeni na olimpijski lestvici v kategoriji nad 80 kilogramov! Kot zadnji z lestvice si je neposredno uvrstitev prislužil šesto uvrščeni Anglež Mahama Cho, ki je bil decembra še pred Trajkovićem. Anglež je odhod v Tokio potrdil z zmago v kitajskem Wuxiju, kjer je v finalu Grand Slama premagal Korejca Ina. Če bi ta turnir na Kitajskem dobil kakšen izmed nižje uvrščenih (Iranec Mardani, Azerbajdžanec Isaev…) borcev, ki Cho ostal pred vrati raja. Tako pa se je že konec decembra začel veseliti odhoda na Japonsko. V teh dneh je vesel tudi Ivan Trajković, ki na olimpijski lestvici le za desetinko točke zaostaja za Nigerijcem      Abdoulom Issoufoujem. In kar je še bolj pomembno. Konec leta 2019 je dočakal na mestu, ki mu zagotavlja olimpijski nastop.  »Zelo sem zadovoljen, da sem že uvrščen na olimpijske igre in da sem se s tem rešil nastopa na evropskih olimpijskih kvalifikacijah. Čeprav smo se na olimpijske igre s pomočjo olimpijske lestvice uvrstili kar štirje Evropejci, bodo kvalifikacije v Italiji izjemno zahtevne. Konec koncev bo moral na njih tekmovati tudi aktualni evropski prvak,« pravi Ivan Trajković.

Kako minevajo prvi dnevi po objavi olimpijske lestvice?

Enako, kot v minulih letih. Se že pripravljam na prihajajočo sezono. Konec lanskega leta sem bil v Medulinu, kjer sem opravil bazične priprave. Sledila je Planica, kjer sem s klubskimi kolegi že začel s tekmovalnim delom priprav. Želja je, da se čim bolje pripravim na prvo tekmo v tem letu. Šlo bo za Predsednikov pokal, ki bo 18. in 19. februarja v švedskem Helsingborgu. Konec tega tedna me čakajo reprezentančne priprave v Ljubljani, nato pa se bom do turnirja pripravljal individualno. Morda bo še največja razlika z minulim obdobjem v tem, da se lahko sedaj pripravljam povsem sproščeno, s čistimi mislimi.

Vam je odleglo, ko ste prvič videli januarsko olimpijsko lestvico?

Ne bom rekel, da mi je ravno odleglo, saj sem pričakoval takšno uvrstitev. Točke smo preračunavali že v prejšnjih mesecih in vedno so se naši izračuni skladali z uradnimi. Enostavno sem dosegel cilj, ki sem ga načrtoval. Je pa res, da je sedaj breme manjše, kot je bilo, ko sem se z ostalimi konkurenti boril za najvišja mesta na razpredelnici.

Kako je bilo na zadnjem turnirju v lanskem letu? Na velikem finalu Velikih nagrad? Od rezultatov v Moskvi je bilo odvisnih kar nekaj potencialnih potnikov za Tokio?

Jaz se s tem nisem ubadal. So se pa ostali trije v moji ekipi. Klicali so v Slovenijo in po vsakem krogu spraševali, kakšno je stanje. Jaz sem bil osredotočen le na dvoboje. Ni me zanimalo, kaj bodo naredili ostali borci. Je pa res, da bil lahko z malo sreče v Moskvi namesto četrtega osvojil tretje mesto.

Po koncu turnirja ste se udeležili še gala priredbe, za katero so bila obvezna svečana oblačila in na kateri so obelodanili najboljše taekwondoiste leta 2019!

Lepo je, da WT organizira takšen dogodek. Vse velike svetovne zveze ga imajo. Gre za nekakšno ogledalo zveze. Konec koncev naša zveza ni katera koli zveza. Gre za zvezo, ki je del olimpijskega gibanja. Res je, da moramo biti za svečano večerjo lepo oblečeni. Dejansko je to edini dogodek v letu, ko kimona zamenjamo za srajce. Priznati moram, da se v trenerki počutim bolj udobno.

