Jutri bo v Moskvi slovenski dan

Po krajšem poletnem premoru se v Rusiji začenja drugi del sezone. Gre za drugega od petih letošnjih turnirjev serije Velikih nagrad. Po Rimu so se najboljši borci sveta zbrali v Moskvi, kjer bodo tri dni dodatno segrevali že tako visoko temperaturo. Turnir bodo izpeljali v košarkarski dvorani, v kateri igra CSKA. Vabilo za sodelovanje je dobilo 230 borcev. Osnova je bila njihova uvrstitev na julijski olimpijski lestvici. V Moskvi so trije naši reprezentanti – Dunja Lemajić, Jure Pantar in Ivan Trajković. Za vsemi tremi je tako registracija kot uradno tehtanje. Danes se jim bo pridružil Dragan Zarić, ki jih bo usmerjal z mesta, namenjenega trenerjem. »Prvič bom nastopila na Grand Prix turnirju. Zato nimam previsokih pričakovanj. Gre za enega najmočnejših turnirjev, saj je povabljenih samo 32 najboljših v vsaki olimpijski kategoriji. Zato že v prvem krogu pričakujem težko nasprotnico. Trenirala sem celo poletje. Sem pripravljena in bom dala od sebe vse, kar sem sposobna. Upam na čim boljši rezultat. A je velik uspeh že dejstvo, da sploh nastopam na tekmi tega nivoja,« je iz Rusije sporočila Dunja Lemajić. Udeleženci se bodo v Moskvi borili v treh segmentih. Za športno slavo, za točke svetovne lestvice (G4), ki vodijo na olimpijske igre na Japonsko in denarne nagrade. Zmagovalec bo prejel 5000 ameriških dolarjev, drugouvrščeni 3000 in tretjeuvrščeni 1000. Iz različnih razlogov bo manjkalo nekaj najboljših tekmovalcev sveta. Trikratna svetovna prvaka Lee Dae Hoon in Kim Tae Hun (kategoriji do 58 kg in do 68 kg) iz Južne Koreje se pripravljata na Azijske igre. Angležinji, dvakratna svetovna prvakinja Bianca Walkden (+67 kg) in dvakratna olimpijska prvakinja Jade Jones (-57 kg) sta si vzeli nekaj več časa zase. Panipak Wongpattanakit iz Tajske, ki je prva na svetovni lestvici do 49 kilogramov, pa se tako kot njena moška kolega iz Južne Koreje pripravlja na Azijske igre. Ne glede na izostanek nekaterih vrhunskih borcev naše reprezentante čaka zelo zahtevno opravilo. Tako Jureta Pantarja kot Ivana Trajkovića. »V torek zjutraj smo se odpravili iz Brnika in preko Beograda leteli v Moskvo, kamor smo prispeli v večernih urah. Dobro smo se naspali, zjutraj opravili registracijo in naredili dober trening. Danes zjutraj smo naredili krajši trening in vsi trije opravili tehtanje. Jaz se počutim odlično. Jutri pričakujem, da bom sproščen in poskušal uživati v dvobojih. Z rezultatom se niti malo ne obremenjujem, « sporoča Jure, Ivan pa dodaja: »Počutim se odlično. Dobro sem oddelal priprave. Po mediteranskih igrah sem imel nekaj dni počitka. Mesec dni po zadnjem tekmovanju komaj čakam, da spet stopim v ring. Po prijavah sodeč, bi moral biti jutri v prvem krogu prost. Nastopa se veselim!«

Ob naših reprezentantih bodite pozorni na »paleto« domačinov. Na Mikhaila Artamanova v kategoriji do 58 kg, ki je tretji na olimpijski lestvici. Na Alexeya Denisenka, srebrnega z olimpijskih iger 2016, ki tekmuje v Pantarjevi kategoriji. Na velikana v kategoriji do 80 kg Maksima Khramtcova in seveda na Trajkovićevega tekmeca Vladislava Larina, ki je v kategoriji nad 80 kilogramov vodilni na svetovni lestvici. Kar se ženske konkurence tiče, je v kategoriji do 57 kg kandidatinja za prvo mesto Tatiana Kudashova. Žreb je poskrbel, da bodo vsi trije Slovenci tekmovali prvi dan turnirja, torej jutri.

Tretji turnir za Velike nagrade bo prvič organiziran v Kitajskem Tajpeju, v Taoyuanu. Četrti bo v angleškem Manchesteru, finalni pa v Združenih arabskih emiratih, v Fujairahu.