Svetovno prvenstvo 2019 – Manchester (3)

Smo že zakorakali v mesec, ki je eden najpomembnejših v tem letu. Razlog je prihajajoče svetovno prvenstvo, ki bo od 15. do 19. maja v angleškem Manchestru. V tretjem delu pregleda favoritov prvenstva so na vrsti posamezniki v težjih moških kategorijah. Prva na vrsti je

 

Kategorija do 74 kilogramov – Več možnih kandidatov

V kategoriji do 74 kilogramov ni izrazitega favorita. Aktualni svetovni prvak, Rus Maksim Khramtcov ni med kandidati za prvo mesto, saj se je »preselil« v višjo kategorijo. To pomeni, da je številka ena te kategorije Uzbekistanec Nikita Rafalovich, ki je na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih osvojil medalji srebrnega leska. Ena od opcij za prvo mesto je usmerjena proti Ahmadu »Puščavskemu volku« Abughaushu, ki je na olimpijskih igrah v Riu osvojil zlato medaljo. A je to bilo v kategoriji do 68 kilogramov. Sedaj je Jordanec nekaj težji, a je vprašanje, kako se bo znašel v kategoriji, v kateri bo imel nasproti višje nasprotnike. Eden takšnih je Egipčan Seif Elssa, ki je ki na Velikih nagradah redno osvaja medalje in ima prednost v teži. Nevaren bo Iranec Amir Mohammad Bakashi, ki je leta 2016 postal mladinski svetovni prvak in se je sedaj stabiliziral v članski konkurenci. Nevarna ostalim bosta še Belgijec Badr Achab in Rus Dmitriy Artyukhov.

 

Kategorija do 80 kilogramov – Atraktivnost je zagotovljena

Kar se tiče olimpijskih iger, je vedno težko predvideti, kateri borec bo prišel do konca turnirja. Enako težko je napovedovati najboljšega na svetovnih prvenstvih. Zato nas čaka zanimiv obračun, saj bo v kategoriji do 80 kg tekmovalo nekaj atraktivnih posameznikov. Prvi med enakimi je Cheick Sallah Cisse, olimpijski prvak iz leta 2016, ki je po osvojenih točkah prvi na svetovni lestvici. A mu ne bo lahko, saj bo moral za svetovno zlato ugnati drugega s svetovne lestvice, Azerbajdžanca Milada Beigija Harcheganija. Cisse velja za ofenzivnega tekmovalca, ki odlično uporablja prednjo nogo. Na drugi strani je Beigi Harchegani hiter, prilagodljiv in nevaren pri udarcih v glavo. Če se bosta oba uvrstila v finale, bo šlo za dvoboj z neštevilnimi Cissejevimi napadi, ki jih bo Beigi Harchegani ustavljal s sebi lastno taktiko. Lakoto po zmagoslavju občuti še nekaj drugih vrhunskih tekmovalcev. Na primer »Moldavec« Aaron Cook. Je zelo izkušen in bo konec koncev tekmoval pred domačim občinstvom. Tej kategoriji se je nedavno  priključil črni konj, ruski super zvezdnik Maksim Rdeči stroj Khramtcov. Gre za zelo nepredvidljivega borca, ki je bil najboljši moški borec za leto 2018. Kot takšen je sposoben ugnati tako Cisseja kot Milada Harcheganija. Ali pa kar oba.

 

Kategorija do 87 kilogramov – Prekinitev Larinove vladavine?

Prvi kandidat za favorita kategorije je Rus Vladimir Larin. Za nas Slovence sta to Ivan Trajković in Patrik Divković. Zanimivo bo videti, kaj bosta naša reprezentanta storila v tej eminentni družbi. Trajković bo branil bronasto medaljo iz Muju-ja, Divković pa je zaradi zadnjih rezultatov zelo vroč tekmovalec. Nazaj k Larinu. Ima zelo dobro osnovo. Je močan, nenavadno hiter glede na težo in ima široko paleto tehnik, ki jih je sposoben izvajati. Je reden kolektor zlatih medalj. Zmaga lahko kadarkoli. V Čeljabinsku 2015 je prišel do brona. Dve leti kasneje je v Muju vzel srebro. Njegovi tekmeci pravijo, da močno udarja, kar jim jemlje energijo in možnost, da spremenijo potek dvoboja. Malo nasprotnikov mu je enakovrednih. Eden takšnih je Nemec Alexander Bachmann, ki je Larina presenetil v finalu zadnjega svetovnega prvenstva. Vendar je po zadnjih rezultatih Rus trenutno v precej boljši formi, kot je Bachmann.

 

Kategorija nad 87 kilogramov – Se bodo Evropejci vrnili na vrh?

Najtežja kategorija v borilnih veščinah vedno pritegne pozornost občinstva. Taekwondo pri tem ni izjema. Je pa težko izbrati posameznika, ki bi bil v tolikšni meri dominanten, da bi ga lahko izbrali za glavnega kandidata za zlato medaljo. Zagotovo je le, da imajo Afričani in Evropejci v njej prednost pred Azijci. Je pa res, da je na vrhu kategorije Azijec. Gre za Korejca Kyo Don Ina. Za svojo kategorijo je zelo hiter, a je manjši od drugih velikanov. Čeprav ima izjemno znanje, se bo že v uvodnih dvobojih meril z večjimi nasprotniki, kar mu lahko močno načne prepotrebno energijo. Pravi stolp se skriva v Nigerijcu Abdoulu Issoufou-ju. V Riu je posegel po srebru, v Muju-ju pa zlatu. Ohranil je solidno formo, zato lahko poveča zlato zbirko. V Manchestru bo Azerbajdžanec Radik Isaev, zlati olimpijec iz Ria. Na svetovnem nivoju ni bil aktiven v zadnjem času, a zagotovo ostaja eden prikritih favoritov. Do konca lahko pride še nekaj posameznikov. Mahama Cho iz Anglije in Sajjad Mardani iz Irana sta tista, ki na Velikih nagradah redno posegata po medaljah. Močan zna biti tudi Uzbekistanec Dmitri Shokin. Med favoriti kategorije ne smemo pozabiti na vedno nevarnega Gabonca, Anthony-ja Obameja.

Povzeto po Worldtaekwondo

Fotografije WT