Najuspešnejše države svetovnega kadetskega prvenstva

V Taškentu, glavnem mestu Uzbekistana so organizirali kadetsko svetovno prvenstvo. Na njem so bile najuspešnejše države tiste, ki so pri vrhu najpomembnejših tekmovanj na svetu tudi v članski konkurenci. Ker je Slovenija tekmovala v deški konkurenci, poglejmo najprej izkupiček udeleženk v tem segmentu svetovnega taekwondoja. V desetih težnostnih kategorijah so blesteli Rusi, saj so njihovi tekmovalci zmagali v kar štirih kategorijah. Ob tem so prišli še do dveh srebrnih ( torej so se uvrstili v kar šest finalnih dvobojev), in bronaste medalje, kar jih je po osvojenih točkah krepko oddaljilo do konkurence. Zbrali so jih krepko več (649), kot naslednja dve reprezentanci (Iran, Ukrajina) skupaj (557). Mladi Ukrajinci nakazujejo (dve zlati medalji), da v mlajših kategorijah delajo zelo dobro in da bodo v prihajajočih letih v višjih starostnih razredih vse bolj konkurenčni največjim taekwondo državam na svetu. Med slednje uvrščamo Iran, katerega zastopniki so osvojili šest (zlato, srebrno in štiri bronaste) medalj. Prvenstvo so solidno izkoristili domači kadeti, ki s prvim in tretjim mestom nadaljujejo z vrhunskimi uvrstitvami svojih predhodnikov. Sloveniji sta rezultata Nikolaja Bulatovića (peto mesto) in Luke Raškoviča (deveto mesto) prinesla šest točk. Z njimi je Slovenija na tabeli točk posegla po 38-tem mestu med 53-timi udeleženkami. Med Sloveniji bližnjimi državami je na seznamu le še Srbija, ki je predvsem na račun srebra Žarka Krajišnika v kategoriji do 45 kilogramov, prvenstvo končala na visokem desetem mestu.

V dekliški konkurenci so blestele in to močno Iranke, ki so se s šestimi zlatimi in srebrno medaljo še bolj oddaljile od konkurence, kot v deški razvrstitvi Rusi. 818 točk, kolikor so jim jih naračunali organizatorji, niso zbrale skupaj (752) naslednje tri reprezentance (Tajska, Južna Koreja, Turčija). Je pa zanimivo, da so do točk v vseh desetih težnostnih kategorijah ob Irankah prišle še Turkinje, Rusinje, Kazahstanke, Belorusinje, Tajpejčanke, Uzbekistanke, Egipčanke in Ukrajinke. Z drugimi besedami to pomeni, da so te države v Uzbekistanu tekmovale v polni (v vseh kategorijah) zasedbi. Slovenija na prvenstvo ni poslala svojih zastopnic. Srbija je osvojila 31-to, Črna Gora 42-to, Bosna in Hercegovina pa 46-to mesto. Na spisku udeleženk je bilo 47 držav.

Najuspešnejše države svetovnega prvenstva

Kadeti

  1. Rusija (649 točk), 2. Iran (287 točk), 3. Ukrajina (270), 4. Tajska (190), 5. Kitajski Tajpej (172), 6. Uzbekistan (166), 7. Mehika (164), 8. Južna Koreja (89), 9. ZDA (71), 10. Srbija (69),… 38. Slovenija (6).

Kadetinje

  1. Iran (818 točk), Tajska (366 točk), 3. Južna Koreja (197), 4. Turčija (189), 5. ZDA (162), 6. Rusija (117), 7. Kazahstan (117), 8. Belorusija (115), 9. Kitajski Tajpej (86), 10. Kolumbija (60).

 

Slika WT