Nekaj pa smo jih osvojili

S slovensko tekmo svetovnega pokala se je za naše tekmovalce začelo štiriletno obdobje, ki bo trajalo do olimpijskih iger v Tokiu. V Mariboru so se predstavili skorajda vsi potencialni kandidati za sestavo slovenskih reprezentanc. Člansko čaka maja CSC_0001evropsko prvenstvo, ki velja za osrednji cilj sezone. V Švico bosta zagotovo potovala Ivan Trajković in Jure Pantar, zmagovalec in podprvak Odprtega prvenstva Slovenije. Na zanimivi dvodnevni tekmi G1 turnirja, so bili v dvorani Tabor, če začnemo pregled dogajanja z ekipnim seštevkom, najbolj učinkoviti reprezentanti Srbije, ki so osvojili kar 205 točk in premočno osvojili prvo DSC_0493mesto. Pred slovensko reprezentanco, ki je s petdesetimi točkami pristala na tretjem mestu in zanj prejela velik pokal, se je na drugo mesto, z dvema točkama prednosti pred našo, uvrstila reprezentanca Madžarske. Tekmovalo je 139 ekip, oziroma klubov. V članski kategoriji so zmagali reprezentanti Srbije, drugi so bili Splitčani, pred Slovenci pa so se uvrstili še člani izraelske reprezentance. Srbi in Madžari so bili najboljši v mladinski razvrstitvi, v kateri so Slovenci osvojili osmo mesto. Najslabše nam je šlo v kadetski konkurenci, v kateri so bili znova najboljši Srbi, naši tekmovalci pa so se uvrstili na 12 mesto. Z najboljšim količnikom se lahko pohvali najučinkovitejši član Ilan Braginski iz Izraela. Imel je pet dvobojev, iz katerih je izšel kot zmagovalec. S tremi DSC_0619zmagami se je v treh dvobojih izkazal Ivan Trajković, ki je bil po količniku osmi. V kategoriji do 63 kg je bil Jure Pantar s štirimi zmagami iz petih dvobojev enajsti, Lucijan Kobal (kat. do 87 kg) z dvema zmagama iz treh dvobojev 37-ti, ostali naši (Domen Pirc, Matic Motaln, Mark Stanić in Žan Berglez) pa niso okusili slasti zmage. Petkratni zmagovalec v mladinski kategoriji do 59 kg, Srb Nenad Marjanov, je postal najučinkovitejši mladinec. Najboljši Slovenec je bil Patrik Divković, ki se je v kategoriji do 78 kg dvakrat boril in dvakrat tudi zmagal. Naslednji Slovenec po uspešnosti je bil v kategoriji do 55 kg Žiga Korpar (zmaga in poraz).

Jure Pantar je Šveda Kevina Peterssona Livingstona ugnal z 10:8, Avstrijca Sandra Peera s 7:2 in Srba Marka Karajlovića s 6:5. V finalu ni našel učinkovite poti do Lovreta Brečića, prvega nosilca, ki je zmagal s 14:2. Matic Motaln se jeDSC_0567 preizkusil v kategoriji do 68 kg. Osmi nosilec Shlomo Shazo iz Izraela je bil premočan, zmagal je s 16:4. V tej kategoriji je tekmoval še Anže Resnik, ki je izgubil tesno s 3:4 proti Avstrijcu Eduardu Frankfordu. Enako tesno, s točko razlike je bil poražen tudi Domen Pirc, ki je tekmoval v kategoriji do 74 kg. Srb Budimir Krivokuća je zmagal z 10:9. Do odličnega testa je prišel Mark Stanič, kateremu je žreb namenil Poljaka Piotra Pazinskega, ki velja za enega najboljših borcev kategorije do 80 kg. Drugi nosilec je pokazal, zakaj potuje na letošnje olimpijske igre, zmagal pa je z 11:3. Tri dvoboje je v svojo zbirko dodal Lucijan Kobal, ki je dokazal, da je v zelo dobri formi. Potem, ko je Romuna Claudiua Roseanua premagal brez dvoboja, je Grku Grigoriosu Nikolaidisu oddal dve, sam pa dosegel pet točk. Zatem je odlično oddelal še dvoboj proti prvemu nosilcu Jeroenu Wanrooiju. Po treh rundah sta oba dosegla po deset točk, Nizozemec pa je uspel prvi priti do točke v dodatni rundi in do napredovanja v finale. S DSC_0314tremi nasprotniki se je srečal tudi Ivan Trajković, ki je bil prvi nosilec kategorije nad 87 kg. V vseh treh je pokazal konstantnost in suverenost. Francoza Clementa Rauscherja je pustil brez osvojene točke, saj jih je dal 11. Hrvat Šolić je prišel do dveh, oddal pa 10, Avstrijec Christoph Decker, tretji nosilec pa je v finalu ring zapuščal poražen z 8:3.

Poglejmo dogajanje v ženskih članskih kategorijah. Naša najlažja zastopnica je bila Ana Petrušić, ki je tekmovala med tistimi posameznicami, težkimi do 49 kg. Najprej je visoko (13:0) odpravila Hrvatico Eleno Dizdar, nato pa je proti tretji nosilki, prav tako Hrvatici, Mateji Kunović izgubila s 3:4. Tekmovanje je končala na tretjem mestu. V kategoriji do 53 kg je Anita Kaltak osvojila peto mesto. Italijanko Letizio Di Blasio je premagala z 11:5. Naslednja nasprotnica, Izraelka Yasmin Wall je dvoboj predala. Peta nosilka, Bolgarka Nikol DSC_0253Chorbanova pa je bila premočna, saj je zmagala z 11:4. Klara Kadić je v kategoriji do 57 kg le enkrat stopila na borišče. Hrvatica Bruna Vuletić je v naslednji krog napredovala z rezultatom 12:1. Dunja Lemajić se je testirala v kategoriji do 67 kg. Po zmagi nad Hrvatico Antonijo Zec z 9:0, jo je v polfinalu s 3:0 ugnala Poljakinja Anika Godel, ki je na koncu osvojila prvo mesto. Franka Anić se je preizkusila kategorijo višje, kot sicer tekmuje. Začela je izredno suvereno, Srbkinjo Bojano Paunović je odpravila z 12:0. Sledil je obračun s staro znanko, Dalmatinko Petro Matijašević, ki je bil zelo napet, saj se je redni del zaključil z neodločenim izidom 4:4. Matijašićeva je kot prva (enako ji je uspelo v finalu proti Nemki Schneiderjevi), zadala zlati udarec. V najtežji ženski CSC_0024kategoriji je Saro Pungartnik s 6:3 premagala Italijanka Laura Giacomini. Omenimo še mladinca Patrika Divkovića, zmagovalca kategorije do 78 kg. Dobil je oba dvoboja in je prišel do pomembne zmage na prvi tekmi svetovnega pokala v tem letu. Medaljo in to srebrno je osvojil še mladinec Nik Auguštin. Zmagal je kadet Jure Tozon, ki je dobil slovenski dvoboj s Tilenom Ajhmajerjem. Kadetinja Larisa Lončarič pa je bila tretja v kategoriji do 59 kg.