Mladina v današnjih časih nujno potrebuje šport

Letošnja tekmovalna sezona se je prevesila v zadnji, jesenski del. Značilnost leta 2021 je bilo precejšnje odpovedovanje turnirjev. Hkrati so izpeljali težko pričakovane olimpijske igre, ki so bile najpomembnejši letošnji dogodek. Večina slovenskih taekwondoistov ni veliko tekmovala, saj so jim to preprečile omejitve tekmovanj in njihovo serijsko odpovedovanje. Nekoliko bolj aktivni so bili reprezentanti, saj jim je status omogočal tako treniranje, kot nastopanje na turnirjih. Zaradi neugodnih zdravstvenih razmer je Slovenska taekwondo zveza odpovedala za september načrtovano Odprto prvenstvo Slovenije, ki bi moralo biti v Ljubljani. Na čelu naše WT zveze je nekaj več kot tri leta Zlatan Ranđelović, kateremu se funkcija počasi izteka, saj se nahajamo pred volilno skupščino.

 

Kako komentirate trenutno stanje, oziroma kakšno je naše mnenje o tem, da bi morali organizirali OP Slovenije, ki pa je bilo zaradi trenutnega stanja odpovedano.

Trenutno stanje predstavlja velik izziv za šport in organizacijo dogodkov. Od marca prejšnjega leta so bila odpovedana številna tekmovanja v tujini in tudi sami smo morali odpovedati OP Slovenije. Konec avgusta je bil skrajni čas, da smo sprejeli odločitev glede izvedbe OP Slovenije. V zvezi smo si do konca prizadevali dogodek izpeljati in bilo nam je zelo žal sprejeti odločitev odpovedi, saj smo veliko časa in truda že vložili v pripravo dogodka, ter imeli ves čas podporo mestne občine Ljubljana. Razmere se ne izboljšujejo, ukrepi so nepredvidljivi in negotovi, kar predstavlja visoko tveganje za organizacijo velikih tekmovanj tudi v prihodnje. Turnir OP Slovenije bomo organizirali, ko bodo razmere za organizacijo takšnega velikega mednarodnega dogodka ustrezne. Pri tem moramo ravnati odgovorno.

 

Ne glede na vse nevšečnosti, so v Tokiu le izpeljali za leto dni prestavljene olimpijske igre. Po njih ste si lahko oddahnili tudi v slovenski taekwondo zvezi?

Tudi OI 2020 so potekale nenavadno, kar opazimo že po nazivu iger, ki nosijo letnico lanskega leta, speljane pa so bile letos. Za organizatorja in udeležence so bile izjemno zahtevne še dodatno zaradi obveznih testiranj, ki so vnašala dodatni nemir in negotovost. Čilska taekwondoistka Fernanda Aguirre je bila ob prihodu na Japonsko pozitivna s PCR testom, kljub temu da je bila na letu iz Uzbekistana negativna. Ni imela simptomov bolezni, a je zaradi pozitivnega testa morala v desetdnevno karanteno, s čimer je izgubila možnost nastopa v svoji kategoriji. Hkrati je posledično moral v karanteno tudi njen trener Jose Zapata, ki je bil na testu sicer negativen. Sanje olimpijskih iger so se jima porušile že pred samim tekmovanjem. Takšnih primerov je bilo tudi v drugih športnih panogah in udeleženci so bili vse do konca iger precej napeti tudi zaradi tveganja pozitivnega testa. Gledalcev na teh olimpijskih igrah ni bilo in ta motivacijski element, ki je pomemben za športnika na tovrstnih dogodkih, je še kako manjkal. A kljub vsemu smo veseli, da so se olimpijske igre le izpeljale. Slovenija je dosegla izjemen uspeh in premaknila mejnike v različnih športih. Za nas je bil najpomembnejši nastop Ivana Trajkovića, ki se je odlično boril celotni olimpijski cikel in si priboril vstopnico za olimpijske igre že pred kvalifikacijami. Sanje o zgodovinski olimpijski medalji se letos kljub veliki želji žal niso izpolnile. A je glede na razmere Covid-19 doseženo Ivanovo peto mesto več kot odličen olimpijski rezultat. Pogoji za priprave so bili v zadnjem olimpijskem ciklu izjemno zahtevni in nenavadni zaradi Covid-19, zato sem ponosen na Ivana Trajkovića, njegovega trenerja Jureta Pantarja in trenerja članske reprezentance Dragana Zarića, da so z izjemno vztrajnostjo in iznajdljivostjo uspeli v tako turbulentnem obdobju speljati olimpijski cikel do konca. Poleg Ivana je bil na OI kot sparing partner Patrik Divković, kateri je Ivanu veliko pomagal pri pripravi na borbe. Zahvaljujemo se OKS, ker nam je omogočil, da kljub vsem težavam, ki so bile glede spremljevalnega osebja, s seboj na OI odpeljemo tudi Patrika. Na OI 2020  je sodelovala tudi naša sodnica Jasna Golubič, ki je s svojim delom več kot odlično upravičila svojo udeležbo.

