Raškovič domov z bronom

V Sarajevu so z turnirjem kadetinj končali z evropskim prvenstvom, ki so ga pred tem izvedli še v članski konkurenci. Slovenijo so v glavnem mestu Bosne in Hercegovine zastopali trije kadeti in dve kadetinji. Najvišje je posegel Jan Raškovič, ki je v kategoriji do 49 kilogramov osvojil tretje mesto. Ta odličen rezultat mu je prinesla zmaga proti Ukrajincu Bohdanu Trembachu, katerega je ugnal s 5:3. Tekmovalec, ki bo v tej konkurenci nastopal še na naslednjem prvenstvu, je zatem izgubil v polfinalu proti Hrvatu Luki Buckoviću z 11:18. »Tretjega mesta na evropskem prvenstvu sem zelo vesel, še posebej glede na tole čudno leto s toliko omejitvami. Pomanjkanje izkušenj na največjih turnirjih me je verjetno stalo še višje stopničke. A bi lagal, če bi rekel, da nisem zadovoljen. Ob tej priložnosti bi se rad posebej zahvalil trenerju Reneju, ki naju je z Jako pripravljal na evropsko prvenstvo. Hvala tudi bratu Luki, Linu, Pii in Larisi iz našega kluba, ki so s sparingi sodelovali pri pripravah«, je povedal Jan Raškovič potem, ko je prejel bronasto medaljo. Raškovič trenira pod nadzorom Reneja Voglarja. Ker v Sarajevo zaradi zapletov s testi za ugotavljanje Covid-19 ni odpotoval naš drugi trener Luka Režek, je Voglar bdel nad celotno kadetsko reprezentanco. »Moram reči da sem s prikazanim na tem evropskem prvenstvu zelo zadovoljen. Glede na to da imamo zelo mlado ekipo katera šele nabira izkušnje na največjih tekmovanjih, so se vsi trije v ring podali zelo odločno in brez strahu. Posebne čestitke gredo Janu kateremu je uspelo priboriti bronasto medaljo. Jan je prikazal eno izmed njegovih najboljših predstav. Pridno je treniral in garal na treningih, tako da je medalja zasluženo v njegovih rokah. Treba je pohvaliti tudi Jako in Ožbolta, ki sta prav tako prikazala odlično predstavo. Dokazala sta, da sta na to evropsko prvenstvo prišla z veliko željo po medalji. Predvsem Ožboltu je malo zmanjkalo. Medaljo je imel že skoraj v žepu, nato pa izgubil v zadnji sekundi. Za vse tri je bila to lepa izkušnja. Predvsem zaradi dejstva, da bodo drugo leto nadaljevali s tekmovanji med kadeti. Letos so v Sarajevu nabirali izkušnje, ki jih bodo v letu 2021 poskušali nadgraditi.«

V kategoriji do 49 kilogramov je bil poglavje zase Ukrajinec Daniil Maydaniuk, ki je iz kroga v krog prikazoval vse bolj suverene predstave. Finala je bilo konec v drugi rundi, Maydaniuk je zmagal z izidom 46:3! Ožbolt Molj se je boril v kategoriji do 41 kilogramov. Kot drugi nosilec je bil v prvem krogu prost. V drugem je v napetem dvoboju s Črnogorcem Vasilijem Nestorovićem izgubil za točko, bilo je 15:16. Ker je tekmoval v četrtfinalu je osvojil peto mesto. Jaka Babić je nastopil v kategoriji do 45 kilogramov. V prvem krogu je bil njegov nasprotnik Gruzijec Mate Gureshidze. Dosegel je 10 točk, medtem ko je Gureshidze prišel do 30-tih. Med kadeti je največ medalj – devet osvojila Ukrajina (dve zlati medalji). S sedmimi so se izkazali mladi Hrvati (eno prvo mesto). Odlični so bili tudi reprezentanti BiH, ki so bili najboljši v kar dveh kategorijah in ob tem prišli še do brona. Zelo zadovoljni so lahko s štirimi medaljami Bolgari. Srbi so osvojili dve drugi mesti, Črnogorci pa tako kot zastopniki Kosova dve tretji. Slovenija se je med dobitniki medalj uvrstila na 17 mesto.

Med kadetinjami se je Danaja Škofič borila v kategoriji do 47 kilogramov, kjer jo je v drugem krogu premagala Bolgarka Viktoria Dimitrova. Tudi Mojca Maršič je turnir odprla v drugem krogu. V kategoriji do 44 kilogramov se je pomerila z zmagovalko med Romunko Ano Riti in Poljakinjo Agnieszko Krajewsko.

 

Rezultati – Kadeti

Kategorija do 49 kilogramov

Četrtfinale

Jan Raškovič (Slo) : Bohdan Trembach (Ukr) – 5:3

Polfinale

Jan Raškovič (Slo) : Luka Bucković (Hrv) – 11:18

 

Kategorija do 45 kilogramov

Prvi krog

Jaka Babić (Slo) : Mate Gureshidze (Gru) – 10:30

 

Kategorija do 41 kilogramov

Drugi krog

Ožbolt Molj (Slo) : Vasilij Nesterović (ČG) – 15:16