Larin izgubil finale, Trajković drugi krog

V Chibi so na tekmi japonske Velike nagrade opravili z drugo tretjino programa. Za nas najbolj zanimivi dan je odlično začel Ivan Trajković, ki je z nastopom suvereno začel, saj je v prvem krogu z 22:7 premagal Francoza N’diyaea. Zatem je neugodni Hrvat Golac še enkrat dokazal, da Trajkoviću enostavno ne odgovarja. Vedran se je veselil zmage z 10:2. A prešerna volja ni dolgo trajala, saj je drugi nosilec In Kyo Don zaustavil našega južnega soseda. »S prvim dvobojem sem zelo zadovoljen. Pri drugem mi je kljub taktični pripravljenosti v tretji rundi povsem zmanjkalo moči. Zakaj je prišlo do tega, bo pokazala analiza. Upam, da bomo ugotovili pravi razlog in da bomo to popravili do naslednje Velike nagrade, ki bo čez mesec dni v Sofiji. Kar se tiče organizacije turnirja v Chibi, je le-ta odlična. Lahko rečem, da se Japonci dobro pripravljajo na prihajajoče olimpijske igre«, je dogajanje na Japonskem pospremil Ivan Traković. Podobno mnenje ima njegov trener Jure Pantar: »S prvo borbo sem zelo zadovoljen. Ivan se je držal taktike do potankosti, točke so kar letele. V drugi borbi se je taktično sicer tudi dobro držal napotkov, a žal že po prvi rundi ni imel prave moči. Ugotoviti moramo, kje smo naredili napako. Do naslednjega GP v Sofiji jo moramo popraviti. Chiba je nekakšno predmestje Tokia. Nimam posebnih občutkov, saj me ni zanimalo nič drugega kot dobri nastopi«.

V finalu najtežje moške olimpijske kategorije sta nastopila stara znanca. Rus Vladislav Larin, prvi mož kategorije se je za zlato medaljo udaril z Južnim Korejcem Kyo Don Inom, drugim možem kategorije nad 80 kilogramov. Larin je sicer imel prednost v višini, a je In deloval močneje. Rus je sicer povedel, a je Korejec najprej izenačil, nato pa zaradi neaktivnosti izgubil točko. Sledil je Larinov padec, runda se je končala z rezultatom 3:3. V drugem delu finala so bili v ospredju živci. Finalista sta poskušala povečati vodstvo, a točk v drugi rundi ni  bilo, oziroma se je še tretjič v tem dnevu zgodilo, da je o zmagovalcu odločala tretja runda. Larin je pritiskal, In se je umikal. Rus je prvi prišel do točke. Po naslednjem udarcu je Larin povišal vodstvo na 5:3. V zadnjih 30 sekundah je In moral napadati, Larin pa ga je nevtraliziral s sprednjo nogo. Čeprav je bilo do konca dvoboja le še nekaj sekund, je In ohranil hladno glavo, dvignil nogo in Larina zadel v obraz. Tri točke so pomenile zmago s 6:5. Korejec si je zmago zagotovil z mojstrovino, Larin pa si je tudi nekoliko nepričakovano prislužil srebrno medaljo. Do bronaste medalje sta prišla Azerbajdžanec Radik Isaev in Iranec Sajjad Mardani.

V kategoriji do 57 kilogramov sta do konca ostala dva vrhunska športnika iz dveh vrhunskih ekip. Jun Jang iz Južne Koreje in Armin Hadipour Seighalani iz Irana. Slednji je uspel v prvi rundi z dvema udarcema povesti s 5:0. Jang je zatem izgubil še eno točko, runda pa se je končala z izidom 6:4. V drugi rundi sta oba poskušala s serijo visokih udarcev. A se rezultat presenetljivo drastično ni spremenil. Iranec jo je dobil s 7:5. Samo dve točki razlike sta obetali razburljivo tretjo rundo. Jang je v njej najprej izenačil na 7:7. Nato je z isto nogo zadel nasprotnika v glavo iz obeh strani in si prislužil skupno kar 13 točk. Naslednji udarec v glavo in Iranec je povedel s 16:12. Do brona sta prišla Španec Adrian Vicente in Italijan Dell’Aquila.

Edina današnja ženska kategorija, kategorija do 67 kilogramov je bila hrvaško obarvana, saj sta se v tretjem krogu srečali Matea Jelić in Doris Poje. Naprej je odšla Jelićeva, ki se je kasneje za zlato medaljo pomerila s Francozinjo Magdo Wiet Henin. Jelićeva je imela prednost v telesni višini, Francozinja je bila hitrejša in je udarjala v telo, kar ji je prineslo dve točki prednosti. Jelićeva je sicer bila aktivnejša in je delovala nevarnejše. Runda pa se je končala z 2:0 za Wiet Henin. Ritem je v drugi rundi, ko sta nasprotnici predvsem zapirali pot do svojega telesa nekoliko padel, Heninova pa je plesala po robovih blazin. Rezultat je bil 4:4, tako da je še enkrat ta dan finale odločila tretja runda. Hrvatica je napadla, točk pa se je veselila Francozinja. Deset sekund pred koncem dvoboja, je Jelićeva pogumno napadla. Izgledalo je, da ji je uspel udarec v glavo, a se rezultat na semaforju ni spremenil. Ostalo je 5:4 za Heninovo, ki se je veselila svojega prvega osvojenega Grand Prixa. Kitajka Yunfei Guo in Uzbekistanka Nigora Tursunkulova sta prišli do tretjega mesta.