 

Ko je pred letom in pol prišlo do izbruha pandemije, si verjetno niste mislili, da bo vse skupaj trajalo do danes? Tekmovanj, na katerih so v tem obdobju sodelovali Slovenci pa lahko skorajda preštejemo na prste ene roke.

Covid-19 je z ukrepi močno okrnil organizacijo dogodkov, zato prihaja do sprememb v realizaciji planov. Taekwondo zveza se trudi nemoteno izvajati športne programe in se nenehno prilagaja razmeram. TZS je lani v času Covid-19 organizirala udeležbo na evropskem klubskem prvenstvu v Zagrebu, na EP za člane in kadete v Sarajevu ter na SP za tehniko. Poleg navedenega je še uspešno organizirala priprave in usposabljanje na Rogli. Letos so se pod okriljem TZS naši tekmovalci udeležili EP za kadete in mlajše člane v Tallinu ter DP v tehniki. Načrt za letos je še udeležba na G1 turnirjih v Tirani in Podgorici, usposabljanje ter priprave na Rogli in državno prvenstvo v borbah prihodnji mesec. Napovedano je sicer še OP Nizozemske konec oktobra, OP BiH in EP za mladince v BiH v novembru, ter OP Avstrije konec novembra. Kaj bo realizirano, bomo videli. V tehniki je še vedno možnost On-line tekmovanj, ki omogočajo izpeljavo dogodkov kljub Covid-19 ukrepom. Tehnična komisija je trenutno osredotočena na izbor turnirjev, na katere se lahko prijavljamo za nabiranje točk za naslednje olimpijske igre, ter za napredovanje mlajših generacij. Na zadnjem mednarodnem turnirju Susedgrad Sokol v Zagrebu je Slovenija osvojila številne medalje, ki v trenutnih razmerah kažejo na precej dobro pripravljenost naših reprezentantov glede na dane pogoje treningov, zmanjšanih možnosti mednarodnih sparingov in tekmovanj.

 

Kako vpliva Covid-19 na delo zveze?

Vztrajno delo zveze in klubov omogoča, da se s krizo Covid-19 spopadamo in si medsebojno pomagamo. Zveza je odprta za komunikacijo z vsemi klubi in pomaga pri reševanju najrazličnejših problemov posameznih članov – klubov. Povezovanje med klubi je izjemno pomembno in veliko si pomagamo v medsebojni komunikaciji. Nekaj primerov je, ki smo jih v času Covid-19 uspešno rešili skupaj kot ekipa in tovrstno povezovanje nam je vodilo tudi za naprej. Covid-19 nas je tako še bolje povezal. Na področju športa nudimo številna strokovna predavanja, ki so se med člani dobro prijela. Zveza se povezuje tudi z lokalnimi skupnostmi, ki  omogočajo različne programe za promocijo in podporo klubom.

 

Kako širiti panogo (TKD) v Sloveniji?

Širitev panoge v času Covid-19 je omejena, saj trenutno ne moremo izvajati predstavitev taekwondoja in tekmovanj, ki so bili glavni motor promocije taekwondoja. Iščemo nove načine in vsak se spomni kake novosti. V ospredje prihajajo družbeni mediji. Stike z javnostjo pokriva naša najuspešnejša taekwondoistka Nuša Rajher. Strukturo delovanja organizacije imamo dobro postavljeno. Pred nami so volitve verzije WT. Ne pričakujem bistvenih sprememb, saj je dosedanje delo potekalo transparentno in skladno s sprejetimi sklepi. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil za dosedanje uspešno delo v tem mandatu vsem klubom, njihovim članom, strokovnim sodelavcem ter vsem ostalim, ki so v tem času sodelovali, se angažirali na različnih področjih in so še naprej pripravljeni pomagati po svojih najboljših močeh. Čestitke tudi vsem, ki so do sedaj v času Covid-19 dosegali uspehe in našli načine prilagoditve novim razmeram.

 

Kako gledate na obdobje, ki ste ga preživeli kot predsednik naše zveze?

