Pred vrati je svetovno spletno prvenstvo v tehniki

V Svetovnem taekwondoju se pripravljajo na prvo spletno svetovno prvenstvo v tehniki. Namenjeno je tako vrhunskim taekwondoistom, kot tistim, ki se s tehniko ukvarjajo ljubiteljsko. Z njim bodo začeli 15. novembra. Gre za disciplino, ki je v tem obdobju ena najbolj dostopnih, saj ne zahteva, da se športniki nahajajo na eni lokaciji. Dejansko se svetovno prvenstvo deli na dva dela. V elitnem spletnem tekmovanju WT G2 Poomsae, lahko sodelujejo le športniki, ki so člani državnih reprezentanc. Izbirajo lahko med štirinajstimi kategorijami. Dvanajst določenih in dve v prostem slogu. Moški in ženske bodo razdeljeni v starostne kategorije od do trideset let in do nad petinšestdeset let v določenih tehnikah, v prostem slogu pa bodo tekmovali moški in ženske, ki so starejši od sedemnajst let.

Ob tem je Odprto svetovno prvenstvo v tehniki namenjeno družinskim članom vseh starosti. Gre za tekmovanje v parih in ekipno. Na voljo je sedem kategorij. Prvi pogoj za nastop je, da sta v tekmovanju parov oba udeleženca iz ene družine, a iz dveh različnih generacij. Pri družinskih ekipah imamo ekipe A, kjer morata biti med tremi udeleženci prisotni dve različni generaciji in ekipe B, ki jih sestavljajo trije družinski člani treh različnih generacij. Na voljo bodo tudi fantovske in dekliške kadetske in mladinske kategorije. Predsednik WT Chungwon Choue je dejal: »Maja smo se začeli pogovarjati o uresničitvi zamisli o uradnem spletnem svetovnem prvenstvu v tehniki. Na ta način bi ponudili športnikom in amaterskim ljubiteljem priložnost, da tekmujejo in vadijo taekwondo navkljub pandemiji Covid-19. Po mesecih priprav smo veseli, da bomo novembra začeli s prvim svetovnim spletnim taekwondo dogodkom. Od nekdaj smo si prizadevali, da bi bil taekwondo šport za vse. Med pandemijo se je naše prepričanje, da lahko taekwondo predstavlja nekaj dobrega, samo še okrepilo. Zato je bilo bistveno, da smo razvili spletni dogodek, ki je odprt za športnike in športnice vseh starosti in da je primeren tudi za družinske člane. V času, ko so nekatere družine ločene, bo ta dogodek združil stare starše in vnuke, ter vse ostale. To je tista prava moč taekwondoja in komaj čakamo, da bomo uživali v video vsebinah, ki si jih bo mogoče ogledati po vsem svetu.«

Udeleženci bodo imeli od šestnajstega novembra pet dni časa, da naložijo na splet svoj najboljši video nastop. Nato ga bo ocenila ekipa sedmih izbranih sodnikov. Na svetovnem prvenstvu bo prisotnih 60 sodnikov iz 37-tih držav. Posnetki bodo ocenjeni na podlagi standardnega sistema točkovanja tehnike, kjer se upoštevajo moč, tehnika, dihanje, pogled in ravnotežje gibanja. Najvišji in najnižji sodniški rezultat za vsak video posnetek se bosta črtala. Za končno oceno bo štelo povprečje preostalih petih rezultatov. Natančen razpored tekmovanj v predtekmovanju, polfinalu in finalu bo določen glede na število udeležencev.

Finale najboljših osmih udeležencev bodo prenašali v živo. Predhodno posneti posnetki iz drugih kategorij bodo predvajani v skladu z razporedom.

V Svetovnem taekwondoju razmišljajo, da bi vsako leto organizirali spletno prvenstvo v pomsah. Zato si prizadevajo, da bi z razvojem VR in AR mobilne aplikacije oboževalcem omogočili kar se da veliko užitkov pri njihovem početju. Predsednik Choue dodaja: »Pripravili bomo visoko kakovostno vizualno prvenstvo v pomsah. Zato bodo navijači doma prišli do podobnega vtisa, kot bi ga dobili na samem prizorišču. Spletno prvenstvo v tehniki bo postavilo nove standarde v tej Covid dobi. ”

Povzeto po WT

Foto WT