Predsednik se je sestal z begunci

Predsednik Svetovnega taekwondoja Chungwon Choue se je pred svetovnim dnevom beguncev pogovarjal z mladimi, ki v jordanskem begunskem taborišču Azraq trenirajo taekwondo. Na ta način je podprl njihov talent in poudaril priložnost, ki jo ponuja njihovo športno udejstvovanje. V pogovoru je sodelovalo deset mladih športnikov in njihov trener Asef. Sodeloval je tudi obetavni Wael Fawaz Al-Farraj, ki prejema olimpijsko solidarnostno štipendijo in upa, da bo prihodnje leto tekmoval na Olimpijskih igrah v Tokiu. Vsi udeleženci pogovora so se predstavili in se zahvalili Svetovnemu taekwondoju in Taekwondo humanitarni organizaciji za podporo, ki jim jo nudita. Nekateri med njimi so med pogovorom pokazali nekaj svojega znanja.

Predsednik Choue je na začetku pogovora pohvalil mlade športnike za njihove nastope in predanost športu. Povabil jih je, da sodelujejo na virtualnem svetovnem prvenstvu v tehniki, ki bo novembra.

Pogovor je nanesel na sorodstvene povezave, saj člani družine večkrat skupaj trenirajo. Nekaj dodatnih čustev je bilo prisotnih, ko je spregovoril 42 letni oče, ki je nedavno prejel rdeči pas. Dejal je, da je redno treniral v družbi svojih dveh sinov, ki nosita črni pas. Z njimi je treniral tudi njegov devetletni sin. Zatem je spregovoril predsednik Choue: »Mladi begunski športniki nas vse navdihujejo. Tudi v teh najtežjih razmerah še naprej trenirajo in ostajajo pozitivni. Upam, da bodo nekega dne lahko prišli do olimpijskih iger. Zelo me je navdihnila njihova vedrina in strast do taekwondoja. V Svetovnem taekwondoju in THF smo zavezani skozi taekwondo podpirati begunce. V pogovoru s temi mladimi sem jasno začutil, koliko veselja in upanja jim prinaša taekwondo. Svetovni dan beguncev je pomemben za ozaveščanje o položaju beguncev po vsem svetu. Če jih podpremo, lahko pozitivno vplivamo na njihovo življenje.« Športnik Wael Fawaz Al-Farraj je povedal: »Moje sanje so sodelovanje na olimpijskih igrah. Zelo trdo bom treniral, dokler ne bom dosegel tega cilja. Želim, da se moje ime pojavi pred svetom. Za vse begunce bo dobro, če bom uspel priti na olimpijske igre. Podpiral bom vse begunce. Rad bi se zahvalil dr. Choueju, gospodu Hazemu Naimatu (članu sveta WT) in THF-ju za vso podporo. In našemu trenerju za njegove treninge.” V pogovoru je sodeloval član sveta Svetovnega taekwondoja Maher Magableh. Pojasnil je, kako se je začel Wael ukvarjati s taekwondojem. »Wael je hodil naokoli. Opazil nas je, ko smo premikali blazine za trening. Začel nam je pomagati. Nato je vprašal, čemu so namenjene? Odgovorili smo, da za taekwondo. Sledilo je vprašanje, kaj je taekwondo? Naslednji dan se je registriral in bil eden prvih tekmovalcev v kampu. Prvi je dobil črni pas. Zdaj trenira, da se bo naslednje leto skozi kvalifikacije uvrstil na olimpijske igre.« Podpredsednik odbora tekmovalcev v Svetovnem taekwondoju in član komisije športnikov mednarodnega olimpijskega odbora, Nadin Dawani je dodal: »Begunci so naredili odlično delo. Izboljšujejo se vsak dan, vsak mesec. Zagotavljam vam, da bomo v jordanskem olimpijskem odboru še naprej podpirali, da bo eden od teh beguncev prispel v Tokio. Zahvaljujemo se vam za vaš trud.« Taekwondo center v Azraqu ima trenutno dvanajst nosilcev črnega pasu. V naslednjih mesecih se bo njihovo število povišalo. THF širi svoje projekte in s tem postaja dostopen večjemu številu beguncev. Nedavno je v Ruandi začel z zbiranjem sredstev za izgradnjo humanitarnega taekwondo centra v bližini kampa Mahama. V Ruandi je skoraj 150.000 beguncev. Polovica jih je v šolskih letih. Taekwondo center bo tem beguncem nudil varno zatočišče. Skozi taekwondo pa jih bo še bolj tesno povezal z lokalnim prebivalstvom.

 

Povzeto po WT

Slike WT