Po dveh letih znova Pokal Ivančne Gorice

V nedeljo, 20.11.2022, se je odvijalo osmo mednarodno tekmovanje Pokal Ivančna Gorica. Sodelovalo je 30 klubov iz sedmih držav: Italije, Hrvaške, Slovaške, Madžarske, Bosne in Hercegovine, Kosova in Slovenije. Tudi letos smo na pokalu imeli borbe, kick in poomse. Otvoritveni govor je imel predsednik Taekwondo zveze Slovenije Zlatan Ranđelović. Na tekmovanju je sodelovalo 340 tekmovalcev, od tega jih je 239 tekmovalo v borbah in kicku ter 101 v tehniki. Iz kluba Kang je bilo 44 tekmovalcev, ki so tekmovali v kicku, borbah in tehniki. Klub Kang je v kicku osvojil ekipno 1. mesto, v borbah 3. mesto in v tehniki 4. mesto. Najboljši tekmovalci iz našega kluba so bili Filip Zupančič pri mlajših kadetih, Mojca Maršič pri kadetinjah in Gabrijel Črnila pri kadetih do višjega modrega pasu. Vsi trije so dobili pokal.

V kicku, kjer tekmujejo naši najmlajši, je nastopilo 30 Kangovcev. V najstarejši kategoriji si je po treh zmagah zlato kolajno zaslužil Filip Zupančič. Srebrno kolajno so dobili Brina Šturm pri najmlajših kickovcih z eno zmago in Andrej Stanić v srednji kategoriji po treh zmagah. V srednji kategoriji smo osvojili tri kolajne: Nuška Bašar po treh zmagah srebrno medaljo, Sofi Zakrajšek po dveh zmagah bronasto medaljo in Leoni Zakrajšek po eni zmagi prav tako bronasto medaljo. Bronasto kolajno sta  osvojila tudi Stela Svetlik v najstarejši kategoriji in Erik Kastelic, ki je zmagal dva boja. Po eno zmago v kicku so imeli še Urh Berden, Mark Blatnik, Vid Selan in Nik Selan. Ostali Kangovci se v naslednji krog niso prebili.

V borbah je tekmovalo 14 Kangovcev. Najprej so na tatami stopli najmlajši. Sofi Zakrajšek in Nuška Bašar sta tekmovali v kategoriji deklic -21kg, kjer je Sofi zmagala z 2:0 in osvojila zlato. Nuška je dobila srebrno medaljo. Pri deklicah -24kg sta Ditka Bašar in Leoni Zakrajšek izgubili proti isti nasprotnici. Ditka je bila druga in Leoni tretja. Leo Blatnik mlajši kadet -30kg je imel veliko tremo pred borbo. Bil je zelo pogumen in je proti končnemu zmagovalcu zmagal eno rundo z rezultatom 2:1. Pri mlajših kadetih -33kg smo imeli dva predstavnika: Filipa Zupančiča in Vitalija Černeta. Filip je suvereno zmagal tri borbe z 2:0 in si tako prislužil zlato medaljo. Vitali je bil v prvi rundi prost, v drugi rundi pa je izgubil in pristal na tretjem mestu. Presenečenje dneva je bil Brin Glavač mlajši kadet -39kg, ki je tokrat tekmoval šele drugič in je v prvi borbi zmagal z 2:0. V drugi borbi je za las zgubil z rezultatom 2:1. Brin je lahko zelo ponosen na srebrno medaljo. Vid Miloševič kadet -45kg je imel tokrat tri hrvaške nasprotnike. V prvi borbi je zmagal  z 2:1, v drugi  z 2:0, v tretji pa je žal izgubil z 2:1. Zasedel je odlično drugo mesto. Za Vida, ki 23.11.2022 potuje na evropsko prvenstvo na Malto, je bil to trening , kjer je malo eksperimentiral. Denis Levičar kadet -45kg, ki je prvič stopil na borišče, se je zelo dobro boril in izkazalo se je, da postaja dober borec. Kljub temu je izgubil z 2:0 in si zaslužil 3. mesto. Martin Prijatelj kadet -49kg tokrat ni imel nasprotnika. Zlato kolajno je dobil brez boja, zaradi česar je bil malo razočaran, saj si je borbe zelo želel. Martina v prihodnosti čaka še veliko tekmovanj, kjer bo lahko pridobival nove izkušnje in rezultate. Fantastično vrnitev je naredila naša bivša reprezentantka Mojca Maršič, ki je morala zaradi zdravstvenih razlogov za leto dni prekiniti s treningi. Mojca je suvereno zmagala dve borbi in si s tem priborila zlato kolajno. Gabrijel Črnila kadet B +65kg je tekmoval v kategoriji do višjega modrega pasu in je v finalu premagal Hrvata z 2:0 in si zagotovil 1. mesto. Tibor Jože Rozina mladinec -63kg je za malo izgubil proti nasprotniku iz Bratislave in pristal na drugem mestu.

