Svetovno prvenstvo 2019 – Manchester

Pregled prvih štirih moških kategorij

Svetovno prvenstvo, ki bo od 15. do 19. maja v angleškem Manchestru je vse bližje. Svetovni taekwondo je pripravil pregled favoritov, oziroma tistih posameznikov, ki imajo največje možnosti, da se čez slab mesec povzpnejo na stopničke za zmagovalce. Ogledali si bomo stanje v moških kategorijah do 54 kilogramov, 58 kilogramov, 63kilogramov in 68 kilogramov. Torej v kategorijah, v katerih Slovenija nima predstavnikov.

 

Kategorija do 54 kilogramov

Ker ni Kima, lahko zmagajo številni

Verjetno so si tekmovalci, ki so prijavljeni v kategorijo do 54 kilogramov, večkrat napeto ogledovali seznam udeležencev. Iskali so prvega favorita, trikratnega zaporednega svetovnega prvaka Tae Hun Kima. Korejec je blestel na zadnjih treh svetovnih prvenstvih. Leta 2013 v Puebli, leta 2015 v Čeljabinsku in leta 2017 v Muju. Razlog, da ga ni na seznamu je enostaven. Sedaj nastopa v kategoriji do 58 kilogramov. To je bila dobra novica za Iranca Amina Hadipoura Seighalanija, ki je trenutno številka ena na svetovni lestvici. V Muju ga je v finalnem dvoboju ugnal ravno Kim. Zato je razumljivo, da je v Manchestru Seighalani glavni favorit za zlato medaljo. A bo moral biti zelo dobro pripravljen, saj je kar nekaj takšnih, ki mu lahko preprečijo zmagoslavje. Na primer Mehičan Cesar Rodriguez, ali pa Tajec Ramnarong Sawekwiharee. Tu je tudi zelo izkušeni Senegalec Moustapha Kama. Vse bližje vrhu je Korejec Jun Seo Bae, ki ima izredno tehniko.

Kategorija do 58 kilogramov

Karte so se premešale

Z največjo zbirko medalj prihaja v Anglijo Tae Hun Kim. Trikratnega svetovnega prvaka je letos v kvalifikacijah premagal njegov reprezentančni kolega Jun Jang. Gre za čudežnega mladeniča, ki se je lani boril na elitnem nivoju v Fujairahu, kjer je zmagal na finalu Velikih nagrad! Ker je v kvalifikacijah ugnal Kima je Jang tisti, ki ga bo treba premagati za osvojitev prvega mesta. A se lahko na svetovnem prvenstvu marsikaj zgodi. Za to lahko poskrbi tudi Rus Mikhail Artamonov, ki je v Muju osvojil srebrno medaljo. Je pa kategorijo zapustil Mehičan Carlos Navarro, ki je znan po spektakularnih krožnih udarcih z nogo.

 

Kategorija do 63 kilogramov

Spektakel je zagotovljen

Najverjetneje gre za eno najbolj spektakularnih kategorij. V njej tekmujejo Belgijec Jaouad Achab, Mehičan Carlos Navarro, Kitajec Shuai Zhao. Vsi imajo velike možnosti, da pridejo do konca. Zhao je osvojil prvo mesto tako na olimpijskih igrah v Riu leta 2016, kot na svetovnem prvenstvu v Muju leta 2017. Obenem gre za enega izmed najvišjih borcev kategorije, tako da je resen kandidat za zlato medaljo. Achab je eden izmed najbolj živahnih in gibljivih tekmovalcev. Njegovi dvoboji so vedno vredni ogleda. Nekaj podobnega velja za Mehičana Navarra, ki ga občinstvo obožuje, saj se nasprotnikov loteva s krožnimi udarci iz skokov. Za razburljivost v kategoriji bosta poskrbela tudi Hrvat Lovre Brečić in Iranec Ahmadi Soroush, ki bo prvič tekmoval na svetovnem prvenstvu.

 

Kategorija do 68 kilogramov

Četrta zlata medalja za Leeja?

Kateri koli borec, pa naj bo fizično še tako močan, je ob Dae Hoon Leeju manj izrazit. Korejec, ki izjemno močno udarja je brez dvoma med najbolj zaželenimi športniki. Na zadnjih štirih svetovnih prvenstvih je osvojil tri zlate medalje. Prvo leta 2011 v Gyeogju, drugo v Puebli leta 2013 in tretjo v Muju, leta 2017. To izjemno zbirko je dopolnil s kar enajstimi zmagoslavji na turnirjih Velikih nagrad. In kdo so njegovi konkurenti? Konstantno nevaren je Rus Alexey Denisenko, ki je osvojil srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu leta 2015 v Čeljabinsku in na olimpijskih igrah v Riu leta 2016. Obakrat ga je v finalu zaustavil Lee! Korejec je prikazal briljantno taktično pripravljenost, ki jo je oplemenitil z izjemno fizično močjo. Ostali nastopajoči v tej kategoriji so bili pozorni še na zlatega olimpijskega zmagovalca iz Ria, Jordanca Ahmada Abughausha. A je puščavski volk pred svetovnim prvenstvom odšel v drugo težnostno kategorijo.

Povzeto po – worldtaekwondo.org