Kitajska in Azerbajdžan sta ubranila naslov

Zadnje dejanje letošnje sezone je bilo ekipno svetovno prvenstvo, ki so ga izvedli v sklopu Finala velikih nagrad, ki so ga organizirali v azerbajdžanskem Bakuju. Aktualna svetovna prvaka Kitajska in Azerbajdžan sta ubranila prvo mesto v ženski ekipno-spoziroma moški konkurenci. Južna Koreja pa si je v športnem kompleksu Sarhadchi zagotovila naslov svetovne prvakinje v mešani konkurenci. Tako v moški, kot v ženski konkurenci je šlo srebro v Južno Korejo. Bron sta si med ženskimi reprezentancami zagotovili Rusija in Turčija, v moški pa Belgija in Turčija. V mešani kategoriji so srebrne medalje nadeli Rusom, bronaste pa Belgijcem in reprezentantom ZDA.

Najkoristnejša borka je postala Kitajka Shuyin Zheng. Borec, ki se ponaša z enakim naslovom je postal Azerbajdžanec Milad Beigi Harchegani. Najboljša trenerja sta postala Jin Mien Guan iz Kitajske in Jae-hyun Shin iz Južne Koreje. Najboljši sodniki zaključka sezone so Guo Li (Kitajska), Elizaveta Tarasevich (Rusija) in Kambiz Mohiyeddini (Nemčija). Chakir Chelbat, vodja sodniškega odbora je prejel posebno priznanje Chungwona Choueja, predsednika WTF. Kot so predvidevali, so bili »dvoboji narodov« atraktivni, z veliko dinamike in ekipnim slavjem, ki so za seboj povlekli tudi občinstvo. Zanimiva je bila izvedba dvobojev. V prvi rundi so se pomerili podobno težki ekipno-sp2nasprotniki. V drugi in tretji rundi so selektorji poljubno menjali borce. Zato so postali dvoboji še atraktivnejši, točke pa so se osvajale v serijah. Borci so imeli priložnost, da se testirajo v različnih situacijah. V ženski kategoriji sta se v finalu pomerili Kitajska in Južna Koreja. Prva runda je za razliko od prejšnjih dvobojev bila bolj taktična. Kitajke so imele prednost v teži. A se je prvih pet minut končalo s skromnim rezultatom 1:1. Druga runda je imela silovit začetek. Korejke so povedle z 2:1. Kitajkam do novih točk ni pripomogla niti olimpijska zmagovalka Zhengova. Kljub temu je Kitajkam v zadnjih sekundah druge runde uspelo povesti. Na zadnji počitek so odšle z rezultatom 4:2. Zelo napeto je bilo v zadnji rundi. Kitajke so najprej prednost povišale ne 5:2. A so se Korejke vrnile v igro s tremi novimi točkami. Z najtežjo tekmovalko na blazinah je Kitajkam uspelo zaustaviti nalet Korejk in se z rezultatom 6:4 veseliti novega naslova svetovnih prvakinj.

male-team-kor-vs-azeV moški kategoriji je Južna Koreja veljala za ekipo, ki hitro zbira točke. Tako je ugnala Belgijo s 30-timi točkami razlike. Vendar je bilo jasno, da jim v finalu ne bo lahko, saj so se pomerili z najvišjo reprezentanco na prvenstvu – z azerbajdžansko, ki je branila naslov svetovnih prvakov. Ob tem sta bila v domači vrsti olimpijski prvak v najtežji kategoriji Radik Isaev in fantastični Milad Beigi Harchegani. Svojo vrhunstvo je Azerbajdžan pokazal že v polfinalu, ko je Turčijo ugnal z velikansko razliko. V prvi rundi je do točke prišel le Beigi Harchegani. Zatem se je začelo. Isaev in Harchegani sta prednost povišala na štiri točke razlike (5:1). Druga runda se je končala z izidom 6:1. Izenačen začetek tretje runde se je kmalu prevesil v smer, ki so si jo želeli domačini. Prednost je hitro naraščala. Od 9:1 na 12:1. Korejcem nikakor ni uspelo prebiti obrambnega zidu višjih nasprotnikov, tako da se je razlika povišala na 18:4. Finalni dvoboj se je navkljub velikemu trudu Korejcev končal z rezultatom 21:5.ekipno-sp

Kar se tiče turnirja v mešani konkurenci, so ekipe sestavljali trije borci in dve borki. Osnovno pravilo je bilo, da se lahko ženske pomerijo le z ženskimi in moški le z moškimi. Na prvem tovrstnem tekmovanju so se pomerile Belgija, Južna Koreja, Rusija in ZDA. V finalu je reprezentanca Južne Koreje izkoristila daljši počitek po polfinalu, saj je povedla s 3:1, prvo rundo proti Rusiji pa zaključila z vodstvom 6:3. V drugi rundi so se Rusi vrnili v igro. Z dvema točkama so naredili wtf_team_championships-1dvoboj povsem odprt. Yulia Miyuts je ekipi poravnala (6:6). Zatem je korejska reprezentanca pokazala svojo kakovost, finale je dobila z rezultatom 9:7. Podelitev medalj je bilo zadnje dejanje petdnevnega akcijskega taekwondo dogajanja. Z njo je padla zavesa na sezono 2016. Januarja bodo najboljši na svetu (kar se turnirjev tiče) počivali, februarja pa se začenja novo tekmovalno obdobje, ki bo vrhunec doživelo na junijskem svetovnem prvenstvu v korejskem Muju.

 

Vir in fotografije – Spletna stran WTF