Svetovno prvenstvo 2019 – Manchester (2)

Nadaljujemo s pregledom kategorij svetovnega prvenstva, ki bo od 15. do 19. maja v angleškem Manchestru. Na vrsti so višje kategorije v ženski konkurenci. V njih je kar nekaj kandidatk, ki lahko osvojijo naslov svetovne prvakinje. Ogledali si bomo stanje v kategorijah do 62 kilogramov, do 67 kilogramov, do 73 kilogramov in nad 73 kilogramov.

 

Kategorija do 62 kilogramov – Slovenski pridih

Svetovna številka ena v tej kategoriji je Irem »Lovka zlata« Yaman. Gre za predstavnico močne turške reprezentance, za katero je zanimiva sezona. V letu 2018 je zmagala na dveh turnirjih Velike nagrade v Moskvi in Taoyuanu, ki sta sledili zmagoslavju na Grand Slamu v Wuxiju leta 2017. Kar se tiče svetovnih prvenstev, se je Yaman povzpela na vrh v Čeljabinsku leta 2015. Spoštovati jo je treba tudi iz aktualnega razloga. Izbrana je bila za najboljšo borko sveta za leto 2018. Če bo uspela izkoristiti svojo prednost v višini, izkušnje in tehnično znanje, potem je Yaman kandidatinja za zlato medaljo. A ni edina. Pot do zmage v Manchestru bodo naskakovale Korejka Da Yeong, Kitajka Zongshi Luo, ter Francozinja Magda Wiet Henin, ki imajo velike možnosti da na svetovnem prvenstvu zapolnijo stopničke za zmagovalce. To je tudi kategorija, v katero bodo zazrte oči slovenskih ljubiteljev taekwondoja. V njej nastopa Dunja Lemajić, ki po rezultatih sodeč stopnjuje formo. Zmagovalka letošnjega Odprtega prvenstva Slovenije je redna udeleženka najpomembnejših tekmovanj. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Muju je bila sedemnajsta, na evropskem v Kazanu deveta. V kategoriji do 62 kilogramov, v kateri je začela tekmovati letos (oziroma se je vrnila po letu 2015), je trenutno na 82 mestu. Na olimpijski lestvici kategorije do 67 kilogramov pa je 41-ta. V Ljubljani je Lemajićeva v finalu presenetila Francozinjo Heninovo, v maroškem Agadirju Španko Marto Calvo Gomez. Torej bo Dunja v Manchestru naš tihi adut.

 

Kategorija do 67 kilogramov – Pričakuje se spektakel

Občinstvo na športnih dogodkih ima rado konkurenčnost. V tenisu sta se borila Roger Federer in Rafael Nadal. V boksu sta se mlatila Sugar Ray Leonard in Roberto Duran. V nogometu se iz leta v leto za lovoriko najboljšega na svetu dajata Christiano Ronaldo in Lionel Messi. V ženski kategoriji do 67 kilogramov sta ogorčeni nasprotnici Ruth Gbagbi iz Slonokoščene Obale in Britanka Lauren Williams. Slednja je bila svetovna mladinska prvakinja v letih 2014 in 2016. Med favoritinje za zmago v Manchestru jo je izstrelila zmaga na Veliki seriji v Wuxiju 2018. Lani je prav tako zmagala na angleški tekmi Velike nagrade in postala ena najpomembnejših članic britanske reprezentance. Gbagbi je na olimpijskih igrah v Riu osvojila bronasto medaljo. Leto kasneje je na svetovnem prvenstvu v Muju (2017) premagala vse nasprotnice. Tega leta je slavila še na Moskovski veliki nagradi ter na Veliki seriji v Wuxiju. Če se bosta obe uvrstili v finale, potem ga bo občinstvo v Manchestru spremljajo na nogah. Obe imata izjemno tehniko. A ne samo to, sta zelo ofenzivni in fizično zelo močni borki. To v ženski konkurenci ni pogost pojav. V zadnjih dveh letih je v medsebojnih dvobojev v rahli prednosti Williamsova. Na veliki nagradi Londona (2017) je slavila v dvoboju, ki je bil obilen s točkami. Zatem je domači teren v Abidjanu, kjer je bil finale Velike nagrade izkoristila Gbagbi, ki je porazila Williamsovo v zelo dramatičnem dvoboju. Če se zazremo le malo v preteklosti, potem moramo dati prednost Williamsovi, ki je v letu 2018 zmagala na Veliki nagradi Rima in dobila zvezdniški turnir v Wuxiju. Gre za izjemno močno kategorijo, kjer lahko po vrhu poseže še nekaj posameznic. Aktualna svetovna prvakinja, Turkinja Nur Tatar ohranja vrhunsko formo. Po daljši odsotnosti zaradi zdravljenja težje poškodbe se v svetovni vrh vrača Francozinja Haby Niare, ki je bila na olimpijskih igrah v Riu srebrna. Tretjič se bo na svetovni vrh poskušala povzpeti Korejka Jan Di Kim.

