Odpovedali so svetovno mladinsko prvenstvo

Ker se v svetu situacija glede virusnega obolenja Covid 19 ne izboljšuje, je upravni odbor Svetovnega taekwondoja sprejel sklep, da se zaradi zdravstvene zaščite udeležencev mladinsko svetovno prvenstvo v tem letu ne organizira. Člani odbora so bili enotnega mnenja, da je varnost svetovne taekwondo družine na prvem mestu. Do odločitve o ne izvedbi prvenstva so prišli po izmenjavi mnenj s članicami, raznimi odbori Svetovnega taekwondoja, tudi zdravstvenega in proti dopinškega. Obenem so upoštevali nasvete vodilnih zdravstvenih strokovnjakov v posameznih državah. Svetovno mladinsko prvenstvo bi morali letos organizirati v bolgarski Sofiji. Sedaj bodo v glavnem mestu te države to tekmovanje izpeljali leta 2022. Dakarju, ki je bil načrtovan za organizacijo tega prvenstva v letu 2022 in se je pokrival z olimpijskimi igrami za mlade, sedaj iščejo novo tekmovanje. Med razpravo je Chungwon Choue, predsednik WT povedal: » Zelo smo razočarani, ker nimamo možnosti, da bi v Sofiji izpeljali letošnje svetovno mladinsko prvenstvo. Žal nam je za vse mlade športnike, ki so trdo trenirali in se nanj pripravljali. A nam je vseskozi varnost udeležencev na naših turnirjev na prvem mestu. Po pogovorih z vsemi strokovnjaki, tudi zdravstvenimi, smo se strinjali, da ne bi bilo varno izpeljati prvenstva v tem letu. Obenem smo prepričani, da bo Sofija leta 2022 izpeljala fantastični dogodek.« Odpoved prvenstva je povzročila, da bodo generalno skupščino Svetovnega taekwondoja, ki bi morala biti v Sofiji, organizirali šestega oktobra 2020 s pomočjo spleta. Na ta način bo potekal tudi sestanek upravnega odbora, ki bo dan pred skupščino. Prvič v zgodovini Svetovnega taekwondoja bodo izvedli skupščino s pomočjo spleta.  Odločitev o tem, ali bo letos finale Velike nagrade v Cancunu in v Wuxiju Grand Slam, bo sprejeta oktobra na sestanku upravnega odbora. Do takrat bo Svetovni taekwondo ostal v stiku z organizatorji in ustreznimi strokovnjaki v teh državah, ki ga bodo obveščali o zdravstvenem stanju. Razglasitev novih posameznikov na zidu slavnih Svetovnega taekwondoja so prestavili v leto 2021, ko bo v Wuxiju svetovno prvenstvo.

Nominiranci so Korejec Un Yong Kim, ustanovitelj in nekdanji predsednik Svetovnega taekwondoja. Imel je pomemben delež pri uvrstitvi taekwondoja med olimpijske športe. Bil je podpredsednik mednarodnega olimpijskega odbora, predsednik GAISF in predsednik Svetovnih iger. Kim je umrl leta 2017.

Španec Juan Antonio Samaranch je bil predsednik mednarodnega olimpijskega odbora in je bil zelo zaslužen, da je taekwondo postal olimpijski šport. Brez njegove podpore taekwondo ne bi imel tako pomembnega mesta, kot ga ima. Samaranch je umrl leta 2010.

Korejec Dai Soon Lee je bil znan po predanosti do naše borilne veščine. Bil je podpredsednik Svetovnega taekwondoja in je imel pomembno vlogo v azijskem taekwondoju. Prav tako je veliko naredil za promocijo taekwondoja, saj je bil vodja fundacije za promocijo. Skrbel je za odnose z vlado Južne Koreje in pomagal, da je taekwondo dejansko postal globalni šport.

Korejec Kook Hyun Jung je večkratni svetovni prvak, ki je pomagal pri višanju taekwondo standardov. Ko je končal s kariero športnika, je najprej postal trener mladih tekmovalcev, potem pa športni administrator izvršnega odbora WT in generalni sekretar fundacije za promocijo.

Kitajka Zhong Chen je dvakratna olimpijska prvakinja. Neporažena je zapuščala igre v Sydneyu (2000) in v Atenah (2004). Prav tako je zmagala na svetovnem prvenstvu leta 2007 v Pekingu. Leta 2003 je na SP v Garmisch Partenkirchnu osvojila tretje mesto.

Kandidate za zid slavnih so izbrali v treh kategorijah. V uradniški, športni in za življenjsko delo. Potrdil jih je upravni odbor WT.

Med video pogovorom se je predsednik Choue pogovarjal z ostalimi člani odbora tudi o možnosti selitve sedeža WT v korejski Goyang City.

Točke za svetovno lestvico so zamrznjene od letošnjega januarja, saj od takrat zaradi svetovne pandemije ni bilo več tekmovanj. Trenerjem, ki so prišli do licenc v letih 2019 in 2020, bodo le te veljale dve leti, saj jih zaradi odpovedi turnirjev v letu 2020 niso mogli koristiti.

 

Povzeto po WT

Slike – WT