Med elito tudi Franka Anić in Ivan Trajković

V Bakuju, glavnem mestu Azerbajdžana bo svetovna taekwondo zveza (WTF) zaključila z dejavnostmi v tem letu. Prvič po olimpijskih igrah se bodo najboljši na svetu zbrali na enem mestu – na finalni tekmi velikih nagrad. Ob tem spektaklu bosta final-gp-mexico-06-12-2015-21potekala še svetovno ekipno prvenstvo ter svečana prireditev, kjer bodo podelili nagrade najboljšim. Deveti in deseti december sta v Bakuju rezervirana za 128 najvišje uvrščenih športnikov na olimpijski lestvici, ki se bodo v Sarhadchijevem olimpijskem športnem kompleksu pomerili v štirih ženskih in štirih moških kategorijah. Udeležba se bo najboljšim zelo izplačala, saj bodo zmagovalci prejeli kar 80 točk za svetovno lestvico. V središču pozornosti bodo olimpijski zmagovalci, med katerimi bo v ospredju domačin Radik Isaev, ki je bil v Riu najboljši težko kategornik. Mi bomo osredotočeni na viber-imageslovenska predstavnika, Franko Anić in Ivana Trajkovića. Trajković je s trenerjem Kristijanom Kovačičem že prispel v Baku, Anićeva pa se jima bo s fizioterapevtom Mariem Dušakom pridružila v četrtek. »Danes bova naredila trening. Njegov osnovni namen je, da povsem zbudiva Ivanov organizem. Nato bova do sobote delala po vnaprej pripravljenem načrtu. Kar se tiče nasprotnikov, bo vse jasno jutri, ko bodo opravili žreb«, je povedal Kristijan Kovačič. Oba sta že prejela akreditaciji in se seznanila z razmerami olimpijske dvorane.

V nedeljo bo v bakujskem hotelu Badamdar svečana večerja, kjer bodo izbrali, oziroma bodo prejeli priznanja najboljši borci, napadalci, sodniki, trenerja in zveza leta 2016. Izbira najboljših v omenjenih kategorijah poteka tudi s pomočjo internetnega glasovanja. Namen te prireditve, ki jo letos organizirajo tretjič, je, da se borci in borke, ki jih zvečine vidimo v trenirkah in kimonih oblečejo v elegantna večerna oblačila in na ta način dajo taekwondoju final-gp-mexico-07-12-2015-309pridih odličnosti.

V ponedeljek in torek bo na programu še svetovno ekipno prvenstvo. Osem moških in osem ženskih ekip se bo v prvi vrsti potegovalo na slavo, ki jo prinaša naziv najboljše ekipe na svetu. Gre za dinamičen format bojevanja, v katerem sodelujejo ekipe s petimi člani in eno rezervo. V Bakuju bodo prvič izvedli tekmovanje mešanih ekip, tako da bodo imeli posamezniki priložnost, da osvojijo kar dva naslova svetovnih prvakov. »Olimpijske igre v Riu so bile, kar se taekwondoja tiče, najboljše doslej. A so že preteklost. V Bakuju bodo udeleženci z mislimi pri Tokiu 2020, saj bodo v Azerbajdžanu prišli do prvih točk na štiriletni final-gp-mexico-08-12-2015-114poti do japonskih olimpijskih iger. S svečano večerjo pa se želimo zahvaliti najboljšim posameznikom in njihovim podpornikom«, je povedal Chungwon Choue, predsednik WTF. Pred prvim tekmovalnim dnem bo dejaven odbor športnikov svetovne taekwondo zveze, ki se bo sestal s člani tehničnega odbora.