Svetovno prvenstvo 2019 – Manchester (4)

Prišli smo do zadnjega dela pregleda letošnjega svetovnega prvenstva, ki bo naslednji teden v Manchestru. Preostale so nam še ženske kategorije od 46 do 57 kilogramov. Poglejmo, katera dekleta imajo največje možnosti, da se v Angliji veselijo prvega mesta in z njim naredijo pomemben korak proti olimpijskim igram v Tokiu.

 

Kategorija do 46 kilogramov – Ali lahko zmaga Jae Young Sim?

Osrednja osebnost v tej kategoriji je Korejka Jae Young Sim, ki bo v Angliji branila naslov svetovne prvakinje, ki ga je osvojila v Muju leta 2017. A ji lani v elitni seriji Velikih nagrad, kar se zlata tiče, ni šlo, saj je za njo sušno leto. V Rimu in v Moskvi je bila tretja. Druga v Manchestru in znova bronasta v finalu te serije v Fujairahu, v Združenih Arabskih Emiratih. To pomeni, da imajo njene tekmice precejšnje možnosti. V Manchestru se bo Korejka soočila z odličnima Xueqin Tan iz Kitajske in z Thi Kim Tuyen Truong iz Vietnama.

 

Kategorija do 49 kilogramov – Vrnitev Super »Udaračice«

Čeprav ne zaseda prvega mesta na svetovni lestvici, bo v  ospredju pozornosti Jingyu Wu, dvakratna olimpijska zmagovalka iz Kitajske. Gre za eno najbolj občudovanih posameznic nasploh v taekwodoju. Wu se je leta 2016 upokojila, ker se ni v Riu uvrstila v finale. Vendar se je za uslužbenko kitajske taekwondo zveze vseskozi govorilo, da se bo vrnila v igro. In se je. Letošnjega februarja je v Iranu osvojila azijski predsednikov pokal in nakazala, da je še vedno sposobna velikih podvigov. Pokazala je, da je fizično zelo konkurenčna. Podobno velja za njene kombinacije udarcev. Kitajkina ključna nasprotnica se skriva v Tajki Panipak Wongpattanakit, ki bo v Manchestru prva nosilka kategorije. Leta 2015 so Kitajke premagale Tajke v finalu Velike nagrade v Mehiki s 15:3. A je Wongpattanakit sedaj na vrhuncu svojih fizičnih in taktičnih moči. Ne glede na rezultat, pomeni vrnitev legendarne Wujeve veliko zgodbo svetovnega prvenstva.

 

Kategorija do 53 kilogramov – V njej je več kandidatk za zmago

Ali sta glavni favoritinji svetovni prvakinji? Korejka Geum Byeol Lim je do naslova prišla leta 2015 v ruskem Čeljabinsku. Turkinja Zeliha Agris pa je bila najboljša dve leti kasneje v Korejskem Muju-ju. Bo Manchester ponudil obema priložnost, da se pomerita v finalu? Naslednja ključna borka je Rusinja Tatiana Kudashova. Je številka ena v kategoriji do 53 kilogramov. Močno posameznico imajo tudi Nemci v mladi Madeline Folgmann. Zna močno udariti. Možnosti za zmago imajo še Kitajka Yuntao Wenren, pa Francozinja Yasmina Aziz. Pozabiti ne smemo na Poyo Su iz kitajskega Tajpeja, ki je osvojila zlato medaljo na azijskih igrah leta 2018. Kategorija do 53 kilogramov je kategorija naše Ane Petrušić. Svetovno prvenstvo bo pokazalo, kako domača je Petrušićeva s to kategorijo. Doslej svojega potenciala ni mogla pokazati v največji možni meri, saj so jo vseskozi zaustavljale poškodbe.

 

Kategorija do 57kilogramov – Ali lahko legendarna olimpijka Jade Jones osvoji domači tatami?

Veliko vprašanje, ki se vije okoli te kategorije je, ali lahko zlata olimpijka Jade Jones pride do prvega naslova svetovne prvakinje? Je najvišje uvrščena posameznica kategorije do 57 kilogramov. Je zmagovalka mladinskih olimpijskih iger leta 2010 v Singapurju. Je prvakinja Olimpijskih iger 2012 in 2016 v Londonu in Riu. A še čaka na naslov svetovne prvakinje! Čudo iz Walesa se je na tem največjem svetovnem dogodku borila v letih 2011, 2013, 2015 in 2017. In na vseh so jo premagovale nasprotnice iz Azije. Leta 2011 je bila to v Gyeongju Kitajka Yuzhou Hou. 2013 v Puebla jo je zaustavila Japonka Mayu Hamada. Leta 2015 je v Čeljabinsku izgubila proti Iranki Kimiji Alizadeh Zenoorin. Pred dvema letoma je v Mujuju izpadla proti Korejki Ah Reum Lee. V Manchestru bo Jonesova poskušala petič priti do zlate medalje. V veliko vzpodbudo ji bo domači teren. In to dobesedno, saj tako ona kot ostali člani reprezentance Velike Britanije trenirajo in živijo v Manchestru! V vseh teh letih si je ustvarila status lokalne športne junakinje! Njena močna protiutež je Korejka Ah Reum Lee, ki je Jonesovo ugnala v polfinalu zadnjega svetovnega prvenstva. Potem je tukaj Turkinja Hatice Kubra Ilgun, tretja s svetovne lestvice. Zelo nevarna zna biti tudi Kanadčanka Skylar Park, ki je vse nevarnejša in zelo dobro pripravljena na prihajajoče napore. Jonesova bo morala biti zelo pozorna tudi na Kitajko Lijun Zhou, ki je lani zmagala na Azijskih igrah  v Indoneziji.

Povzeto po World Taekwondo

Fotografije – WT