Jasna Golubič, najboljša sodnica na svetu!

V Svetovnem taekwondoju so razglasili najboljše posameznike v olimpijskem letu 2021! Osnova je bilo spletno glasovanje, ki je bilo zelo dobro obiskano, rubrike pa so bile takšne, kot v preteklih letih. Izbirali so najboljše olimpijske in para olimpijske taekwondoiste, sodnike in trenerje! Z glasovanjem so začeli četrtega januarja. Predvideno je bilo, da glasovanje trajalo deset dni! A so ga zaradi ogromnega odziva javnosti zaključili že čez dva dni! V njem se je izkazala naša sodnica Jasna Golubič, ki so jo izbrali za najboljšo sodnico v lanskem letu! Do naslova ji je najbolj pomagalo odlično sojenje na olimpijskih igrah v Tokiu. Po objavi rezultatov je predsednik svetovnega taekwondoja Chungwon Choue dejal: »V letu 2021 je bilo toliko vrhunskih olimpijcev, para olimpijcev, sodnikov in trenerjev, da nisem vedel, kako se bo odzvala javnost, komu bo namenila največ glasov. Čestitam vsem zmagovalcem, torej tistim, ki so postali najboljši posamezniki leta 2021. Čestitam tudi vsem ostalim, ki ste prejeli glasove in prispevali k izjemno uspešnemu letu za taekwondo. 2021 je bilo leto, ki ga ne bomo nikoli pozabili. To je bilo leto, ki je pokazalo najboljše, kar obstaja v našem športu. Ne le v smislu medalj in športne odličnosti, temveč tudi v smislu moči taekwondoja, da združuje in slavi najboljše od človeštva.”

Zmagovalci v posameznikih kategorijah so:

Najboljša olimpijska sodnica – Jasna Golubić (Slovenija)

Jasna se je s taekwondojem spoznala v mladih letih v Mariboru. In v njem ostala vseskozi aktivna! Najprej kot tekmovalka, nato pa se je relativno hitro začela ukvarjati s sojenjem. Lani je prišla do vrhunca svoje mednarodne kariere, saj je bila izbrana med peščico tistih sodnikov, ki so okusili občutke, ki jih prinaša udeležba na olimpijskih igrah.

Najboljša olimpijska taekwondoistka – Milica Mandić (Srbija)

V Tokiu se je zapisala v zgodovino, saj je postala prva atletinja iz Srbije, ki je osvojila dve posamični zlati olimpijski medalji. Prvo zlato medaljo je osvojila devet let pred tokijsko, v Londonu 2012.

 

Najboljši olimpijski taekwondoist – Vito Dell’Aquila (Italija)

Italijan je v svojem krstnem olimpijskem nastopu osvojil zlato pri moških do 58 kg in pred tem poskrbel za veliko presenečenje, ko je v polfinalu premagal prvega zvezdnika kategorije Juna Janga.

 

Najboljša para olimpijska taekwondoistka – Leonor Espinoza (Peru)

Zlato medaljo je osvojila v kategoriji do 49 kg. Na turnirju je bila suverena in je postala prva Perujka, ki je osvojila para olimpijsko zlato v 21 letih.

 

Najboljši para olimpijski taekwondoist – Nathan Torquato (Brazilija)

Pred začetkom iger je napovedoval, da je sposoben zmagati. Na turnirju je to uresničil in postal najboljši v moški kategoriji do 61 kg.

 

Najboljši olimpijski moški sodnik – Andriy Starkov (Ukrajina)

 

Najboljša para olimpijska sodnica – Elizaveta Tarasevič (Rusija)

 

Najboljši para olimpijski sodnik – Belmir Berberović (Bosna in Hercegovina)

 

Najboljši olimpijski trener – Dragan Jović (Srbija)

 

Najboljši para olimpijski trener – Rodrigo Ferla (Brazilija)

 

 

Slike: Svetovni taekwondo