To je promocija taekwondoja v Sloveniji

Dan pred enajstim Odprtim prvenstvom Slovenije smo se pogovarjali s Darkom Kadićem, tehničnim direktorjem zveze. Navkljub natrpanemu urniku in dejstvu da imajo zadnji dnevi premalo ur, si je vzel nekaj časa in odgovarjal na vprašanja.

 

Kako gledate na Odprto prvenstvo Slovenije?

Organizacija takega tekmovanja je kar velik zalogaj. S pripravami smo  začeli že lansko leto v mesecu septembru.  Turnir G nivoja je prvič v Ljubljani, prejšnja leta je bil v Mariboru. Turnir vidim, kot promocijo taekwondoja v Sloveniji. Ljudem želimo omogočiti, da se spoznajo z taekwondojem na najvišjem nivoju. Naše tekmovanje je uvrščeno med turnirje, kjer se zbirajo točke za svetovno in olimpijko lestvico. S slednje se najboljši direktno uvrstijo na OI.

Zdaj so nam ostale samo še malenkosti, z nestrpnostjo pričakujemo jutrišnji začetek tekmovanja.

 

Koliko dela ste vložili odgovorni?

Kot sem že omenil je organizacijsko priprava takega tipa tekmovanja velik zalogaj. To je projekt, ki ga ne moreš speljati kar v nekaj dneh. Potrebno je bilo najti ustrezno dvorano, poskrbeti za namestitev delegatov, sodnikov, za vse tehnično osebje, za tekmovalce, trenerje, fizioterapevte in ostalo spremljevalno ekipo. Udeležencev bo veliko in bodo do roba zapolnili marsikateri ljubljanski hotel. Vključiti je bilo potrebno tudi mesto Ljubljano in z njihovo podporo pripraviti vse, da bo tekmovanje potekalo nemoteno.

 

Kako ste zadovoljni z odzivom?

Odziv je bil nekako pričakovan. Vsa ta leta, od kar organiziramo turnir tega nivoja v Sloveniji, se je prijavljalo 1000 in več tekmovalcev.

Na letošnjem turnirju bo tekmovalo nekaj čez 900 taekwondoistov iz 32 držav. To je lepo število, glede na to da se skoraj istočasno v Grčijo odvija evropsko klubsko prvenstvo.

 

Kdo bo največji zvezdnik tekmovanja?

Takšnih je kar nekaj. Če začnem z našim Ivanom Trajkovićem, ki je šesti tako na svetovni, kot na olimpijski lestvici. V najtežji moški kategoriji bosta tekmovala Rus Roman Kuznetsov, ki ima medaljo s svetovnega prvenstva in zmago na GP. Je peti na svetovni lestvici in sedmi na olimpijski. Največji Kuznetsovov konkurent za prvo mesto bo Hrvat Vedran Golec, ki je 11 na svetovni lestvici. Prihaja Hrvatica Kristina Tomić, ki je evropska prvakinja. Je tretja na svetovni lestvici in šesta na olimpijski. Poljaki bodo stavili na izkušeno Aleksandra Kowalczuk, ki je četrta na olimpijski lestvici in je dvakratna zmagovalka GP. Francozinja Magda Wiet Henin ima v zbirki medalj naslov svetovne prvakinje. Na svetovni lestvici je četrta, na olimpijski pa deveta. Zelo močna je tudi njena reprezentančna kolegica Jasmina Aziez, ki ima medaljo s svetovnega prvenstva. Na svetovni lestvici je 11, na olimpijski pa 18. Tu je Srbkinja Ana Bajić Tepavec, ki ima dve medalji iz SP in 15 mesto na olimpijski lestvici. Podobno bogate kartoteke ima še nekaj udeležencev Odprtega prvenstva Slovenije. Prepričan sem, da bodo gledalci uživali v njihovih nastopih.

 

Kako je z udeležbo Slovencev? Na koga je potrebno opozoriti?

Slovenski taekwondo bodo zastopali tekmovalci v vseh treh selekcijah, kadeti, mladinci in člani. Vseh skupaj jih bo tekmovalo 32. Med člani bi omenil Ivana Konrada Trajkovića, ki je v samem svetovnem vrhu taekwondoja. Ob njem bi omenil Dunjo Lemajić. Seveda je tukaj še kakšen mladinec in kadet.

 

Kako ocenjujete začetek letošnje sezone?

Začetek v letu 2019 je odličen. Zasluga za to gre bronasti medalji med člani, ki jo je Ivan Trajković osvojil na predsednikovem pokalu v Carigradu. Če pogledamo v najmlajšo selekcijo, pa je sezono fantastično odprl Nikolaj Bulatović. Na Predsednikovem pokalu v nemškem Sindelfingnu je zmagal in si s tem zagotovil tudi nastop na kadetskem EP.

 

So slovenske reprezentance sestavljene?

Slovenske reprezentance so že sestavljene. Trenerji bodo določali ekipe glede na pripravljenost in smiselnost udeležbe.

 

Kaj čaka reprezentante v tem letu?

Trenerji pripravljajo programe, ki jih pregleda in potrdi tehnična komisija. Tekmovanj je veliko in bo potrebno programe temu ustrezno pripraviti. Udeležba na tekmovanjih je tudi vezana na sredstva, ki ji ima zveza v tistem trenutku na razpolago.

 

Kako ste se spoprijateljili z vlogo tehničnega direktorja zveze?

V prejšnjem mandatu sem bil v vlogi sekretarja WT TZS in opravljal delo na področju koordinacije vseh aktivnosti na športnem področju. Sedaj v okviru tehnične komisije vodim sestanke in izvajam aktivnosti, ki mi jih določi WT zbor. Poudarjamo komunikacijo in aktivno udeležbo na WT zboru, da smotrno in transparentno zagotavljamo izvajanje vseh potrebnih nalog na športnem področju, kar je v skladu s filozofijo zveze.

 

Imate več dela kot ste si mislili?

Bolj bi rekel, da je delo drugačno. Vendar mi ni nepoznano saj sem zelo dobro sodeloval s prejšnjim tehničnim direktorjem in poznam naravo dela te funkcije. Na srečo imam ekipo, v kateri  nas je več in si delo porazdelimo. Ga je pa veliko, če želimo zadeve opraviti na najvišji ravni znotraj amaterskih funkcij. Smo odlična ekipa, ki je sposobna speljati zastavljene cilje, kar si naši športniki zaslužijo.

 

Čemu boste dali največji poudarek v naslednjih mesecih?

Pripravam in tekmovanjem za svetovno lestvico in uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu. To je za naš šport v tem trenutku najbolj pomembno. Ob tem pa delamo tudi na popularizaciji športa. Seveda pa bomo v naslednjih mesecih usmerili vse moči za pripravo naših športnikov na prihajajoče svetovno prvenstvo, ki bo maja v Manchestru.

Kako naj SLO Taekwondo dohaja svetovno konkurenco?

S pomočjo čim večjega števila tekmovanj in priprav s svetovnimi tekmovalci. Z uporabo znanstvenega pristopa v delu z našimi športniki. To pomeni, da spremljamo perspektivnega športnika skozi celotni cikel in mu pomagamo k pravi formi za doseganje vrhunskih rezultatov.