Kakšen je vaš komentar glede izbora najboljših?

Najboljše posameznike izbiramo tekmovalci, trenerji in sodniki. Najboljša sta postala Azijca. Korejec in Tajka. Jaz sem sicer glasoval drugače. Lani pravzaprav ni bilo borca, ki bi izstopal. Sta pa tako      Jang kot Wongpattanakitova osvojila naslov svetovnega prvaka! Torej sta zasluženo postala najboljša v naši druščini.

Kaj pa izbor najboljšega sodnika in sodnice? Vas je presenetil? Konec koncev je bila v igri tudi naša Jasna Golubič?

Srbkinja Ksenia Levai, ki so jo izbrali za najboljšo sodnico, mi je sodila v drugem krogu zadnjega lanskega turnirja. Moram reči, da smo tekmovalci zelo zadovoljni s sojenjem na zadnjih turnirjih. Konec koncev se tudi sodniki potegujejo za odhod na olimpijske igre. Upam, da bo naša Jasna pri tem uspešna, oziroma, da je prepričala tiste, ki sestavljajo seznam. V Moskvi so bili vsi dvoboji zelo dobro odsojeni, na visokem nivoju.

Sedaj ko ste uradno na seznamu potnikov za olimpijske igre, kako gledate na olimpijski turnir? Glede na to, da gre za drugega v vaši karieri?

Kot na druge turnirje. Ker se mu reče olimpijski, še ne pomeni, da je drugačen od drugih. Vem, kje sem bil kratek pred osmimi leti. Danes sem veliko bolj izkušen. Vmes sem veliko tekmoval. Nabralo se je veliko poškodb, porazov in zmag. Mislim, da se trenutno borim na visokem nivoju in s takšnim nivojem bom odšel v Tokio. Če bo moj pristop takšen, kot je bil na finalu Velike nagrade, na zadnjem lanskem turnirju v Moskvi, potem lahko poleti posežem visoko.

Kakšni so občutki glede zadnjega turnirja v Moskvi?

Naprej sem imel dva dvoboja in oba sta mi pobrala veliko moči. Vedeti morate, da sta bila nasprotnika od mene težja za 20 kilogramov. Zato mi je v tretjem dvoboju že nekoliko zmanjkovalo moči. Jasno je bilo, da sem moral biti vseskozi zelo aktiven. Na osnovi storjenega, ali pa recimo raje, doživetega v Rusiji, vem, kaj moram delati v pripravah na olimpijske igre. Oba borca, ki sem ju premagal, sta v lanskem letu prikazovala odlične dvoboje. Zato sem sedaj optimist.

Bo zaradi uvrstitve na OI letos manj tekmovanj?

Dvomim. Mislim, da bi jih bilo v obeh primerih enako. Bolj razmišljam o tem, da bi se na določenih turnirjih udeležil tekmovanja v najtežji kategoriji. Na ta način bom dodatno spoznal nasprotnike, s katerimi se ne borim pogosto. Sicer pa sezona ne bo drugačna, kot so bile dosedanje. A bomo program nekoliko prilagodili mojim potrebam.

Kako boste načrtovali formo? Samo za olimpijske igre?

Dejansko bomo formo tempirali za Japonsko. Sreča je, da bo zadnji pomembni turnir pred olimpijskimi igrami Evropsko prvenstvo, ki bo v maju. Nato bom imel še tri mesece časa, da se temeljito pripravim za Tokio. Ker normo že imam, bo lahko forma nekoliko nihala, oziroma ne rabim biti vseskozi na najvišjem nivoju. Ker ne bom napet, mi bo lažje.

S kom se boste skupaj pripravljali na olimpijske igre? Glede na to, da ste že olimpijec, boste lažje prihajali do ustreznih testnih dvobojev?

