Poučni četrtfinale

V Londonu so začeli s tretjim od štirih turnirjev letošnjih velikih nagrad. Prvi dan tridnevnega tekmovanja se je boril naš edini zastopnik Ivan Trajković, član najtežje moške kategorije, ki je bil v prvem krogu prost, v drugem je zanesljivo odpravil Španca Rosa, v tretjem pa ni našel pravega načina, da bi ugnal Iranca Sajjada Mardanija. Nekoliko mu je načrte prekrižala bolečina v desni nogi, saj ni mogel v polni meri izkoristiti svojih potencialov.

V osmini finala je Trajković že v deseti sekundi dvoboja z ročnim udarcem presenetil Španca Daniela Gomeza Rosa. Sledili sta točki iz neposredne bližine in nekaj sekund zatem še kazenska točka, ki jo je Španec prejel, ker je padel na tla. Tako je Trajković po samo pol minute povedel s 4:0. Sledil je nov udarec z roko in nova točka za našega prvaka. Ekspresno je sledil nožni zadetek v telo in povišanje vodstva na 7:0. Trajković je bil v prvih 40 sekundah dvoboja učinkovit s skorajda vsakim udarcem! Sledila je Špančeva ofenziva, v kateri je 25 sekund pred koncem runde oplazil Trajkovićevo glavo in prišel do prvih treh točk v dvoboju. Na začetku druge runde je Španec znova padel, zato je razlika narastla na pet točk (8:3). Nedolgo zatem je Ivan na lahek način prišel do naslednje točke, saj je Ros znova padel. Z udarcema v telo je Trajković dobil deseto in enajsto točko in drugo rundo zmagal s 4:0 (11:3). Po minuti v zadnji rundi je Bistričan, ki je v prvi vrsti nadziral dogajanje, po pritisku Španca izstopil iz borišča in zato bil kaznovan s točko. V enakovrednem nadaljevanju je sodnik tik pred koncem še enkrat kaznoval Trajkovića, ki je tako uvodni dvoboj na tretji letošnji Veliki nagradi dobil z 11:5.

V četrtfinalu je Trajkovića pričakoval precej »neugodnejši« nasprotnik. Iranec Sajjad Mardani, ki je že zmagal na dveh turnirjih Velikih nagrad. Višji in precej težji, a kljub temu zelo hiter borec je z nožnim udarcem v telo zelo hitro prišel do prvih dveh točk. Trajković se je Azijcu poskušal približati, vendar ga je pri enem izmed teh poskusov sodnik kaznoval. Ko je Mardani dosegel še točko z ročnim udarcem, se je razlika povzpela na neugodne štiri točke (0:4). Pri naslednjem Trajkovićevem poskusu, da pride blizu, ga je Sajjad zadel v glavo in s tem rešil dilemo, kdo bo dobil prvo rundo, saj je povedel s 7:0. Do njenega konca sta oba prejela še sodniško kazen, tako da se je prva tretjina dvoboja končala z rezultatom 1:8. Iranec je v drugo rundo stopil poletno. Dobro je izkoriščal daljše noge, s katerimi je osvojil naslednje tri točke. Tudi Trajković je poskušal z udarci v glavo, a jih je nasprotniku uspelo blokirati. Kljub temu je naš reprezentant agresivno nadaljeval in osvojil najprej dve točki (11:3), nato pa še z njegovo značilno akcijo, v kateri nasprotnika zadene z obema nogama naenkrat v glavo, še tri. Razlika se je zato na sredini runde lepo znižala (12:6) in dvoboj je naenkrat znova postal dokaj odprt. Da bodo morali dodelati tekmovalna pravila, se je pokazalo nekaj sekund kasneje, ko je Mardani položil nogo na Trajkovićevo rame, jo tam zadržal nekaj sekund in pri tem malce obrnil stopalo, kar mu je prineslo tri točke, s katerimi je znova ušel na varno razliko devetih točk (15:6). Zato Ivanu v zadnji rundi ni preostalo nič drugega, kot da poveča napadalnost. Žal točk ni bilo. Jih je pa pridno zbiral Azijec, ki se je osredotočil na nožne udarce v oklep. V enakovredni zadnji minuti se razlika ni bistveno spremenila. Trajkoviću je uspel še en napad za tri točke, Sajjad Mardani pa je zanesljivo (9:21) napredoval v polfinale. Dvoboj je iz neposredne bližine spremljal Kristijan Kovačič, trener našega udeleženca na turnirju v angleškem glavnem mestu: »Dejansko se je poznala poškodba desne noge. Vsekakor je šel Ivan v dvoboj rezervirano in pri tem je Iranec takoj naredil odločilno prednost. Ta dvoboj je predstavljal odlično priložnost, da o Mardaniju, o katerem smo vedeli veliko, sedaj vemo še več. Dejansko Ivan ni mogel izkoristiti svoje prednosti, ki mu jo dajeta hitrost in gibanje. Se pa z Irancem ni splačalo potiskati, saj je točno za 20 kilogramov težji od Ivana«.

Za osvojeno peto mesto bo Ivan Trajković dobil 8,64 točke, kar mu bo pomagalo, da se bo zadržal med deseterico najboljših borcev sveta, ki so obenem tudi najvišji in najtežji. Da je šesti nosilec v kategoriji nad 80 kilogramov sploh lahko nastopil, je poskrbel maser Mario Dušak, ki je Ivana z masažami krpal iz dneva v dan. Sedaj je pred našim najbolj izkušenim posameznikom le še finale Velikih nagrad. Da se bo na zadnji turnir v sezoni kar se da dobro pripravil, ne bo tekmoval na Odprtem prvenstvu Hrvaške. Sicer je prvi cilj, da pozdravi poškodbo na desni nogi. Ter še nekajkrat pregleda finalni obračun kategorije, v kateri je Južnokorejec Kyo Don In premagal ruskega orjaka  Rafaila Aiukaeva.

London, Grand Prix

Kategorija nad 80 kilogramov

1/8 finala

Ivan Trajković : Daniel G. Ros (Španija) – 11:5

¼ finale

Ivan Trajković : Sajjad Mardani (Iran) – 9:21

Vrstni red

  1. Kyo Don In (Južna Koreja)
  2. Rafail Aiukaev (Rusija)
  3. Mahama Cho (Velika Britanija)
  4. Sajjad Mardani (Iran)
  5. Ivan Trajković (Slovenija)