Slovenija deveta najuspešnejša udeleženka prvenstva

Zadnji dan mladinskega evropskega prvenstva, ki so ga organizirali v Sarajevu, sta bila tekmovalno aktivna dva slovenska reprezentanta. Luka Raškovič in Danaja Škofic. Tekmovalec mariborske Sparte je odlično odprl turnir, saj je v prvem krogu po dveh rundah premagal Ciprčana Stefanosa Psarasa z 28:0. V naslednjem krogu je imel nasprotnika v znancu, Srbu Marku Burušiću. Četrti nosilec je bil v Bosni in Hercegovini premočan, saj je zmagal z rezultatom 16:4. Luka Rašković je na evropskem prvenstvu pričakoval več, zato je njegovo razmišljanje takšno: »V tem trenutku je še vedno prisotnega malo razočaranja. Zato še nisem dokončno strnil svojih misli. Po super uvodnem dvoboju sem upal na kakšno zmago več, ampak tokrat je bil Mare Burušić, s katerim sva že večkrat skupaj trenirala, boljši. Čestitam mu za zaslužen naslov evropskega podprvaka.« Danaja Škofic je tekmovala v kategoriji do 49 kilogramov. Njena nasprotnica v prvem krogu je bila Azerbajdžanka Aysu Mammadova. V izenačenem dvoboju je na koncu razlika med tekmicama znašala le dve točki. Napredovanja se je (15:13) veselila Mammadova. Ob koncu evropskega prvenstva je vtise zbral trener v naši reprezentanci, Zoran Zarić: » Kar se tiče evropskega prvenstva sem seveda vesel za osvojeno zlato medaljo. Istočasno sem tudi žalosten, ker smo bili blizu druge medalje, saj je imel Domen borbo za medaljo. Nismo je osvojili. Vsa šesterica reprezentantov je pokazala in dokazala, da se lahko bori tudi v takem rangu tekmovanja. Nekateri tekmovalci prehajajo v člansko konkurenco, zato upam, da se čim prej prilagodijo novim razmeram. Drugi še ostanejo pri mladincih in verjamem, da še bodo osvajali medalje na velikih tekmah«. Med 45-timi reprezentancami je Slovenija na račun zlate medalje Lina Kovačiča osvojila deveto mesto. Največ prvih mest in to kar sedem si je priborila Rusija. Druga je bila z odličnim današnjim izkupičkom Hrvaška, ki se je trikrat razveselila prvega mesta. Po dve zlati medalji so si priborili Turki, Italijani, oziroma natančneje Italijanki (prav tako sta blesteli zadnji dan) in Azerbajdžanci. Medalje so razdelili v 20-tih kategorijah. Pred Slovenijo so se uvrstile še Španija, Madžarska in Belgija.

 

Dobitniki medalj zadnjega tekmovalnega dne MEP

 

Mladinci, kategorija do 63 kilogramov

  1. Dennis Baretta (Italija), 2. Marko Burušić (Srbija), 3. Volodymyr Bystrov (Ukrajina), 3. Stepan Baranov (Rusija)… 9. Luka Raškovič (Slovenija)

 

Mladinci, kategorija nad 78 kilogramov

  1. Antonio Gerrone (Italija), 2. Ilya Lipatov (Ukrajina), 3. Daniel Barun (Hrvaška), 3 Sergio Troitino Amoedo (Španija)

 

 

Mladinke, kategorija do 46 kilogramov

  1. Anna Titarenko (Rusija), 2. Elisabetta Badioli (Italija), 3. Milica Milić (Srbija), 3. Olga Papageorgiou (Grčija)

 

Mladinke, kategorija do 49 kilogramov

  1. Bruna Duvančić (Hrvaška), 2. Aleyna Senyurt (Turčija), 3. Latisha Garbett (Velika Britanija), 3. Maysane Kamkasoumphou (Francija),…. 9. Daneja Škofic (Slovenija)

 

Mladinke, kategorija do 52 kilogramov

  1. Nika Karabatić (Hrvaška), 2. Iris Ducos (Francija), 3. Caroline Volders (Belgija), 3. Valeryia Smychkova (Belorusija)

 

Slika – ETU