Trije Slovenci med svetovno elito

Jutri bodo v maroškem Rabatu začeli drugo letošnjo tekmo Velikih nagrad. Na prizorišču turnirja so trije slovenski reprezentanti. Franka Anić, Jure Pantar in Ivan Trajković. Vabilo za udeležbo je prejela še Ana Petrušić, ki pa je ni v Rabatu. V petek bodo izpeljali tekmovanje v ženskih kategorijah do 67 in nad 67 kilogramov ter v moški kategoriji nad 80 kilogramov. To pomeni, da bosta med udeleženci dvobojev Franka Anič (+67 kg) in Ivan Trajković (+80). V soboto se bodo pomerili v moških kategorijah do 58 in 80 kilogramov ter v ženski do 49 kilogramov. V nedeljo bo tekmovanje v preostalih dveh kategorijah – v ženski do 57 kilogramov in v moški do 68 kilogramov. V slednji bo nastopal Jure Pantar. Sledi krajši pregled posameznih kategorij.

 

Kategorija do 49 kilogramov (29 tekmovalk)

Žal v Maroko ni odpotovala sicer prijavljena Ana Petrušić, ki je poškodovana. Manjka tudi prva s svetovne lestvice Tajka Panipak Wongpattanakit. Sta pa zato v Rabatu druga in tretja iz svetovne lestvice Južna Korejka So Hui Kin in Srbkinja Tijana Bogdanović.

 

Kategorija do 57 kilogramov (28 tekmovalk)

Kategoriji poveljuje Angležinja Jade Jones. V Rabat ni pripotovala Egipčanka  Hedaya Malak, ki je s tem zamudila priložnost, da zmanjša točkovno razliko do Jonesove. Po pričakovanjih bosta tekmovali tudi Švedinja Nikita Glasnović (tretja nosilka) in Korejka  Ah Reum Lee (četrta nosilka).

 

Kategorija do 67 kilogramov (27 tekmovalk)

Kar se tiče kategorije do 67 kilogramov, sta prisotni prva nosilka (Hyeri Oh) iz Južne Koreje in druga nosilka (Nur Tatar) iz Turčije. Pred zasledovalkami imata več kot 100 točk prednosti, tako da tudi po Rabatu na vrhu svetovne lestvice ne bo prišlo do menjave. Bo pa poskušala visoko prednost zmanjšati Afričanka Ruth Gbagbi.

 

Kategorija nad 67 kilogramov (26 tekmovalk)

Za nas bo najbolj zanimiva najtežja ženska kategorija. V njej imamo Franko Anić, edino Slovenko na turnirju. Prva nosilka je Kitajka Shuyin Zheng, ki pa bo morala pokazati veliko, da bo ostala na tem mestu, saj drugouvrščena Angležinja Bianca Walkden zaostaja le za 11 točk. V Afriko ne bo Marije Espinoze. Bo pa zato prisotna druga Mehičanka Briseida Acosta. Možnost povzpetja na četrto mesto svetovne lestvice ima Jackie Galloway iz ZDA, saj za Espinozo zaostaja sedem točk.

 

Kategorija do 58 kilogramov (30 tekmovalcev)

Korejec Tae-hun Kim je odsoten. Bodite pozorni na imena, kot so Mehičan Carlos Navarro, Iranec Farzan Ashourzadeh Fallah, Španec Jesus Tortosa Cabrera, Belgijec Mourad Laachraoui

 

Kategorija do 68 kilogramov (26 tekmovalcev)

Prva kategorija od dveh moških, v kateri imamo svojega predstavnika. To je Jure Pantar, ki je pred zahtevno nalogo. Za vidnejši uspeh bo moral presenetiti vsaj dva nasprotnika. Prvi imeni kategorije sta Južni Korejec  Dae Hoon Lee in Belgijec Jaouad Achab. Možnost nastopanja dveh borcev znotraj kategorije so izkoristili v reprezentancah Azerbajdžana, Belgije, Hrvaške, Egipta, Velike Britanije, Mehike, Južne Koreje in Rusije

 

Kategorija do 80 kilogramov (26 tekmovalcev)

Ta kategorija vedno poskrbi za razburjenje med gledalci. Enakovredni nasprotniki so jamstvo za atraktivne dvoboje. Azerbajdžanec Milad Beigi Harchegani vodi sebi enakovredne. Sledi mu odličen Afričan Cheick Sallah Cisse iz Slonokoščene obale. Tekmovalca sta na svetovni lestvici ušla drugim. Zato imajo Aaron Cook, Nikita Rafalovich in konec koncev tudi legenda kategorije, Američan Steven Lopez cilj, da čim prej zaustavijo vodilni dvojec in naredijo zaključek sezone še bolj negotov in zanimiv.

 

Kategorija nad 80 kilogramov (28 tekmovalcev)

Najtežja moška kategorija je po prijavljenih tekmovalcih druga najštevilčnejša. In za nas zelo zanimiva. V njej se bo z najtežjimi taekwondoisti na svetu udaril Ivan Trajković. Druščino v Rabatu vodi Azerbajdžanec Radik Isaev. Takoj za njim je aktualni svetovni prvak Nigerijec Abdoul Issoufou. Zanimivo bo videti, ali je afriški dvometraš zadržal formo iz svetovnega prvenstva? Pot nazaj na vrh bo zagotovo iskal Rus Vladislav Larin. Pa tudi drugi vrhunski borci. Od Gabonca Anthonyja Obameja, preko Angleža Mahame Choja, do Iranca Sajjada Mardanija.