Kakovostna gneča v Atenah

Pred taekwondoisti, ki se bodo v naslednjem tednu udeležili evropskega Predsedniškega turnirja, je zelo zahtevna naloga, saj bo na njem sodelovala kopica najboljših borcev sveta. Obenem gre za tekmovanje, ki bo dalo odgovor, kakšna je forma nekaterih favoritov letošnjega svetovnega prvenstva, ki bo junija v Južni Koreji. Prvi Predsednikov turnir so v Evropi organizirali lani v nemškem Bonu. Letos je odziv tekmovalcev za drugi Predsednikov turnir, ki bo v Atenah, rekorden. Dejansko gre za turnir, ki so ga umestili med posamezna evropska prvenstva. Skrivnost njegovega uspeha je, da se bodo dobitniki medalj v vseh treh starostnih konkurencah avtomatično uvrstili na evropsko prvenstvo. Če smo natančnejši, se bodo vsi štirje najvišje uvrščeni kadeti v posameznih kategorijah uvrstili na letošnje evropsko prvenstvo, ki bo na Madžarskem. Najboljši štirje mladinci znotraj kategorij bodo zraven na evropskem prvenstvu na Cipru, najboljši štirje člani pa bodo lahko sodelovali na evropskem prvenstvu v olimpijskih disciplinah, ki bo letos v Belorusiji.

Da vlada za turnir v Atenah izjemno zanimanje, lahko sklepamo tudi iz prijav. V glavno grško mesto bo pripotovalo 2182 športnikov iz 51 držav. Razpoložljiva mesta so bila zasedena mesec dni pred začetkom turnirja, tako da je veliko taekwondoistov, ki so odlašali s prijavo, ostalo brez možnosti za udeležbo. Organizatorji se bodo ponašali z rekordom. Še nikoli se na G turnir ni prijavilo toliko borcev! Odličnost turnirju zagotavlja tudi število najboljših taekwondoistov sveta, ki bodo tekmovali v olimpijski dvorani Ano Liosia. Gre za športnike, ki so prišli do medalj na olimpijskih, svetovnih in evropskih prvenstvih. V Atenah bo 14 dobitnikov olimpijskih medalj! Naj omenim samo Azerbajdžanca Radika Isayeva, zlatega iz olimpijskih iger v Riu, ki je ob tem še svetovni in evropski prvak! Na jugu Evrope bo tudi Britanka Jade Jones, ki ima v svoji lasti dve olimpijski medalji. Rus Alexey Deniskenko je naslednji zbiratelj najpomembnejših medalj, ki bo v naslednjem tednu v Grčiji. V svoji zbirki ima srebro iz Ria in bron iz Londona. Je tudi svetovni in evropski podprvak. Bodite pozorni na Beigija Harcheganija Milada iz Azerbajdžana, ki je bil na lanskih olimpijskih igrah tretji in je aktualni evropski prvak! Na prihajajočem turnirju ne bo manjkal športnik, ki je na evropskem prvenstvu v Montreuxu spisal zgodovino, saj je v Švici prišel do pete zaporedne zlate medalje! Ob tem je Turek Servet Tazegul v Londonu osvojil zlato olimpijsko medaljo in bil na igrah pred tem, v Pekingu tretji. Elito v moški kategoriji do 63 kilogramov bo povedel Španec Joel Gonzalez Bonilla, ki je zmagal na OI v Londonu, v Riu pa je bil tretji. Seznam elitnih bork je zelo dolg tudi v ženski konkurenci. Po Jonesovi, ki smo jo že omenili, nadaljujemo z Britanko Bianco Walkden. Svetovna in dvakratna evropska prvakinja ima v svoji sobi spominov tudi bronasto olimpijsko obličje. V najtežji kategoriji bo Angležinja v družbi Francozinje Anne-Caroline Graffe, srebrne iz OI v Londonu, naskakovala novo medaljo. Srbski paket vrhunskih bork je zbran v Milici Mandić in Tijani Bogdanović, ki sta se izkazali na olimpijskih igrah. K njima prištejmo še evropsko prvakinjo Španko Evo Calvo Gomez in bronasto olimpijsko Egipčanko Hedayo Malak Wahbo. Prestižnost grškemu tekmovanju bosta dali tudi Turkinja Nur Tatar, ki je osvojila dve olimpijski medalji in Azerbajdžanka Patimat Abakarova, ki je bila bronasta v Riu ter srebrna v Švici. Slovenija bo imela na Predsednikovem pokalu sedem tekmovalcev. Ano Petrušić, Dunjo Lemajić, Franko Anić, Domena Pirca, Jureta Pantarja, Lucijana Kobala in Ivana Trajkovića.

Dejansko je turnir v Grčiji že pred začetkom presegel pričakovanja. Mlajši udeleženci bodo v družbi vrhunskih tekmovalcev prišli do fantastičnih izkušenj, gledalci pa bodo lahko uživali v mojstrstvu, ki mu bodo priča v olimpijski dvorani v Atenah.