Olimpijski duh je spuščen

V Chibi, predmestju Tokia so začeli s tekmovanjem na Veliki nagradi Japonske. Gre za turnir, ki tako Svetovnemu taekwondoju, kot lokalnim organizatorjem nakazuje, kaj lahko pričakujejo od olimpijskega turnirja, ki ga bodo organizirali čez slabo leto. Prvi dan tridnevnega tekmovanja so organizirali dvoboje v ženskih kategorijah do 57 kilogramov in nad 67 kilogramov, ter v moški do 68 kilogramov. Veliki zmagovalci so postali Turkinja Hatice Kubra Ilgun, Kitajka Shuyin Zheng in  Iranec Mirhashen Hosseini. Gledalci so spremljali dvoboje s številnimi točkami, nekaj napetih obračunov med super zvezdnicami svetovnega taekwondoja in ugotavljali, komu je bila najbolj naklonjena sreča. Korejka Ah Reum Lee, prva nosilka kategorije do 57 kilogramov se je presenetljivo poslovila že v drugem krogu, ko jo je s 4:0 premagala Kitajka Luo. Na drugi strani žreba je proti finalu suvereno napredovala Ilgunova, ki je imela iz kroga v krog vse težjo nalogo. V finalu jo je testirala  Maročanka Nada Laraaj. Po prvi rundi brez točk, je v drugi iniciativo prevzela Turkinja, ki pa ni uspela osvojiti točke, saj je Maročanka uspešno odbijala njene napade. V tretji je Laarajeva najprej dobila dve točki za udarec v telo, nato še točko zaradi prenizkega udarca Turkinje. Ilgunova je želela izenačiti, a jo je Maročanka držala na distanci. Do konca dvoboja sta bili le še dve sekundi, Laarajeva pa je vodila s 3:1. To je bilo dovolj časa za Kubro. S krožnim udarcem je zadela nasprotnico v glavo, zanj prejela tri točke in se morda nekoliko nepričakovano veselila velike zmage! Tajki Phannapi Harnsujin in Rusinji Tatiani Kudashovi so nadeli bronasti medalji.

V najtežji ženski kategoriji so gledalci videli v finalu stalni udeleženki zaključnih dvobojev na največjih svetovnih turnirjih. Angležinjo Bianco Walkden, trikratno svetovno prvakinjo in olimpijsko prvakinjo iz Ria Kitajko Shuyin Zheng. Zhengova je bila morda nekoliko bolj motivirana, saj je izgubila finale svetovnega prvenstva. To v prvi rundi še ni bilo vidno, saj se je Walkdenova odločila za agresivno taktiko, s katero je v prvi rundi povedla s 5:0! V drugi je Kitajka postajala podjetnejša. A je uspela priti le do točke! V tretji je bilo vidno, da Angležinji nagaja noga. Zhengova je najprej dosegla točko, nato pa je njen udarec od nikoder prebil Angležinjino obrambo pred glavo. Izenačitev na peti točki je pomenila dodatno, zlato rundo. V njej je Azijka uspela zadeti za dve točki in se veseliti velike zmage! Zimzelena Mehičanka Maria Espinoza in Uzbekistanka Svetlana Osipova sta osvojili tretji mesti.

Poslastico dneva sta pripravila gledalcem udeleženca finalnega dvoboja v kategoriji do 68 kilogramov, Britanec Christian McNeish in Iranec Mirhashem Hosseini. Ko je McNeish osvojil prvo točko, se je dobesedno začela vojna! Hosseini je otočana zadel v glavo in ušel na dve točki prednosti (4:2). A sta se finalista izmenjevala tako pri udarcih v glavo, kot pri padcih. Prvo rundo je z 11:9 dobil McNeish. V drugi rundi je šlo za »rovsko« bitko. Oba tekmeca sta poskušala iz neposredne bližini udarjati v glavo. Britanec je povedel s 13:9, a je bil na koncu runde rezultat 15:14! Velika izenačenost se je nadaljevala v tretji rundi, ki je bila prav tako polna energije. Iranec je postopoma prevzemal iniciativo, povedel je z 20:19. Zadnjo minuto dvoboja pa je dobesedno eksplodiral. Najprej je razliko povišal na 25:20, nato pa na kar 31:20! McNeish jo je sicer poskušal znižati, a je utrujenost naredila svoje! Hosseini je prišel do zlate medalje z rekordnimi 36-timi točkami! McNeish je ostal pri 20-tih! Do bronaste medalje sta prišla Korejec Dae Hoon Lee in Brazilec Evival Pontes. Zmagovalci prvih treh kategorij so bogatejši za 5000 ameriških dolarjev. In kar je še bolj pomembno, za prvo mesto so prejeli 40 točk za svetovno lestvico!

Jutri bo zelo zanimiv dan za slovenski taekwondo. Ivan Trajković bo naskakoval odmevno uvrstitev v kategoriji nad 80 kilogramov. Kot sedmi nosilec se bo v prvem krogu pomeril s Francozom  M’barom N’Diayem. Če bo uspešen, se bo v naslednjem udaril s starim znancem, z zmagovalcem dvoboja med Hrvatom Vedranom Golcem in Francozom Omarjem El Yazidijem.

 

Slike – Mario Dušak in WT