Srhljiva tretja runda

V angleškem Manchestru so končali s svetovnim prvenstvom. Naš današnji izkupiček je bila zmaga Ivana Trajkovića v drugem krogu, ter njegov poraz v tretjem krogu in poraz Dunje Lemajić v drugem krogu.

Nekaj sekund je Ivana Trajkovića ločilo od uvrstitve v četrtfinale in dvoboja za medaljo. V prvih dveh rundah tretjega kroga proti Hrvatu Ivanu Šapini si je Ivan zagotovil minimalno prednost z 1:0. Sledila je izjemno napeto in točkovno bogata tretja runda, v kateri je Hrvat prišel do treh točk. Trajković je poskušal razliko znižati z ročnimi udarci (2:3). Hrvat je z nožnim udarcem prednost dvignil na 2:5 in kasneje še na 2:8. Sledil je briljanten obrat in Ivanov udarec z nogo v glavo, ki je dvoboj dvajset sekund pred koncem naredil izenačen (7:8). Sedem sekund pred iztekom je Ivan z roko presenetil Šapino in izenačil na 8:8. V zadnjih sekundah dvoboja je to poskušal še  enkrat, a ga je Hrvat prečital in s protiudarcem z dvema točkama prednosti (8:10) napredoval naprej. »Ko me je Hrvat zadel v glavo, se je dvoboj odprl. Izgubil pa sem ga v zadnjih sekundah. Bilo je napeto. Mislim, da sem se taktično dobro pripravil. Ključni je bil njegov udarec v glavo. Takrat sem začel izgubljat. V tem letu sva se s Šapino dvakrat borila. Oba sva zmagala po enkrat. Najini dvoboji so zelo izenačeni. Dobro se pokriva. Poskušal sem z udarci iz pol distance. A ni bilo točk. Gremo dalje. Čez dva tedna je Velika nagrada Italije. Treba bo trenirati in v Rimu nadoknaditi točke, ki sem jih izgubil v Manchestru. V prvem krogu je Portugalec Gomes proti Trajkoviću začel bolj agresivno in povedel z 2:4. Zatem se je dvoboj odvijal v Trajkovićev prid. S štirimi točkami je Ivan spreobrnil rezultat. V drugi rundi je prednost dvignil na 10:4. Zelo konkreten je bil v sredini te runde. V tretji je prednost še nekoliko povišal, uvodni dvoboj na svetovnem prvenstvu je dobil s 15:6.

Dunja Lemajić je imela v drugem krogu nasprotnico iz Češke. To je bila mlada Petra Stolbova, ki je bila v dvoboju enostavno bolj suverena. V prvi rundi je Dunja padla, tako da je Čehinja povedla z 0:1. Odločilni del dvoboja se je odvijal v drugi rundi. Stolbovi je uspelo doseči pet točk. Lamajićeva je sicer razliko znižala na 2:6, a je v zaključku runde Čehinja dosegla še točko. V tretji rundi se stanje rezultata na ekranu ni veliko spremenilo, saj je Stolbova dosegla novo točko in zmagala z 2:8. »Razliko je naredil trenutek nepozornosti v drugi rundi. Nasprotnica me ni presenetila. Enostavno sem imela slab dan. Ne vem zakaj. Tudi sama sem razočarana z rezultatom. Pričakovala sem veliko višjo uvrstitev. Zavedam se, da bi lahko prišla tudi do finala. Žal je šport tak. Enkrat izgubiš, drugič zmagaš. Sama sem kriva, da sem izgubila.« Zadnji dan svetovnega prvenstva je naša predstavnika ob borišču usmerjal Dragoslav Zarić. Tik po drugi Trajkovićevi zmagi je povedal: »Glava je še vedno vroča, saj smo izgubili dvoboj v zadnjih sekundah. Vedeli smo, da bo Hrvat agresiven in da bo delal udarce v glavo. O zmagovalcu so, tako kot smo mislili, odločale malenkosti. Če v celoti pogledam na svetovno prvenstvo, potem sem le delno zadovoljen, saj dlje kot do drugega dvoboja nismo prišli. Veseli dejstvo, da se je po poškodbi vrnila Ana Petrušić in da je bil mladi Patrik Divković dejansko boljši od Angleža Samsuna, a so ta dvoboj nekoliko preveč usmerjali sodniki. V Patriku  imamo močnega posameznika za naslednje največje turnirje. Dunja danes enostavno ni bila prava. Od nje smo pričakovali več. Na svetovnem prvenstvu moraš enostavno vstati s pravo nogo. Sicer ni rezultata. Favoritov je veliko, vsak lahko premaga vsakega. Če ocenim vse skupaj, sem razočaran«.

Rezultati Slovencev zadnji dan Svetovnega prvenstva

Kategorija do 87 kilogramov

2. krog

Ivan Trajković : Tiago Gomes (Potugalska) – 15:6

3. krog

Ivan Trajković : Ivan Šapina (Hrvaška) – 8:10

 

Kategorija do 62 kilogramov

2. krog

Dunja Lemajić : Petra Stolbova (Češka) – 2:8