Svet se ni zaustavil, se je le upočasnil

Takole nekako poteka naše življenje. Vseskozi se soočamo z določenimi izzivi. Tudi športniki. Pri njih se tudi večkrat letno obdobje treniranja približa h koncu. Takrat sta telo in um pripravljena. Takrat so športniki pripravljeni. Potem se zgodi nekaj, kar se še ni nikoli doslej. Vse, na kar so se športniki pripravljali se spremeni. V takšni situaciji so se znašli vrhunski taekwondoisti, ko je mednarodni olimpijski odbor sporočil, da olimpijske igre na Japonskem prestavlja na naslednje leto. Takšna odločitev gre za račun corona virusa in nanj vezane bolezni Covid-19. Medtem ko je obstal ves svet, so se vrhunski športniki vrnili na začetek. Formo bodo morali znova načrtovati tako, da bodo dosegli vrh leto kasneje. Ob tem so se morali soočiti z negotovo in nadležno situacijo, ki je osamila ljudi, oziroma jim zapovedala socialno distanco. In kako naj v takšnih razmerah ohranjajo formo? Trenutnih razmer so se lotili pogumno. »Nismo si želeli prestavitev iger. A moramo v skrbi za naše zdravje in varnost sprejemati ukrepe«, je povedala legendarna taekwondoistka in dvakratna olimpijska zmagovalka, Kitajka Jingyu Wu. »Izkušnje iz priprav na olimpijske igre, na katerih sem tekmovala štirikrat mi sporočajo, da moramo biti potrpežljivi in zaupljivi. Nejasnosti bodo izginile. Zmaga pripada vztrajnim ljudem!«

Nekateri gledajo na trenutne razmere pozitivno naravnani. Pri njih gre za dodatno leto treniranja. To pomeni, da lahko natančno načrtujejo vrhunec forme. »Na olimpijske igre sem se pripravljal tako, kot na vsa ostala tekmovanja,« pravi večkratni svetovni prvak in zmagovalec Velike nagrade, Južni Korejec Dae Hoon Lee, eden najbolj izkušenih tekmovalcev. »Lahko se pripravljam dodatno leto. Sistematično želim napredovati pri fizični moči, izkušnjah, gibčnosti in tako naprej«.

Želja po treniranju je pri mladih »tigrih« zelo močno prisotna. Egipčanka Hedaya Malak, ki je v Riu leta 2016 osvojila bronasto medaljo in zmagala Veliko nagrado, je zaprta v svojem domu. A trenira. » Zjutraj delam vaje za moč, ali visoko intenzivni fitnes. Popoldan treniram z mojimi brati, ki so že leta sestavni del v mojih treningih. Na dan treniramo od tri do pet ur. Čeprav se ne morem srečati s trenerji, mi pošiljajo napotke za trening, katerim dodajo video posnetke. Jaz svoje posnetke pošiljam ostalim tekmovalkam v ekipi. Na ta način se medsebojno motiviramo.«

Lee in njegov kolega Kyo Don In imata srečo. V Južni Koreji niso razglasili samo izolacije. Kljub temu ne trenirata skupaj z reprezentančnimi kolegi, ki se nahajajo v olimpijskem trening centru. Namesto tega se pripravljata skupaj s klubskimi kolegi. To pa ustvarja določene neobičajne situacije. »Lahko vadim. A le, če vzdržujem socialno distanco«, pravi In.

Eden najbolj popularnih borcev na svetu je ruski svetovni prvak Maksim “Rdeči motor” Khramtcov. Tako kot večina ostalih ima tudi on težave. Pravi trening je težko izvedljiv. Njegov trener živi v drugem mestu. Prav tako nima nobenega partnerja za trening. »Pripravljam se tako, kot sem se do sedaj. Vendar ne v športni dvorani, ampak kar doma. Čeprav je to neudobno. Sedaj večkrat obiščem starša, s katerima večerjam«.« je dejal  Khramtcov. »Moja priporočila za trening doma so, da se najprej dobro ogrejte. Sledi naj fizični trening, da ohranite moč. Ob tem jejte zdravo hrano«.

Ahmad “Puščavski volk” Abughaush, zlati olimpijec iz Ria  je bil ob razglasitvi pandemije v drugi državi. »Na priprave v Rusijo smo odšli devetega marca. Sedemnajstega je Jordanija zaprla meje«, pravi. »Pred tem smo imeli možnost izbire. Ali se vrnemo, ali ostanemo. Trenerji so se odločili da nadaljujemo s pripravami, saj je bilo v mestu, kjer smo bili, stabilno stanje. Zdaj je tudi tukaj mesto zaprto. Ne glede na to, da smo v hotelski karanteni, vsi skupaj treniramo naprej. V hotelu imamo solidne pogoje«, sporoča Abughaush.

Povzeto in vir slik – WT