Na igrah je prvič zadišalo po medalji

baku1_12Po štirih tekmovalnih dneh, so na evropskih igrah, ki jih organizirajo v azerbajdžanskem Bakuju, zaključili s tekmovanjem v taekwondoju. V najvišjih težnostnih kategorijah, smo imeli v igri za visoka mesta, Ivana Trajkovića in Nušo Rajher. Dolg tekmovalni dan je bolje izkoristil Trajković, katerega sta dve zmagi popeljali na peto mesto, medtem, ko je Nuša Rajher zadnje pomembno tekmovanje v prvem delu leta, končala na sedmem mestu.

Tekmec se je prilagodil bistričanovi taktiki8396b75c43

Dvoboj za bronasto medaljo, v katerega se je Trajković uvrstil neposredno potem, ko je izgubil polfinalni dvoboj proti Isaevu, je imel obetavni začetek. Trajković je v prvi rundi narekoval ritem, kateremu se je Španec Daniel Ros Gomez dobro prilagodil. Točk v njej ni bilo. Počitek med rundama je Španec izkoristil in s trenerjem nekoliko prilagodil taktiko, ki mu je v drugi rundi prinesla precejšnje vodstvo. Španec je tako kot v prvi rundi čakal na Trajkovićev napad, in se mu spretno izmikal. Nato je izkoriščal 51ce2747e5nepokritost Bistričana in povedel s 4:0. S podobnim pristopom je nadaljeval še v tretji rundi, v kateri je učinkovito dodal še udarca, ki sta mu prinesla tri, oziroma štiri točke, ter z njuno pomočjo predčasno (3:15) končal dvoboj. »Novi elektronski sistem je takšen, da takoj, ko zadeneš oklep, dosežeš točko. Slabosti prikrivaš. Španec je vedel, da bom pri zaostanku poskušal z udarci iz obrata, ki so vredni več točk. Uspešno me je zaustavljal. Obenem je dobival točke in zasluženo zmagal. V prvi rundi sem držal rezultat, imel sem iniciativo. Poskušal sem z udarci iz obrata. V drugi rundi sem prepustil iniciativo nasprotniku in potem je šlo samo navzdol,« je po koncu zadnjega dvoboja povedal Ivan Trajković, ki je sijajno odprl turnir, saj je proti Poljaku Hatowskemu z identično taktiko v prvi rundi povedel s 4:0. V drugi rundi je prednost povišal še za točko. V tretji sta mu uspela dva udarca za tri točke, s katerima je dokončno razrešil vprašanje zmagovalca. Dvoboj je dobil s 14:8. Po razburljivosti in velikem obratu si bomo zapomnili Trajkovićev četrtfinalni obračun. Proti Italijanu Basilu je 92af458ceekazalo, da ima vse pod kontrolo, saj je po dveh točkah v tretji rundi vodil že z 9:3. Basile se je z udarcem za tri točke približal, nato je na »čudežen« način uspel izenačiti, tako, da je zmagovalca odločila »zlata« runda. V njej si je Trajković povrnil prepotrebno zbranost. V začetku druge minute je prišel do tako željene točke, ki ga je popeljala v polfinale, v katerim se je pomeril s prvim nosilcem turnirja, Azerbajdžancem Radikom Isaevim. Dve leti starejši konkurent se je izkazal z učinkovitostjo, obenem pa je dobro štitil svoje telo. Po prvi rundi, v kateri je povedel s 3:0, so mu sodniki v drugi, v samo 12 sekundah priznali tri udarce za tri točke, po katerih je bilo dvoboja praktično konec, saj je zatem Trajković prejel kazensko točko in razlika se je povečala na 15 točk (17:2).

Francozinja suverenejša, Rusinja srečnejša

Nuša Rajher je imela v Francozinji Gwladys Epangue dobro poznano oviro. Dvoboj prvega kroga je navkljub zaostanku za točko, odlično nadzirala do drugega dela druge runde, ko je Gwladys Enague s tremi točkami prišla do ogromne prednosti (4:0). 845c012156Francozinja je namreč znana po tem, da zna izjemno dobro braniti že minimalno prednost. V dvoboju brez opominov, kar se ne dogaja pogosto, je Nuša v zadnji rundi uspela doseči dve točki in tako omilila poraz. Z rezultatom 6:2 pa je pot proti finalu pričela tekmopolta športnica, ki na turnirju ni zabeležila poraza in s tesno finalno zmago (9:8) proti Srbkinji Madnićevi nakazala, da bo v Riu tudi ena glavnih kandidatinj za zlato medaljo. Zaradi uspešne Francozinje si je Rajherjeva zagotovila nastop v repasažu, kjer je v dvoboju z drugo dobro poznano tekmico, z Rusinjo Olgo Ivanovo, v tretji rundi izenačila na 1:1. V dodatni rundi je bila spretnejša Rusinja, ki si je zatem proti Ukrajinki Maryni Konievi na precej10469036_10206918153536075_98992099260149283_n lažji način zagotovila bronasto medaljo. »Rekla sem si, da ne bom izgubila zaradi norenja po ringu. A nasprotnice točno vedo, kaj hočem. Da se hočem borit. Danes se nisem borila. Na koncu pa sem naredila napako. Napadla sem, čeprav sem rekla, da ne bom napadala in zlata točka je spet šla drugam«, je dejala Nuša Rajher, ki se je morala zadovoljiti s sedmim mestom.