V mandatu, ki je za menoj sem zadovoljen, da smo uredili finance ter zagotovili finančno stabilnost za nemoteno izvajanje vseh zastavljenih programov, da smo po najboljših močeh podprli olimpijca Ivana Trajkovića in pomagali Jasni Golubič, da se je uvrstila kot sodnica na OI v Tokiu. Z vrhunsko organizacijo OP Slovenije v letih 2019 v hali Tivoli in 2020 v dvorani Stožice smo dvignili nivo predstavitve taekwondoja. Razširili smo tudi krog podpornikov Taekwondo zveze Slovenije, ki so nam pomagali v realizaciji dogodkov. Hkrati smo izvedli programe na vseh reprezentančnih nivojih, aktivno pa vključili v tekmovalni program tudi Poomsae oz. tehnični del taekwondoja pod vodstvom Renate Mavrič, ki je svoje selektorsko in trenersko delo z uspešnimi nastopi reprezentantov odlično opravila. Kadeti so pod vodstvom Reneja Voglarja in Luka Režka dosegali vidne rezultate. Mladinska reprezentanca pod vodstvom Gorana Divkovića in Zorana Zarića je začela z mlado reprezentanco ter jo ob številnih uspehih na G-turnirjih popeljala tudi na EP do 21 let. V članski reprezentanci sta Miodrag Krnetić in Dragan Zarić opravila svoje delo po svojih najboljših močeh in poleg Ivana Trajkoviča nam med člani velik up za naslednje olimpijske igre predstavljajo še Patrik Divković, Larisa Lončarič, Tilen Ajhmajer in Matevž Koren. Tehnična komisija v sestavi Dragana Zarića, Dušana Pantarja in tehničnega direktorja Darka Kadića je imela veliko dela z organizacijo potovanj na tekmovanja in priprave, spremljanjem ukrepov in prilagajanjem programov ter smotrno porabo sredstev. Predsednik sodniške organizacije Rado Kerč je poskrbel za organizacijo sodnikov na turnirjih in njihovo usposabljanje v sodelovanju s sodnico Jasno Golubič. Povezovanje z ITF verzijo se je v tem obdobju intenziviralo, sodelovanje z generalnim sekretarjem Taekwondo zveze Slovenije Hasanom Ibrićem ter predsednikom Tomažem Barado pa je bilo aktivno in skupaj smo naredili veliko dobrega v tem mandatu. Obema se zahvaljujem za vso podporo, ki sta jo nudila našim športnikom. Organizacija trenerskih usposabljanj in seminarjev je za obe verziji Taekwondo zveze Slovenije postala skupna, kar je omogočilo povezovanje in izmenjavo izkušenj.

 

Kako narediti taekwondo zanimiv mladim, da ne bodo prehitro prenehali, oziroma obupali? Kako se lotiti izzivov, ki so pred vami, da bo izkupiček kar se da zajeten? Kako se počutite kot oseba, ki je ob zvezi odgovorna še za delovanje kluba?

Čaka nas še veliko dela. Klubi sestavljamo zvezo in naša naloga je, da jo podpiramo, saj je naša krovna organizacija in od povezanosti ter podpore je odvisna tudi njena uspešnost. Žal nam je Covid-19 v tem mandatu spremenil mnoge načrte in če želimo priti iz teh razmer ven kot zmagovalci, moramo biti vztrajni ter potrpežljivi, da to krizno obdobje skupaj prebrodimo. Finančno stabilnost, ki je osnova za uspešno in nemoteno nadaljnje delo, imamo. Z volitvami pridejo novi načrti in pa nov angažma vseh delovnih struktur za dosego začrtanih ciljev. Nikomur ni lahko v teh časih in na mikro nivoju smo klubi prva frontna črta, ki skrbimo za ugled in razvoj taekwondoja v Sloveniji. Glede na to, da imam tudi sam svoj klub, vem, da je izzivov veliko in vsak dan se pojavljajo novi, a ne smemo obupati v iskanju rešitev. Vodenje kluba je v današnjih kriznih časih zahtevno, a verjamem, da se tudi drugi soočajo s podobnimi težavami. Zdravje in varnost otrok sta nam bila vedno na prvem mestu in tako se obnašamo tudi v času Covid-19. Trenutne razmere povzročajo številne omejitve v športu, vendar je naša naloga vztrajno iskati rešitve oz. nove priložnosti. Ljudje so ob pomanjkanju gibanja bolj in bolj lačni športnih aktivnosti, mi pa jim vse to lahko ponudimo. Klubi se borimo in trudimo, da z inovativnimi pristopi še naprej zagotavljamo rekreativno in vrhunsko vadbo tudi v danih razmerah. Poleg telovadnice uporabljamo vedno bolj naravo in izkušnje preteklega obdobja so nas še bolj utrdile. Mladina v današnjih časih nujno potrebuje šport. Ne smemo pustiti, da nas razmere Covid-19 zaustavijo. Moramo se boriti… zmagovalec je znan… to smo športniki in s športom zmagujemo. Skozi najtežje trenutke nas vodi ljubezen do športa. Taekwondo spada med dinamične in kreativne športe. Vsakdo se lahko najde v njem. Vabljeni v taekwondo družino. Vsem želim zdravja, potrpežljivosti in borbenosti pa kanček sreče, ki nam vedno prav pride!