Kitajcem dve, Irancem ena zlata medalja

Z ekipnim prvenstvom so v kitajskem Wuxu zaključili več kot mesec dni trajajoči športni dogodek, na katerem so se borili skorajda vsi najboljši taekwondoisti na svetu. Zadnje zlate medalje so ostale na Kitajskem (ženska in mešana kategorija) oziroma so šle v Iran (moška konkurenca). Po štirih koncih tednov tekmovanja med posamezniki so na vrsto prišli še ekipni obračuni, v katerih je imela Kitajska zastopnike v vseh treh kategorijah. Zadnji turnir sta si v družbi lokalnih veljakov ogledala predsednik svetovnega taekwondoja Južni Korejec Chungwon Choue in podpredsednik mednarodnega olimpijskega odbora Kitajec Zaiqing Yu. Prvo mesto iz lanskega ekipnega tekmovanja, ki je bilo v Abidžanu, je v moški konkurenci branil Iran, ki se je v finalu pomeril s Kitajsko. Pred tem so Iranci v napetem in taktičnem polfinalu z 39:20 premagali Ruse, medtem ko je Kitajska v podobno zanimivem dvoboju ugnala Južno Korejo s 76:63. Iran je v zaključni dvoboj vstopil kot favorit, a je bilo na strani Kitajske glasno občinstvo. To ni vplivalo na iranski učinek, saj so branitelji naslova povedli s 16:8. V drugi rundi je Kitajska zmanjšala zaostanek, a ga je Iran v tretji znova povišal in v četrto krenil z rezultatom 42:25. Razlika se do konca finala ni veliko spremenila, Iran je bil enostavno premočan, zmagal je s 76:56.

Po decembrskem finalu v Afriki sta se v ženskem finalu na Kitajskem znova udarili Kitajska in Južna Koreja. Tako kot dva meseca poprej, so tudi tokrat Kitajke močneje začele dvoboj in bile v prvi in drugi rundi boljše. Korejke so v tretji nekoliko zagrozile, a je bila razlika enostavno previsoka, da bi resneje ogrozile domačinke, ki so v zadnjo rundo vstopile s 36-timi točkami prednosti. Takšna je bila razlika tudi na koncu, Kitajke so zbrale 53 točk, Južne Korejke pa 17.

Med mešanimi ekipami, v katerih so prvo tekmovanje izpeljali leta 2016, sta v finalu tekmovali Kitajska in Rusija. Dvoboji, tako kot v posamični konkurenci, trajajo tri runde. V prvi rundi sta se obe reprezentanci dobro branili, s 3:2 pa jo je dobila Kitajska. V drugi rundi je Rusija povedla, a ji rezultat 8:7 ni prinašal velike prednosti, dvoboj pa je bil še vedno povsem odprt. Tretja runda je bila najbolj intenzivna. V njej je Kitajska vodila, a je 13 sekund pred koncem dvoboja zadetek v glavo Ruse popeljal v vodstvo. Sledila je kazen za Ruse in izenačenje izida – 18:18. Do konca sta bili le še dve sekundi, ko je Kitajska z udarcem v glavo dosegla tri točke in zmagala z 21:18. Po koncu pestrega tekmovanja na Kitajskem je vodja svetovnega taekwondoja Chungwon Choue povedal: »Danes je bil še en fantastičen in razburljiv dan za taekwondo. Ekipna tekmovanja prinašajo v naš šport povsem drugačno dinamiko, s katero raste tudi popularnost tega tekmovanja. Današnji ekipni dvoboji so prinesli veliko užitkov pri spremljanju hitro naraščajočih in visokih rezultatov. Priložnost izkoriščam za zahvalo mestu Wuxi in Kitajski taekwondo zvezi za organizacijo fantastične Velike serije prvakov, ki je trajala več kot pet tednov. Šlo je za fantastično serijo turnirjev, ki so postavili temelje za tekmovanja v prihodnje. Upam, da bo naslednja serija vsaj tako dobra, če ne še boljša. Predsedniku mednarodnega olimpijskega odbora Thomasu Bachu in njegovemu podpredsedniku Zaiqing Yuju se zahvaljujem za dano podporo. Zahvala tudi kitajskim in mednarodnim medijem, ki so bili prisotni na tem tekmovanju.«

 

 

Povzeto po Svetovnem teekwondoju

Foto – Svetovni taekwondo