Pred polnimi tribunami nekaj zadovoljstva tudi za Angleže

Nekaj dni je bilo v angleškem Manchestru zelo živahno v dvorani, v kateri so izpeljali četrti letošnji turnir Velikih nagrad. Tridnevno tekmovanje so najbolj zaznamovali evropski in azijski taekwondoisti, ki so si uravnoteženo razdelili najvišja mesta. Oboji so zmagali v štirih kategorijah. O tem, kako je bilo prvi dan turnirja, ko so tekmovali vsi trije Slovenci, smo zapisali v prejšnjem članku. Ivan Trajković se je uvrstil v četrtfinale, Jure Pantar v osmino finala, Dunja Lemajić pa se je borila v šestnajstini finala.

Drugi tekmovalni dan angleške Velike nagrade so najbolj zaznamovale Tajska, Iran in Kitajska. V ženski kategoriji do 49 kilogramov je Tajka Panipak Wongpattanakit pričakovano osvojila prvo mesto. Moško kategorijo do 58 kilogramov je dobil Hadipou Seighalani iz Irana, žensko nad 67 kilogrami pa je obvladovala Kitajka Shuyin Zheng. V najlažji ženski kategoriji sta se v finalu pomerili prva nosilka Panipak Wongpattanakit in Jae Young Sim iz Južne Koreje. Obe sta se dobro branili, edino točko je v prvi rundi dosegla Wongpattanaki, ki je nasprotnico prisilila v napako. V drugi rundi se je Tajka razigrala in po zaslugi različnih udarcev povedla z 9:0. To prednost je s hitrim gibanjem v finalni rundi ohranila in z udarcem v oklep prednost povišala na 11:0. S tem je prišla do druge letošnje zmage na Velikih nagradah. Brona sta se veselili Hung Yu Ting iz kitajskega Tajpeja in Japonka Miyu Yamada.

V finale moške kategorije do 58 kilogramov sta se uvrstila zmagovalec prejšnjega turnirja v Taoyuanu Korejec Tae Hun Kim in Iranec Armin Hadipour Seighalani. Povišana agresivnost je Iranca popeljala v vodstvo s 3:0. Rezultat 8:7 je v tretji rundi obetal veliko dinamike. Tako je tudi bilo. Ena najboljših rund na turnirju je navdušila občinstvo. Natančnejši je bil Hadipour Seighalani, ki je zmagal s 16:12 in prvič osvojil turnir Velikih nagrad. Na stopničko za tretje mesto sta se povzpela Španca Adrian Vicente Yunta in Jesus Tortosa Cabrera. V najtežji ženski kategoriji je domačinka Bianca Walkden (+67 kg) upravičila vlogo favoritinje, saj je zanesljivo napredovala proti finalu. V njem je imela dostojno nasprotnico v olimpijski zmagovalki, Kitajki Shuyin Zheng. Po rundi brez točk je v drugi Zheng dosegla štiri in se s prednostjo 4:1 podala v tretjo rundo. V njej je Walkden poskušala prebiti Kitajkino obrambo, a so ji tri točke omogočile kazni, ki so jih sodniki dosodili Zhengovi. Rezultat 6:4 je sicer nakazoval, da lahko Angležinji uspe preobrat, vendar ji je prej zmanjkalo časa. Zheng je zmagala na svojem prvem tovrstnem tekmovanju v tem letu. Njena reprezentančna kolegica Pan Gao in Mehičanka Maria Espinoza sta osvojili bron.

Za razliko od drugega dne je bil tretji v domeni Evropejcev. Kar Angležem ni uspelo dan poprej, jim je zadnji, ko sta bili na programu dve kategoriji – moška do 80 kilogramov in ženska do 57 kilogramov. V obeh so imeli domačini v finalu svojega predstavnika. Damon Sansum svojega ni najbolje odprl, saj ga je Španec Raul Martinez Garcia zadel v glavo že po desetih sekundah. Trem točkam je Iberijec dodal še dve. Samsun je z dvema udarcema v oklep vodstvo znižal, a mu je Garcia nato znova pobegnil na pet točk razlike. Anglež je moral v drugi rundi več tvegati. To se je odrazilo na rezultatu, saj je razlika do konca runde narastla na enajst točk. V zadnjih desetih sekundah dvoboja sta oba finalista izmenično osvajala točke. Rezultat na semaforju se je umiril pri 22:7 za Garcio, ki si bo Manchester zapomnil kot kraj, na katerem je prvič v karieri zmagal Grand Prix tekmo. Tretje mesto sta osvojila Egipčan Seif Eissa in Uzbekistanec Nikita Rafalovich.

Kar ni uspelo Samsunu, je uspelo Jade Jones, ki je že sedmič v karieri zmagala na velikih nagradah! Finale ženske kategorije do 57 kilogramov je bilo zadnje dejanje manchestrske Velike nagrade. Dvakratna olimpijska zmagovalka je prišla do prvega mesta preko Kitajke Lijun Zhou. Navdihnjena z navijanjem občinstva je Jones hitro prišla do prednosti, prvo rundo je dobila s 7:1. Ob odličnem branjenju je Jones v nadaljevanju dvoboja še naprej dosegala točke. Minuto pred koncem je bil rezultat 11:2. Kitajka je poraz v zadnjih sekundah z dvema točkama malce omilila, Angležinja pa se je veselila novega visokega zneska, ki ga je prejela za prvo mesto. Kanadčanka Skylar Park in Belgijka Raheleh Asemani sta bili tretji. Zadnja turnirja v organizaciji Svetovnega taekwondoja bosta finalni turnir Velikih nagrad in Ekipno prvenstvo, ki bosta čez mesec dni v Združenih arabskih emiratih.

Slike – Svetovni taekwondo