Od šestnajst do devetnajst

Jutri bodo v avstrijskem Innsbrucku pričeli z evropskim prvenstvom do 21 let. Danes je na prizorišče odpotovala slovenska reprezentanca, katero sestavlja šest tekmovalcev, trenerja Miodrag Krnetić in Dragan Zarić, ter sodnica Jasna Golubič. Jutri se bo našemu zastopstvu priključil še tehnični direktor Kristijan Kovačič. Na zahodu Avstrije nas bosta zastopali dekleti 1466193_10202725757289045_1616177622_nAnita Kaltak in Dunja Lemajić, ter štirje fantje Nejc Hladnik, Jakob Jereb, Matic Motaln in Mark Stanič. Z največ izkušnjami, kar se udeležbe na mednarodnih turnirjih tiče, so se v našo severno sosedo napotili Hladnik, Kaltakova in Lemajičeva, ki so od najmlajših OLYMPUS DIGITAL CAMERAdveh starejši za dve, oziroma tri leta. Zato je razumljivo, da so ti trije nekakšni tihi slovenski aduti, medtem, ko bo ostala trojica predvsem nabirala izkušnje. Najmlajša v reprezentanci sta Mark Stanič in Matic Motaln. Šestnajst in sedemnajst letnik imata za naslednje dni svoje načrte. Prvi nastopa v petek, drugi v soboto.

Kako gledata na evropsko prvenstvo do 21 let?

Matic: Ciljam na medaljo. V Avstrijo odhajam sproščen, neobremenjen. Mislim, da sem dobro pripravljen.

Mark: Razmišljam, kako bom speljal borbe, kakšen bo žreb in kako bi bilo, če bi se domov vrnil z medaljo.

V kateri kategoriji bosta nastopila?

Matic: Moja je kategorija do 63 kg. To bo ena mojih prvih tekem v tej kategoriji, saj sem pred tem tekmoval v lažji. Gre za zelo konkurenčno kategorijo. V njej je veliko članov. A se s tem ne bom obremenjeval. Šel bom v ring in užival.

Mark: V kategoriji do 74 kg. V njej nas je nekaj več kot 20. Ker gre za starejše nasprotnike (člane), jih ne poznam prav veliko. Je pa med njimi nekaj zvenečih imen. Kot je Damir Fejzić.

Kako sta se pripravljala na evropsko prvenstvo?

Mark: Na tekmo sem se pripravljal drugi del poletnih počitnic. Šlo je za bazično pripravo. Z začetkom novega šolskega leta, pa sem treniral še v klubu in naredil štiri treninge z reprezentančno ekipo.

Matic: Ker sem imel kakovostne treninge, sem dobro pripravljen. Občasno sem treniral skupaj z našim olimpijcem, Ivanom Trajkovićem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKateri so vajini najboljši rezultati?

Mark: Ob G turnirjih, kot so Avstrija open, Beograd open itd., je moje dosedaj največje tekmovanje svetovno mladinsko prvenstvo, ki je bilo v kitajskem Tajpeju, kjer sem dosegel 5. mesto. Temu sledi evropsko prvenstvo na Portugalskem, kjer sem bil prav tako 5. V  lanski sezoni sem bil še drugi na odprtem prvenstvu Avstrije.

Matic: Kar se tiče evropskih prvenstev, sem bil lani na mladinskem na Portugalskem in ob tem še na svetovnem v Aziji. Najboljši rezultat sem dosegel v Tajpeju, kjer sem se uvrstil med devetim in šestnajstim mestom. Sicer pa sem enkrat tekmoval na OP Belgije in Nizozemske, dvakrat pa na OP Avstrije, Hrvaške in Srbije.

Kateri so vajini cilji?

Mark: Moj največji cilj je, da napredujem v bolj iskušenega in boljšega borca. Visoko ciljam na evropskem mladinskem prvenstvu. Seveda si tudi na tem evropskem do 21 let, močno želim medalje. V novi sezoni bo tudi nekaj G turnirjev, kjer bom poskušal doseči čim boljši rezultat (zagotovo želim medaljo).

Matic: Kratkoročni je, da v sedanji kategoriji naredim kar se da veliko. Po postavi sem zelo suh. Moja prednost glede na konkurente je moja višina. Sem hiter in gibčen, to pa mi olajša udarce v glavo.

Je težko trenirati taekwondo?

Mark: Ni mi pretirano zahtevno. Če neko stvar delaš s srcem, nikoli ni težko. Seveda pridejo trenutki, ko bi vse najraje pustil, da pade v vodo. Vendar, kjer je želja, tam je uspeh in posledično tudi sreča. Seveda so bili treningi pred odhodom v Avstrijo zelo težki in naporni.

Ali spremljata članski taekwondo?OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Matic: Ker se počasi približujem članski konkurenci, je razumljivo, da me zanima, kaj se v njej dogaja. Točkovanje spremljam z zanimanjem. Tudi sam si želim, da čim prej pridem do prvih točk.

Mark: Članski taekwondo spremljam zelo pogosto, saj od tam izhajajo nekateri moji idoli. Vem, da bom tudi sam kmalu postal član, zato si kar pogosto ogledujem njihove borbe.