Trajković podprvak, Kitajka in Tajka preprečili evropsko prevlado

V Lommelu poteka Odprto prvenstvo Belgije. Gre za enega močnejših turnirjev v Evropi, saj ima oznako G2. Prvi tekmovalni dan je bil namenjen članom. Med 618-timi prijavljenimi tekmovalci so bili štirje Slovenci. Znova je bil odličen Ivan Trajković, ki je osvojil drugo mesto. Dunja Lemajić in Patrik Divković sta pristala na devetem mestu, medtem ko je bila Sandra Milosavljević sedemnajsta. Zanimivo je, da tako punci kot fanta nastopata v istih kategorijah. Kot prvi se je na tatami podal Divković, ki je nasprotnika iz Francije, Gomisa ugnal kar z 22:1. V drugem krogu, kjer je Divković po napetem obračunu z izkušenim Brazilcem Soajem izgubil s 4:5, se mu je priključil Trajković, ki je bil drugi nosilec kategorije do 87 kilogramov. Bistričan je odpihnil Španca Avilesa, zmagal je z 21:3. Malce bolj enakovredno je bilo četrtfinale, v katerem je Španec Martinez osvojil devet, Ivan pa šestnajst točk. V polfinalu proti tretjemu nosilcu turnirja, Kanadčanu Jordanu Stewartu, je Trajković izvrstno kontroliral dvoboj, katerega je zmagal s 6:1. Po drugi strani piramide je zanesljivo napredoval Hrvat Šapina, ki je bil deveti nosilec. Nekoliko se je zaustavil le v polfinalu, kjer je bil proti Divkovićemu »krvniku« Brazilcu Martinsu boljši s pomočjo zlate točke. Hrvat je odlično dnevno formo izkoristil tudi v finalu, katerega je dobil s 13:7 in  s tem še enkrat dokazal, da je Trajkoviću neugoden nasprotnik. Za drugo mesto je Ivan osvojil zelo pomembnih 12 točk za svetovno lestvico, s katerimi bo zadržal zelo visoko tretje mesto na svetovni lestvici v kategoriji do 87 kilogramov, na kateri je v tem mesecu napredoval za tri mesta. Tudi na olimpijski lestvici nad 80 kilogramov mu bodo prišle točke še kako prav, saj brani šesto mesto. Se pa mu nevarno bliža Anglež Cho, ki je v Belgiji zmagal v kategoriji nad 87 kilogramov. Dekleti sta tekmovali v kategoriji do 62 kilogramov. Obe sta začeli s turnirjem v drugem krogu. Odlično ga je odprla Lemajićeva, ki je Avstrijko Mohammadi premagala s 23:2. Pred tekmovanjem je kazalo, da je imela Sandra Milosavljević srečo pri žrebu. Njena nasprotnica je bila Hrvatica Bruna Vuletić, ki je na svetovni lestvici za njo. A se je dvoboj odvijal v povsem drugo smer, saj je Vuletićeva zmagala s 24:3. Devetnajstletnica, ki je v mlajših kategorijah dvakrat postala evropska prvakinja, je odlično nadaljevala z dvoboji, saj je zmagala še štirikrat in se po lanski zmagi na Odprtem prvenstvu Avstrije znova veselila prvega mesta na tekmah svetovnega pokala. Vuletićeva je v finalu je premagala prvo nosilko Turkinjo Irem Yaman, ki je v tretjem krogu zaustavila Dunjo Lemajić. S tem je naša najboljša posameznica v zadnjem obdobju osvojila deveto mesto in si za svetovno lestvico priborila dobre tri točke. Danes so na blazinah člane zamenjali mladinci in kadeti.

 

Rezultati slovenskih nastopov na Odprtem prvenstvu Belgije

Kategorija do 87 kilogramov

  1. krog – Patrik Divković : Païvou Johnouario Gomis (Fra) – 22:1
  2. krog – Patrik Divković : Miguel Martins Soa (Bra) – 4:5

Ivan Trajković : Manuel Villen Aviles (Špa) – 21:3

1/4 finale – Ivan Trajković : Ivan Garcia Martinez (Špa) – 16:9

½ finale Ivan Trajković : Jordan Stewart (Kan) – 6:1

Finale – Ivan Trajković : Ivan Šapina (Hrv) – 7:13

 

Vrstni red: 1. Ivan Šapina (Hrv), 2. Ivan Konrad Trajković (Slo), 3. Icaro Miguel Martins Soares (Bra), 3. Jordan Stewart (Kan)…9. Patrik Divković (Slo)

 

Kategorija do 62 kilogramov

  1. krog – Dunja Lemajić : Elham Mohammadi (Avs) – 23:2

Sandra Milosavljević (Slo) : Bruna Vuletić (Hrv) – 3:24

  1. krog – Dunja Lemajić : Irem Yaman (Tur) – 5:24

 

Vrstni red – 1. Bruna Vuletić (Hrv), 2. Irem Yaman (Tur), 3. Djade Lespau (Bel), 3. Magda Wiet Henin (Fra)…. 9. Dunja Lemajić (Slo),… 17. Sandra Milosavljević (Slo)…

 

Na najmočnejšem letošnjem tekmovanju v Belgiji, so zvečine prva mesta osvajali prvo, oziroma drugo postavljeni tekmovalci. V olimpijsko formo se vrača Srbkinja Mandićeva, ki je pred zmago v Lommelu osvojila še Evropski predsednikov pokal v Turčiji. Odlično v tej sezoni nastopa Anglež Cho, ki ima enak izkupiček kot Mandićeva. Visoko vrednost so upravičili Tajec Sawekwihree, Britanec Sinden, Azerbajdžanec Harchegani, Poljakinja Kowalczukova, Tajka Wongapattanakit in Hrvatici Jelić in Glasnović. Presenečenje pa sta pripravila Hrvata Šapina in Vuletićeva.

 

Zmagovalci G2 turnirja v Lommelu

Ramnarong Sawekwiharee (Taj) -54 kg, Gashim Magomedov (Aze) -58 kg, Javad Aghayev (Aze) -63 kg, Bradly Sinden (VBr) -68 kg, Julio Ferreira (Por) -74 kg, Milad Beigi Harchegani (Aze) -80 kg, Ivan Šapina (Hrv) -87 kg, Mahama Cho (VBr) +87 kg, Xueqin Tan (Kit) -46 kg, Panipak Wongpattanakit (Taj) -49 kg, Xiaojing Wei (Kit), -53 kg, Nikita Glasnović (Hrv), -57 kg, Bruna Vultić (Hrv) -62 kg, Matea Jelić (Hrv) -67 kg, Milica Mandić (Srb) -73 kg in Aleksandra Kowalczuk (Pol) +73 kg.