 

Kategorija do 73 kilogramov – Mladost proti izkušnjam

Korejsko super dekle Da Bin Lee bo v Angliji na svojem prvem svetovnem prvenstvu iskalo pot do zlate medalje. A bo to zelo zahtevno opravilo. Na tej poti jo lahko čaka zelo izkušena redna zbiralka medalj Nafia Kus iz Turčije. Pa aktualna svetovna prvakinja in zmagovalka Olimpijskih iger v Londonu 2012, Srbkinja Milica Mandić. V Angliji bo tudi mehiška veteranka Maria Espinoza, ki je na zadnjem svetovnem prvenstvu v Muju osvojila bronasto medaljo. Da Bin Lee je postala nepričakovana zvezdnica po zmagi na lanskem turnirju v Taoyuanu, kjer je ugnala Angležinjo Bianco Walkden. Res pa je, da višina ni njena prednost. Prav tako niso na njeni strani izkušnje. Zadnji rezultati so Mandićevo popeljali na vrh kategorije do 67 kilogramov. Gre za borko z dolgo in uspešno kariero, posuto z medaljami. Podobno lahko rečemo za Espinozo, ki še vedno zna zelo močno udarjati. Iz vsega povedanega je težko napovedati, katera borka ima največ možnosti za zmago. Slovenija je imela v tej kategoriji močno posameznico v Franki Anić, ki je do uspeha kariere prišla na svetovnem prvenstvu v mehiški Puebli, kjer je leta 2013 osvojila tretje mesto.

 

 

Kategorija nad 73 kilogramov – Angležinja cilja visoko

Najtežja ženska kategorija je zelo popularna kategorija, polna močnih bork. V njej tekmujeta veliki rivalki. Kitajka Shuyin Zheng, aktualna olimpijska zmagovalka in Angležinja Bianca Walkden, aktualna svetovna prvakinja, ki je v Muju ubranila naslov, priborjen leta 2015 v Čeljabinsku. Višja Zhengova je Walkdenovo, ki je bila takrat favoritinja, premagala v polfinalu Ria. A ji je Walkdenova spektakularno vrnila leta 2017, ki je dobila vse turnirje Velike nagrade in s tem prišla do zgodovinskega dosežka. Ob tem je Walkdenova dvakratna zmagovalka Velike serije. Dobila je tudi zadnji turnir. Vendar je imela v letu 2018 manjši uspeh na turnirjih Velike nagrade. V Manchestru bo imela na svoji strani domače občinstvo. Izpopolnila je stranske udarce in krožne udarce v glavo. Zhengova je izredno dobro taktično pripravljena. Ima prednost v višini, kar ji omogoča da bolje kontrolira nasprotnice. Kitajka in Britanka se lahko pomerila šele v finalu. A se morata najprej vanj uvrstiti. Slovenci v tej kategoriji na svetovnem prvenstvu ne bomo imeli zastopnice. V preteklosti se je v njej borila Nuša Rajher, ki je v svoji karieri osvojila osem turnirjev svetovnega pokala, ter tekmovala na olimpijskih igrah v Londonu.

 

Povzeto po World Taekwondo

Fotografije WF