V lanskem letu sva z Juretom izpeljala odlične testne dvoboje. Mislim, da takšnih še nisem imel. Z menoj je treniralo nekaj izjemnih posameznikov. Ne vem, če bo letos enako. Konec koncev bodo najboljši skrivali taktične zamisli. Mislim, da bom v glavnem treniral s tistimi, ki se jim ne bo uspelo uvrstiti na olimpijske igre. Povabili jih bomo k nam.

Kje se boste pripravljali?

Najprej naj povem, da imam močno podporo naše taekwondo zveze. Zato bom lahko k sebi povabil več borcev. Baza bo v Ljubljani in v Mariboru. Logistično bi bilo bolje, če bi čim več treningov opravil v Mariboru. Veliko delam z očetom, ki skrbi za mojo fizično pripravo, v Ljubljani pa se z Juretom lotevam samega taekwondoja. Na zadnjem turnirju v Moskvi je bilo odlično, da sta bila zraven še Dragan in Mario. Zarić je bil vodja poti in z Juretom sta se odlično ujela. Srčno si želim, da bi Dragan in Mario odšla z nami v Tokio. Če uporabim stavek iz iger na srečo, je to namreč dobitna kombinacija.

Je za vami naporna sezona?

Vsekakor. Vedeti morate, da je bila na koncu leta zelo mala razlika v točkah med četrtim in osmim taekwondoistom svetovne lestvice. Za to, da sem prišel sem, kjer sem danes, sem bil odsoten štiri mesece. Toliko časa so mi vzeli potovanja na in s turnirjev, sami turnirji in priprave. Vseskozi sem lovil točke. Ko sedaj gledam nazaj, vem, da se mi je vse, kar sem vložil, poplačalo.

Če ne bi bili povsem osredotočeni na borilno veščino, vam verjetno ne bi uspelo biti peti najboljši taekwondoist na svetu v kategoriji nad 80 kilogramov?

Da se lahko ukvarjam samo s taekwondojem, se lahko zahvalim tudi športni kategorizaciji. Miren sem do leta 2021. Zahvaliti se moram policiji, da sem zadnjih šest let njen član in da zato dobivam plačo. Ko si na takšnem nivoju, drugače ne gre. Posvečati se moraš samo športu.

Kako gledate na prihajajoči olimpijski nastop?

Lahko rečem, da daje udeležba na olimpijskih igrah ostalim rezultatom dodatno težo. To velja še nekoliko bolj, saj taekwondo pri nas ne spada med najbolj popularne in domače športe. Verjamem, da lahko z ustreznim rezultatom to še nekoliko okrepim, dodatno promoviram zvezo, klub. Da bodo mlajši športniki lahko ugotovili, da so lahko uspešni tudi v manjših športih. Da imamo pri nas dobre trenerje. Da se bo zato povečalo število mladih, ki se ukvarjajo s taekwondojem. S tem se bodo povečale možnosti za še večje uspehe naše panoge.

Kaj pa pogoji? Kakšni so potrebni za doseganje vrhunskih rezultatov? So primerljivi s pogoji, ki jih imajo tuji borci?

Težko je držati stik z najboljšimi na svetu. A odkar treniram z Juretom, nimam težav s sparingi. Morda se bo slišalo kot izrabljena fraza, a če vztrajaš in si dovolj močno želiš, se vedno najde pot. Vedeti morate, da v Ljubljani treniram v dvoranici, ki je velika 5 krat 5 metrov. Dejansko za treninge ne potrebujemo ogromne telovadnice. Do ustreznih rezultatov se da priti tudi na skromnejši način.

Ivan Trajković je dejansko naš najboljši tekmovalec. In kot takšen izboljšuje tudi tekmovalce okoli sebe. Veliko z njim trenirata Patrik Divković in Tilen Ajhmajer. Oba zelo veliko vlagata v osebni napredek. Za prvega velja, da že stopa po Trajkovićevi poti, za drugega pa, da je eden naših najbolj obetavnih borcev.