Jeseni neporažen, vrhunec naslov evropskega prvaka

V nemškem Sindelfingnu so organizirali otroško odprto prvenstvu Evrope (WTE OPEN European Kids Championship), na katerem smo imeli Slovenci tri predstavnike. Vsi trije so člani Taekwondo kluba Kang. Tekmovanja so se udeležili Kris Horvat, Arjan Rus in Neža Berden.

Kris Horvat je tekmoval v kategoriji dečkov do 8 let do rdečega pasu in postal prvi evropski prvak v tehniki v Sloveniji. Kris je nosilec rumenega pasu.

Osem letni deček nas s svojimi uspehi na tekmovanjih v tehniki nenehno preseneča. Zato, da je na tekmovanju, ki je potekalo 7. in 8. decembra v Sindelfingnu v Nemčiji, osvojil prvo mesto, pravzaprav sploh ni bilo več tako veliko presenečenje.

Vsi smo verjeli vanj. Z vsemi treningi, pripravami, seminarji in dodatnimi angažmaji staršev je bila to samo še češnjica na torti, ki jo je začel graditi v začetku letošnje jesenske sezone, ki se je zanj pričela s poletnimi pripravami. Poleti si je vzel samo nekaj tednov prosto. Ostali čas sva pridno trenirala. Konec avgusta se je Kris udeležil mednarodnih priprav v tehniki v Poreču. Tam je treniral pod vodstvom Michaela Bussmana iz Nemčije, priznanega trenerja, evropskega prvaka, ter nosilca medalj s svetovnih prvenstev, ter mednarodnih tekmovanj v tehniki. Po končanih pripravah sva pričela z intenzivnimi pripravami na tekmovanja in izpopolnjevanjem tehnik, ki jih je moral še osvojiti. Že v septembru sva zopet odpotovala na priprave k srbskemu strokovnjaku in nosilcu medalje s svetovnega prvenstva Branislavu Kuruci.

Kris je po teh intenzivnih pripravah zelo napredoval in svoj napredek je lahko pokazal že na prvi mednarodni tekmi sezone 5.10.2019 na Kondorjevem odprtem prvenstvu v Zagrebu. Tam je prepričljivo zmagal. Svoj zmagovalni pohod je nadaljeval na mednarodnem tekmovanju, Odprtem prvenstvu Madžarske v tehniki, ki se ga je udeležil 12.10.2019 v Budimpešti. V zelo močni konkurenci je bil boljši od vseh nasprotnikov in zmagal. Nadaljeval je s pripravami na seminarju Danskega strokovnjaka Ky-Tu Danga, svetovnega prvaka in evropskega prvaka v Zagrebu, kjer je pilil svoje zanje.

Nato se je 9.11.2019 udeležil državnega prvenstva v tehniki, kjer je osvojil naslov državnega prvaka v kategoriji dečkov do 8 let. Prvič je nastopil tudi v paru s sotekmovalko Loreno Zabukovec, kjer sta v močni kategorij parov do 17 let prav tako zmagala in postala državna prvaka.

Kris je nadaljeval z zmago na Mednarodnem tekmovanju v Ivančni Gorici 24.11.2019, ki ga je organiziral klub Kang. Znova je zmagal v posamični kategoriji. Z Loreno Zabukovec pa sta bila druga med pari do 17 let.

Jesensko sezono je zaključil kot evropski prvak na Evropskem prvenstvu otrok. Dokazal je, da se z voljo, vztrajnostjo in treningom, da doseči tudi take neverjetne uspehe.

Kris je bil v jesenski sezoni tekmovanj v posamični kategoriji neporažen, kar nam daje motivacijo tudi za spomladanski del sezone, ki ga bo začel takoj po novem letu.

 

Arjan Rus nas je na Evropskem prvenstvu razveseli z bronasto medaljo v kategoriji dečkov do 11 let. Arjan pridno trenira v klubu Kang in se je pred kratkim začel udeleževati tekmovanj. Na njih je pokazal velik potencial. V zelo močni konkurenci dečkov do rdečega pasu je s svojim suverenim nastopom, kljub rumenemu pasu, dokazal da je vse mogoče. Arjan se je v letošnjem letu udeležil tudi tekmovanja Pokal Ivančne Gorice kjer je stopil na drugo stopničko. V paru s klubsko kolegico Nežo Berden je bil šesti.

Neža Berden se je v letošnjem letu začela bolj aktivno ukvarjati s tehniko. Redno se udeležuje treningov, priprav in tekmovanj. Sezono nastopov je začela v Zagrebu na Odprtem prvenstvu Kondorja. Na Hrvaškem je osvojila bronasto medaljo. Nadaljevala je s pripravami na seminarju danskega strokovnjaka Ky-Tu Danga, svetovnega prvaka in evropskega prvaka v Zagrebu, kjer je nadgrajevala svoje znanje. Postala je tudi državna prvakinja v tehniki v kategoriji deklic do 11 let do višjega rdečega pasu. Na Pokalu Ivančne Gorice 24.11.2019 je bila prav tako tretja. Na Evropskem prvenstvu je bila sedma.

Veseli me, da imamo tako kakovosten podmladek, na katerem bomo gradili naprej. Vse se začne z delom pri najmlajših, ki si pridobivajo dobre osnove. Potem lahko zgradimo dobro ekipo v tehniki, ki nas bo tudi v prihodnje razveseljevala z odličnimi rezultati.

 

Renata Mavrič 4. DAN

reprezentančna trenerka in trenerka Taekwondo kluba Kang