Nove točke so na računih

V angleškem Manchestru poteka četrta letošnja tekma Velikih nagrad. Na njej so tekmovali trije slovenski reprezentanti. Ivan Trajković je osvojil peto, Jure Pantar deveto in Dunja Lemajić sedemnajsto mesto. Vsi bodo Anglijo zapuščali z novimi točkami za svetovno lestvico. Ker je turnir nivoja G4, jih je Trajković prejel 8.64, Pantar 6.05, Lemajićeva pa 4.23.

Prvi je na blazine stopil Ivan Trajković. V prvem krogu je suvereno odpravil Francoza Tuaraija Heryja. Rezultat dvoboja je bil 16:7. V drugem krogu se je pomeril s starim znancem, Američanom Stephenom Lambdinom. Tudi ta dvoboj je končal pozitivno, saj je zmagal z 12:10. Sledilo je četrtfinale in eden najtežjih možnih nasprotnikov, Rus Vladislav Larin, vodilni na olimpijski lestvici. Da je Larin v odlični formi, je vidno iz rezultata – zmagal je z osmimi točkami prednosti (17:9) in še enkrat potrdil, da mu olimpijski nastop lahko prepreči le poškodba. »Z današnjimi dvoboji sem zadovoljen. Poznalo se je, da sem bil fizično odlično pripravljen in sem lahko vse oddelal tako, kot sem si zamislil. V četrtfinalnem dvoboju proti Larinu sem v klinču naredil dve napaki (šest točk za Rusa). To je bilo ključno za nadaljevanje dvoboja. Vseeno sem zadovoljen s prikazanim in z novimi točkami za olimpijsko lestvico, je povedal Trajković.« Z dobrimi osmimi točkami bo najvišje uvrščeni Slovenec na novembrski lestvici prehitel Rusa Kuznetsova in ga zamenjal na šestem mestu. S tem je že izpolnil letošnji cilj, oziroma je za njim (čeprav je še ni konec) ena najboljših sezon v karieri. Maksimalno število (40) točk je prejel Larin, ki je v zanimivem finalu s 7:6 premagal Korejca Ina, sicer drugega na olimpijski lestvici.

Odmevni nastop je uspel Juretu Pantarju. V prvem krogu je proti Špancu Joelu Gonzalezu Bonilli, enemu najboljših borcev kategorije do 68 kilogramov na svetu uspel nadoknaditi zaostanek štirih točk in zmagati z 11:10. V drugem krogu je bil Rus Sarmat Tcakoev podjetnejši, Juretu pa so boljši rezultat preprečili opomini. » Z izidom sem izredno zadovoljen. Če bi mi nekdo rekel, da se bo tako končalo, bi takoj podpisal. Kljub slabi predstavi v drugem dvoboju. V ekipi je bilo zelo sproščeno vzdušje od samega starta v Ljubljani, pa vse do tekmovanja. Zagotovo je bil to glavni razlog moje zmage. V prihodnjem mesecu me čaka še kar nekaj tekmovanj. To je dobra popotnica za naprej,« sporoča iz Manchestra Jure Pantar. Moško kategorijo do 68 kilogramov si je podredil Korejec Dae Hoon Lee, ki je v finalu premagal Iranca Mirhashema Hosseinija, ki je moral pri rezultatu 7:11 predati dvoboj zaradi bolečega kolena.

Edino žensko zastopnico smo imeli v Dunji Lemajić. Žreb jo je usmeril proti Hrvatici Matei Jelić, proti kateri se je Lemajićeva v preteklosti že borila. Tokrat je izvrstno začela dvoboj, saj je povedla s 5:1. A je Hrvatici uspelo zadržati umirjenost in preiti v vodstvo, oziroma dvoboj dobiti s 5:7. »Žreb mi je za uvodni dvoboj namenil večkratno zmagovalko Grand prix turnirjev, tako da sem pričakovala naporno borbo. Kljub temu sem odšla vanjo sproščena. S trenerjem Draganom sva predvsem želela poskusiti način bojevanja, ki sva ga vadila zadnji mesec. To se je izkazalo za odlično potezo, saj sem do druge runde še vodila. Na žalost mi nov način bojevanja vzame veliko energije. To je bilo vidno v tretji rundi, ko sem zaradi padca koncentracije prejela udarec v glavo in sledilo je izenačenje. Zatem sem prejela še dodatni opomin in zmage se je s 5:7 veselila Hrvatica. Oba s trenerjem sva s prikazanim izredno zadovoljna. Vidi se ogromen napredek. Glede na to, da sem proti Jelićevi izgubila na mediteranskih igrah s precej večjo razliko, je viden velik napredek. Verjamem, da bodo številni treningi in nov pristop pripomogli, da jo bom naslednjič zmagala. »Jelićka« je spet vzela medaljo na GP«, se je zamujene priložnosti zavedala Lemajićeva. Jelićeva je prišla do srebrne medalje. V finalu jo je zaustavila (15:10) Angležinja Lauren Williams, ki je vseskozi kontrolirala potek dvoboja. Danes in v nedeljo bo na programu tega spektakularnega turnirja še preostalih pet olimpijskih kategorij.