V tehniki je tokrat klub Kang zastopalo 11 Kangovcev. V kategoriji mlajših kadetinj 4.-1. kup je tekmovala Tajda Bašar in osvojila tretje mesto. Nato se je na tatami podal Gabrijel Črnila, ki je suvereno zmagal v kategoriji kadetov 8.-5. kup. Nany Urbas se je v kategoriji kadetinj od 8.-5. kup uvrstila na tretje mesto. V kategoriji kadetov od 4.-1. kup smo imeli Kangovci najštevilčnejšo zasedbo, saj so v njej tekmovali kar štirje naši predstavniki. Arjan Rus in Martin Prijatelj sta osvojila bron. Na petem mestu je bil Denis Levičar, na šestem pa Tristan Maj Udovič Bes. Pika Glavač Živčič nas je zastopala v kategoriji kadetinj od 4.-1. kup, kjer je pristala na sedmem mestu. Neža Berden je tekmovala v kategoriji kadetinj s črnimi pasovi in osvojila bronasto medaljo.

Naši športniki so se predstavili tudi na tekmovanju v parih. V kategoriji parov od 8-14 let od 8.-1. kup smo imeli tri pare. Nany Urbas in Tristan Maj Udovič Bes sta končala na 10. mestu. Arjan Rus in Tajda Bašar na devetem mestu. Pika Glavač Živičič in Gabrijel Črnila pa sta se zavihtela na stopničke in si nadela bronasto medaljo.

Prav tako sta v paru nastopila Tibor Jože Rozina in Lorena Zabukovec v kategoriji mladincev s črnimi pasovi. Osvojila sta bronasto medaljo.

V zelo močni skupini mladink s črnimi pasovi smo imeli dve predstavnici, Loreno in Laro Zabukovec. Po tesnem izidu v polfinalnem krogu, kjer sta obe dobili oceno 6.10, se je v finalnem krogu Lorena uvrstila na šesto mesto, Lara pa je bila sedma.

Na koncu so se Lorena Zabukovec, Lara Zabukovec in Neža Berden predstavile še v ekipi črnih pasov od 8-17 let in prepričljivo zmagale.

»Tekmovalci kluba Kang so imeli tokrat malo smole pri izvedbi, saj jih je kar nekaj naredilo usodne napake, ki so jih stale boljših rezultatov. V športu je včasih pač tako. V prihodnje se bomo potrudili, da bodo tekmovalci lažje obvladovali tremo. Tako se bodo pokazali v še boljši luči in pobirali žlahtnejše medalje. Ker so to že dokazali, verjamemo, da jim bo to ponovno in še mnogokrat uspelo doseči,« je po tekmi razmišljala trenerka tehnike Renata Mavrič.

Izjava organizatorja Tomaža Zakrajška: «Veseli smo, da smo naš osmi pokal po dveh letih premora znova uspeli organizirati na visokem nivoju s 340 prijavami in tako pestro mednarodno udeležbo. Bil sem v dvomih, ker sta istočasno potekala še dva dogodka: svetovno prvenstvo v Mehiki in svetovni pokal Bosna Open. Zato so bili nekateri  trenerji in tekmovalci iz Slovenije odsotni. Klub temu so se tekmovanja udeležili skoraj vsi slovenski klubi. Rad bi se zahvalil vsem klubom in tekmovalcem, ki so podprli našo tekmo. Zahvaljujem se tudi vsem našim članom, ki so nam pomagali pri organizaciji tako velikega tekmovanja in s svojimi dosedanjimi izkušnjami pripomogli, da je tekmovanje potekalo gladko in na tako visokem nivoju.  Predvsem sem vesel, da imamo v klubu nove tekmovalce, ki so na pokalu pokazali, da so na pravi poti. Na koncu se zahvaljujem še predsedniku Taekwondo zveze Slovenije Zlatanu Ranđeloviću, ki je otvoril tekmovanje.«

V klubu Kang smo hvaležni Pekarni Pečjak, ki je s svojo široko bero slastnega francoskega peciva poskrbela za želodčke vseh tekmovalcev in trenerjev. Izjemna ekipa kluba Kang se je pri celotni organizaciji zelo potrudila: red so vzdrževali Martin Koščak, Aleš Tekavčič, Anton Mulh in Miran Podpečnik. Poškodb se je strokovno lotil zdravnik dr. Rus. Špela Bašar in Maja Kveder sta pomagali pri podelitvi. Marko Kastelic je prevzel tiskanje diplom. Lovro Ulcej, Žan Zupančič in Tija Dobrić so poskrbeli za tekmovalce v borbah in kicku. Renata Mavrič je pomagala pri organizaciji in spremljala vse tekmovalce na tekmovanju v tehniki. Srečno ekipi kluba Kang pri organizaciji Taekwondo Pokala Ivančno Gorica še naprej.

Najboljša tekmovalca turnirja

Naj tekmovalka: Lucija Botica – ZG TKD savez
Naj tekmovalec: Josip Šteko – TCZ Ban Keglević

 

Rezultati

244 tekmovalcev v borbah in kicku, ter 101 tekmovalec v tehniki

Države 🇭🇷🇸🇰🇮🇹🇭🇺🇧🇦🇽🇰🇸🇮

Vrstni red v borbah ekipno: 1. Tigar Zagreb, 2. Ryong Bratislava, 3. Kang, 4. Pantar, 5. Orient

Vrstni red v tehniki ekipno: 1. Zagrebački TKD savez, 2. TKD Fire Dragons, 3. Budapesti Honvéd

Vrstni red v para tehniki ekipno: 1. TK Maksimir, 2. Ryong Bratislava, 3. TKD Fire Dragons

Vrstni red v kicku ekipno: 1. Kang, 2. Pon do kwan Zagorje, 3. Šmartno Litija

 

Darja Podpečnik