Pogrešala sem krožne udarce

Na Kitajskem, kjer poteka serija turnirjev Velike serije prvakov taekwondoja, so prišli do petega in šestega dela. Pod sojem žarometov sta se znašli ženska kategorija do 48 kilogramov in moška nad 80 kilogramov. Največji del ponovoletnega darila bo odpotoval v Južno Korejo, saj sta zmagovalca postala So Hui Kim in Kyo Don In. Skupaj s trenerjema sta zaslužila 140.000 ameriških dolarjev. Drugo mesto je odšlo v Srbijo (Vanja Stanković) in v Rusijo (Roman Kuznetsov), bron pa sta si prigarala Kitajka Yuntao Wenren, ki je v polfinalu močno ogrozila zmago kasnejše zmagovalke (19:18) in Iranec Sajjad Mardani. Brez zaslužka in zato s precej slabe volje bosta domov potovala četrto uvrščena Iranka Nahid Kiyanichandeh in naš južni sosed Vedran Golec. Kako poteka najnovejše tekmovanje, je na lastni koži občutila Jasna Golubić, ki je bila na zadnjih dveh turnirjih med deseterico sodnikov, nosila pa je številko sedem. Za konec je bila glavna sodnica ženskega dvoboja za tretje mesto med Kitajko Yuntao Wenren in Iranko Nahid Kiyanichandeh.

»Iskreno povedano, ne vem točno, kaj naj vam povem. Dejansko nimam nič posebnega za povedati. Na Grand Slamu sodi štiri kategorije deset sodnikov. Skupno nas vseh osem olimpijskih  kategorij sodi dvajset. Pravila, ki so posebej prirejena za to tekmovanje, se mi zdijo zelo v redu in žal mi je, da več tekmovalcev ne izkoristi te priložnosti za pridobivanje večjega števila točk. Osebno sem pričakovala, da bodo v dvobojih uporabljali več udarcev iz obrata, saj prinašajo več točk kot na normalnih turnirjih. Udarec iz obrata v telo šteje štiri točke (drugače je vreden tri). Udarec iz obrata v glavo šteje pet točk (regularno štiri). Glede na to, da so se danes borili najtežji taekwondoisti, je bilo za pričakovati močnejše udarce, ki bi v primeru ‘knock down-a’ prinesli dodatnih pet točk. Tekmovalec bi lahko z enim samim močnim krožnim udarcem v glavo dosegel neverjetnih enajst točk. Ponavljam, to bi mu uspelo s samo enim udarcem! Pa žal tega nismo dočakali. Te spremembe v pravilih so bile narejene ravno z namenom, da bi bili dvoboji boljzanimivi, dinamični, kar naj bi še bolj pritegnilo gledalce. Po statistikah baje v živo spremlja prenos okoli 2.5 milijona ljudi po svetu. Danes mislim, da smo vsi več pričakovali v finalnem dvoboju moške kategorije, ki pa je bila na koncu precej žalostna. Res je Korejcu na koncu pete runde uspelo doseči točke in tako zmagati. Ampak da je v petih rundah dvoboja izveden samo en kakovosten udarec, ki odloča o zmagi? To verjetno ni ravno najbolj privlačno za gledalce. Naslednjo soboto nas čakata se zadnji dve kategoriji. Mislim, da lahko pričakujemo dinamičnejše dvoboje, kot so bili tile v tem tednu.«

Veliko serijo prvakov taekwondoja bodo, kar se tiče posameznih nastopov zaključili v soboto, ko bodo izvedli turnirja v ženski kategoriji do 57 kilogramov in v moški do 58 kilogramov. Teden kasneje bodo izpeljali še ekipne dvoboje, zatem pa se bodo s tovrstnim predstavljanjem taekwondoja javnosti končali za leto dni. Naslednjo serijo bodo izpeljali na istem prizorišču. Za to priložnost so zgradili poseben športni kompleks.