Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Kako se borijo najboljši na svetu?

Dva dni bo Ljubljana prestolnica svetovnega taekwondoja, saj bo v hali Tivoli potekala tekma svetovnega pokala, 15. odprto prvenstvo Slovenije, na kateri bo jutri in v nedeljo tekmovalo 807 bork in borcev. Poglejmo proti tistim članom, zaradi katerih se bo splačalo priti v nedeljo v ta hram slovenskega športa, ko bo svoje pozicije branilo nekaj najboljših borcev in bork sveta. V vseh 16-tih kategorijah imamo posameznike, ki so že zmagovali na tovrstnih tekmah, nekateri med njimi tudi serijsko.

Začnimo pregled pri moški kategoriji do 54 kilogramov. V njej sicer Slovenci nimamo zastopnika. A bo kljub temu zanimiva, saj v Ljubljano prihaja šesterica tekmovalcev, ki spada med 50 najboljših borcev sveta. Najvišje med njimi, na 25-to mesto je uvrščen Anglež Zack Sarsoza. Zmagovalcu tovrstne tekme v Latviji in Luksemburgu bodo štrene mešali Italijan Andrea Conti, ki je bil lani tretji na evropskih igrah, Bolgar Hristiyan Georgiev, ki je na svetovni lestvici na 28 mestu, pa Hrvat Luka Turkaj, ki je lani zmagal na tekmi svetovnega pokala v Sarajevu. Neugodna nasprotnika znata biti tudi Francoz Mathis Alesio Capolini in Bleron Ademi iz Kosova.

Za nas bo zanimiva kategorija do 58 kilogramov,  kateri se bo boril Domen Molj. 16-ti s svetovne lestvice bo poskušal doseči enako, kot je lanskega oktobra v Zagrebu, ko je osvojil prvo mesto. Njegov glavni tekmec bo Hrvat Josip Teškera, drugi s svetovne lestvice in branitelj zmage iz lanskega odprtega prvenstva Slovenije. Nevaren bo Srb Novak Stanić (15 na svetovni lestvici), pa Nizozemec Milan Molle (16-ti na svetovni lestvici). Za dodatno kakovost kategorije bodo skrbeli še Kazahstanec Ababakirov, ter Francoza Alesio in Bedart. Molju bo delal družbo v kategoriji Nikolaj Bulatović.

V kategoriji do 63 kilogramov Slovenija ne bo imela svojega zastopnika. Prvi nosilec bo deseti s svetovne lestvice, Grk Dionysios Rapsomanikis, ki je v drugem delu lanskega leta zmagal v Albaniji in Egiptu. Njegov glavni konkurent za zmago bo Afričan Ben Younouss Konate. Nevaren zna biti še Francoz Nathan Jules, ki je zadnji zmagovalec odprtega prvenstva Britanije.

Zanimiva je struktura kategorije do 68 kilogramov. Tukaj gre kategorijo, v kateri bodo tekmovali borci, ki se sicer borijo v drugih kategorijah. Tako se bo v njej preizkusil Hrvat Marko Golubić, svetovni prvak iz Bakuja in štavilka ena kategorije do 74 kilogramov. Iz nižje kategorije (-63 kg) se je vanjo povzpel Italijan Dennis Baretta, zmagovalec lanskih evropskih iger. Pred njima bo kategorijo poskušal »ubraniti« Madžar Mark Jozsa Levente, šesti svetovne lestvice in osmi olimpijske. V Ljubljani bo tekmoval še en Hrvat Leon Glasnović, pa lanskoletni evropski mladinski prvak, Srb Žarko Krajišnik. Omenimo Ukrajinca Simurja Mirzoieva, ki je lanskega septembra zmagal tri zaporedne turnirje v Srbiji, na Poljskem in v Bosni in Hercegovini. Ta imena so odličen izziv za našega Luko Raškovića.

Pa smo prišli do kategorije do 74 kilogramov. V njej ima Slovenija v Linu Kovačiču prvega nosilca. Deveti

s svetovne lestvice in 42-ti iz olimpijske, je nanizal zmage v Avstriji, na Hrvaškem, v Srbiji in v Bosni in Hercegoviji. Z največjim konkurentom se lahko sreča v finalu. To pa je Francoz Lyvestone Celin, ki je znotraj kategorije sicer šele na 18 mestu, a je na olimpijski lestvici dve mesti pred mladim Mariborčanom.

