Nagrade so podeljene

Turkinja Irem Yaman in Južni Korejec Dae Hoon Lee sta najboljša taekwondoista sveta za leto 2018. To laskavo priznanje, ki so ga podelili petič, so jima podelili na svečani večerji v neposredni bližini gledališča v Fujairahu. S podelitvijo priznanj so v Združenih arabskih emiratih zaključili s finalom Velikih nagrad. »Nocoj se ne pogovarjamo o tekmovanju, pogovarjamo se o priznanjih. Prav tako se pogovarjamo o prijateljstvu, ki mu ni mar za barvo kože, religijo in kulturo«, je razmišljal Chungwon Choue, predsednik svetovnega taekwondoja in dodal: “Ni pomembno, kdo prejme priznanja. Vsi zbrani smo del svetovne taekwondo elite in to nas vse skupaj dela posebne.” Cho se je še zahvalil princu Mohammedu bin Hamadu bin Mohammedu Al Sharqiju za finančno podporo tako zaključnega turnirja, kot svetovnega ekipnega prvenstva, ki ga bodo v Fujairahu organizirali v naslednjih dveh dneh. Princ je odvrnil: “Naj vas popeljem nekaj let v preteklost. Takrat smo začeli z majhno skupino študentov, ki so pokazali zanimanje za nov šport. V taekwondoju so začeli delati majhne korake. Pri tem so se potili, trenirali, zmagovali in izgubljali. Začeli smo udejanjati program, da vzgojimo olimpijskega zmagovalca, ki bo v bližnji prihodnosti predstavljal Združene arabske emirate.” Na prireditvi so s kratkim filmom počastili 45-letnico svetovnega taekwondoja. Med podeljevanjem priznanj pa so umetniki plesali ob arabski in klasični glasbi. Nagrado za članico, ki je naredila največ za promocijo taekwondoja v svoji državi in v regiji, sta prejeli Italija in Združeni arabski emirati. Prva zato, ker je prvič organizirala tekmo Velike nagrade v Italiji in ker je predstavila taekwondo v Vatikanu, druga pa za organizacijo finalnega turnirja Velikih nagrad.

Trener leta je postal Turek Ali Sahin, ki je poskrbel za močan razvoj turškega taekwondoja in ustvaril izjemno močno žensko reprezentanco. Nagrada za udarec leta je šla k Aaronu Cooku, ki se je izkazal s serijami krožnih udarcev. Prvič so podelili nagrado za humanost. Prejel jo je Jordanec Hazem Ahmad Awwad Naimat, ki je na čelu humanitarne taekwondo fundacije Azraq Taekwondo Akademije. Naziv najboljšega prostovoljca zaključnega turnirja je šel k Mohamadu Khaledu. Nagrado za žensko sodnico leta je prejela Belorusinja Ksenia Choucha, kar so njeni kolegi nagradili z glasnim aplavzom.  »Sama sem bila tekmovalka in spominjam se, kako pomembno je bilo, da so bili dvoboji pošteni in transparentni. Da jih naredimo razburljive in poštene je odvisno od celotne ekipe. Sodniška ekipa mora delati skupaj, rame ob ramenu.« Priznanje za moškega sodnika leta so namenili Egipčanu Mohamedu Adelu Abdelfattahu. »To je zame zelo pomemben trenutek. Ne morem vam povedati, kaj občutim. A bi bil nihče, če ne bi bilo vas kolegov sodnikov!« Priznanje mu je izročil podpredsednik WT Jiho Choi. »Sodniki ste sestavni del naše organizacije in to priložnost izkoriščam za to, da se vam zahvalim.« Turkinji Irem Yaman, ki je poznana pod vzdevkom »Lovilka zlata« je nagrado za najboljšo taekwondoistko leta izročil predsednik Choue. »Zelo sem vznemirjena. Leto 2018 mi je bilo zelo naklonjeno. Zahvaljujem se vsem in zahvaljujem se svoji ekipi.« Yaman bo priznanje postavila na polico, kjer že domujejo zlate medalje iz Velikih nagrad, Velike serije, evropskega in svetovnega prvenstva.
Ahmed Al Zeyoudi, predsednik taekwondo zveze Združenih arabskih emiratov je bil tisti, ki je nagradil Korejca Dae Hoon Leeja, taekwondoista leta 2018. Fenomenalni Lee, stroj za udarjanje ni samo najbolj dominantni borec leta 2018. To priznanje je prejel že štirikrat. O njegovi dominanci dovolj zgovorno priča podatek, da je v finalu Velikih nagrad proti sodržavljanu Seok Bae Kimu zbral neverjetnih 65 točk! “Hvala ti Svetovni taekwondo! Hvala vsem! Hvala ekipi Južne Koreje. Zelo sem srečen, da sem tukaj. Prelepo je! “ je ob prejemu priznanja povedal Lee.

Večerno druženje ljubiteljev taekwondoja so zaključili s predajo zastave, ki so jo predstavniki taekwondo zveze Združenih arabskih emiratov predali delegaciji ruske taekwondo zveze, ki bo gostiteljica naslednjega finala Velikih nagrad.
Foto – Mario Dušak in WT