Od Tokia ga loči le še mesto, oziroma 13 točk

Na olimpijski lestvici, ki jo enkrat mesečno izdajo v Svetovnem taekwondoju je Ivan Trajković, s srebrnim rezultatom na zadnji tekmi Velikih nagrad napredoval nekaj mest navzgor. Dvignil se je za tri mesta in je v kategoriji nad 80 kilogramov na sedmem mestu. Ima 253.84 točke. Prehitel je Britanca Choja, Uzbekistanca Shokina in Nemca Bachmanna, ki je ob vodilnemu Rusu Larinu edini v najboljši deseterici zadržal mesto iz avgustovske lestvice – še naprej je osmi. Larinova prednost pred zasledovalci znaša skorajda 100 točk in Rusa že usmerja v razmišljanje o tem, kako naj se loti tekmecev na olimpijskem nastopu. Relativno mirni so lahko še naslednji trije na lestvici – Korejec Kyo Don In, Azerbajdžanec Radik Isaev in Nigerijec Abdoul Issoufou. Za ostali mesti ki neposredno vodita v Tokio, v tem trenutku realno kandidira kar pet borcev. Med njimi tudi Trajković, katerega lahko dober rezultat na naslednji tekmi Velikih nagrad, ki bo čez 14 dni v kitajskem Tajpeju že popelje med velikih šest, oziroma do odličnega izhodišča za zadnji del letošnje sezone! Lucijan Kobal je v najtežji moški kategoriji 295-ti, Žan Brglez pa 605-ti.

 

Poglejmo, kako kaže preostalim aktivnim Slovencem v članskih olimpijskih kategorijah

 

Stanje v moški kategoriji do 68 kilogramov

Če pogledamo na olimpijsko lestvico ene najbolj številnih kategorij, kategorije do 68 kilogramov najdemo Jureta Pantarja na 53. mestu. Na septembrski se je povzpel za sedem mest. V zanesljivem vodstvu je Korejec Dae Hoon Lee, ki ga prednost dobrih 170 točk zanesljivo pelje na olimpijske igre v Tokio. Proti Japonski zanesljivo korakata Evropejca Jaouad Ach (Belgija) in Alexey Denisenko (Rusija). V tej kategoriji imamo Slovenci najbolj številno zastopstvo, saj je na seznamu ob Pantarju še pet tekmovalcev. Domen Pirc je 216, Matic Motaln 371, Anže Resnik si skupaj z Maticem Pajkom deli 1306 mesto, Nejc Hladnik pa je 1506.

 

Stanje v ženski kategoriji do 67 kilogramov

Dunja Lemajić se nahaja na 46 mestu. V zadnjem mesecu je napredovala za mesto. V tej kategoriji imamo tri posameznice, ki po osvojenih točkah nekoliko odstopajo. To so Korejka Hyeri Oh, Turkinja Nur Tatar Askari in Ruth Gbagbi iz Slonokoščene obale. Trenutno za šest mest ki neposredno vodijo na olimpijske igre resno kandidira osem bork. V tej kategoriji najdemo na 165 mestu Sandro Milosavljević.

 

Stanje v ženski kategoriji do 49 kilogramov

Naša druga najvišje uvrščena še aktivna tekmovalka je Ana Petrušić, ki je v kategoriji do 49 kilogramov na 53 mestu. To kategorijo obvladujeta Azijki Panipak Wongpattanakit iz Tajske in  So Hui Kim iz Južne Koreje. Vendar se je Petrušićeva, evropska podprvakinja iz leta 2016, ki je imela v zadnjem obdobju kar nekaj težav s poškodbami preusmerila v nastopanje v kategoriji do 53 kilogramov. Tam pa kraljuje Angležinja Jade Jones, oziroma imajo v njej največ besede evropske borke.

V moški kategoriji do 80 kilogramov je izmed Slovencev najvišje Patrik Divković (86 mesto), v ženski do 57 kilogramov pa Sandra Milosavljević (254).

V teh dneh potekata dva G1 turnirja. V Ramallahu Odprto prvenstvo Palestine, v kazahstanskem Atyrau pa Prvo odprto azijsko prvenstvo. Pred Veliko nagrado Tajpeja, bosta konec naslednjega tedna še Odprti prvenstvi Poljske in Kanade, ki prav tako štejeta med G1 turnirje. Na turnir v Varšavi, kjer bo skupno tekmovalo 1552 borcev, so izmed Slovencev v članski kategoriji prijavljeni Timotej Todić, Patrik Divković, Ivan Trajković, Ana Petrušić in Sandra Milosavljević.

Svetovna lestvica – http://www.worldtaekwondo.org/ranking/