Z velikim zanimanjem bomo pogledovali proti dogajanju v kategoriji do 80 kilogramov. V njej se bo zadnjič pred odhodom na olimpijske kvalifikacije testiral Ivan Trajković. Če je on moral v zadnjem letu hujšati, je bilo obratno s Srbom Stefanom Takovom, ki je drugi na lestvici do 74 kilogramov in je osmi na olimpijski lestvici do 80 kilogramov. Podobno pot kot Takov ubira Bosanec Nedžad Husić, ki je na svetovni lestvici do 74 kg četrti, na olimpijski do 80 kg pa enajsti! Neugodni nasprotniki znajo biti še Hrvata Matej Nikolić in Vito Krpan, Nemec Edvard Drewlau, Portugalec Julio Ferreira

Če smo na prejšnjih odprtih prvenstvih Slovenije redno pogledovali proti dogajanju v kategoriji do 87 kilogramov, bomo tokrat manjkrat, saj v njej nimamo slovenskega zastopnika. V njej se bo borilo 16 taekwondoistov. V njej je prvi nosilec Hrvat Josip Bilić Pavlinović, drugi pa Madžar Kelen Bailey.

Zato pa bo za nas izjemno zanimiva najtežja moška kategorija. V njej bo tekmoval Patrik Divković, za katerega je bila v preteklosti rezervirana nižja kategorija in v kateri je blestel na zadnjih štirih odprtih prevnstvih Slovenije. V Ljubljano prihaja svetovni podprvak Hrvat Ivan Šapina, sicer zmagovalec lanskih evropskih iger. Šapina, ki je tretji na olimpijski lestvici nad 80 kilogramov in vodilni na svetovni do 87 kg, bo lahko mirno testiral trenutno formo, saj je že uvrščen na olimpijske igre. Zanimivo bo videti, v kakšni formi je Divković, kateri bo imel močne nasprotnike v Nizozemcu Bryanu Zonderopu, Francozu Omarju El Yazidiju, Tajpejčanu Meng En Leeju in Hrvatu Dinku Segedinu, ki tekmuje za Bosno in Hercegovino.

V ženskih kategorijah, v katerih bosta Slovenijo zastopali le dve borki (Ljubinković in Karimi), se prav tako obetajo vrhunski dvoboji. Garancija za to trditev je, če se hitro sprehodimo po kategorijah v Hrvatici Bruni Duvančić, ki je peta na svetovni lestvici do 49 kilogramov in sedma na olimpijski lestvici. V tej kategoriji bo nastopala njena reprezentančna kolegica Lena Stojković, ki je vodilna v kategoriji do 46 kilogramov in četrta na olimpijski lestvici, kar pomeni, da bo naskakovala v Parizu olimpijsko medaljo! Stojkovićeva je tudi dvakratna zaporedna svetovna prvakinja! Hrvatici bosta imeli močno nasprotnico v Bosanki Džejli Makas, ki je lani zmagala na štirih tekmah svetovnega pokala. Nevarni znata biti tudi Nemki Supharada Kasskalt in Ela Aydin. V kategoriji do 53 kilogramov bodite pozorni na prvo nosilko Dalmatinko Ivano Duvančić in seveda na Nurio Karimi.

V kategoriji višje bo tekmovala zimzelena Angležinja Jade Jones, ki še vedno prikazuje izjemne borbe. Lani je zmagala na evropskih igrah in na tekmi Velike nagrade. To ji je pripomoglo, da je na olimpijski lestvici na izjemnem drugem mestu. V kategoriji do 62 kilogramov bosta v ospredju Srbkinja Nadja Savković in Nemka Anna Lena Froemming. Izemno kakovostna je zavoljo dveh bork kategorija do 67 kilogramov. V finalu bi se morali pomeriti Belgijka Sarah Chaari, vodilna olimpijske lestvice, svetovna prvakinja in zmagovalka finala Velike nagrade, ter Srbkinja Aleksandra Perišić, ki je na olimpijski lestvici četrta in je serijska zmagovalka tekem svetovnega pokala in najbolja iz evropskih iger. Tej izbrani družbi dodajmo še prvo nosilko kategorije do 73 kilogramov. To je Nemka Yanna Schneider, ki ima v tej kategoriji posoben status, kot ga ima v moški do 74 kilogramov Lin Kovačič.  

Slike: Aleš Fevžar in WT