V prvi tretjini turnirja tri medalje za Slovenijo

Na Evropskih igrah v taekwondoju, ki jih organizirajo v bolgarski Sofiji, so končali s tekmovanjem v kadetski konkurenci. Slovenijo je zastopalo šest kadetov. Trije med njimi se domov vračajo z medaljami! Najbolj plodno je bilo dogajanje v kategoriji do 49 kilogramov, v kateri smo imeli kar dva borca. Jan Raškovič je moral trikrat v borišče, da si je prislužil srebrno medaljo in z njo neposredno uvrstitev na evropsko kadetsko prvenstvo. Raškovič je najprej z 19:13 premagal Turka Çakırja, nato je v polfinalu suvereno ugnal domačina Nikolova. Sledilo je finale, v katerem je bil z 12:5 boljši Srb Hrabec. » S svojimi današnjimi nastopi na turnirju sem dokaj zadovoljen, saj sem z drugim mestom potrdil, da delamo v pravi smeri. Vse pa seveda ni bilo optimalno in moja naloga sedaj je, da z Renejem pomanjkljivosti odpraviva do avgustovskega evropskega prvenstva«, je povedal Jan Raškovič. Jaka Babić si je z zmago v četrtfinalu proti Bolgaru Angelovu s 7:6 zagotovil bronasto medaljo. V polfinalu je bil kasnejši zmagovalec kategorije, Srb Hrabec premočan, zmagal je z 29:9. Kljub temu je bil Babić zadovoljen z opravljenim: »Zaradi te medalje sem zelo srečen. Pridobil sem nekaj novih izkušenj od obeh nasprotnikov, ki sta se dobro borila. Zahvalil bi se še trenerju Reneju in ostalim, s katerimi sem lahko treniral«. Tretjo medaljo je Sloveniji v kategoriji do 41 kilogramov prispeval Ožbolt Molj. Prva dva dvoboja je Molj visoko zmagal. Grku Trikatzisu ni dovolil, da bi prišel do točke (35:0), Ukrajincu Blahyiju jih je oddal osem, a jih je sam dosegel 29. V polfinalu je za vstop v finale moral premagati Bolgara Mitkova, ki pa je zmagal z 19:11, tako da je Ožbolt osvojil bronasto medaljo. »To je bila nepozabna izkušnja. Zelo sem vesel, da sem dobil medaljo. Prišel sem do veliko novih izkušenj. Za to medaljo sem garal, treniral sem  petkrat tedensko, kar nekajkrat tudi večkrat. Mislim, da sta se trud in želja dobro poplačala«, je bil vesel brona Molj. Prvi dvoboj na turnirju in to za tri točke je izgubil Aljaž Miklavčič. Nemec Danil Lavrov ga je premagal s 16:13. Kadetinji Mojca Maršič in Nika Rudolf sta prišli v Sofijo potipat konkurenco in nabirat izkušnje. Prva je izgubila proti Grkinji Stampoulidou, druga pa proti Hrvatici Matić. Videno v dveh tekmovalnih dneh je Rene Voglar, trener naše kadetske reprezentance takole ocenil: »Zelo sem ponosen na celotno ekipo, še posebej na dobitnike medalj. Dokazali so, da so med boljšimi v svojih kategorijah. Pohvale za prikazano gredo tudi Aljažu, Niki ter Mojci. S takšnim pristopom in trdim delom bodo tudi oni hitro posegli po kakšni medalji«. Jutri, ko začno nastopati mladinci, se bodo kadeti vrnili domov.

Rezultati slovenskih kadetov na Evropskih igrah v Sofiji

Kategorija do 41 kilogramov

  1. krog – Ožbolt Molj : Nikolaos Trikatzis (Grčija) – 35:0
  2. krog – Ožbolt Molj : Maksym Blahyi (Ukrajina) – 29:8

½ finale – Ožbolt Molj : Stanislav Mitkov (Bolgarija) – 11:19

Vrstni red: 1. Stanislav Mitkov (Bolgarija), 2. Vuk Adžić (Srbija), 3. Ožbolt Molj (Slovenija), 3. Aristeidis Psarros (Grčija)

 

Kategorija do 45 kilogramov

  1. krog – Aljaž Miklavčič : Danil Lavrov (Nemčija) – 13:16

 

Kategorija do 49 kilogramov

  1. krog – Jaka Babić : Angel Angelov (Bolgarija) – 7:6

Jan Raškovič : Nusret Efe Çakır (Turčija) – 19:13

½ finale – Jaka Babić : Dimitrije Hrabec (Srbija) – 9:29

Jan Raškovič : Daniel Nikolov (Bolgarija) – 27:10

Finale – Jan Raškovič : Dimitrije Hrabec (Srbija) – 5:12

 

Vrstni red – 1. Dimitrije Hrabec (Srbija), 2.Jan Rašković (Slovenija), 3. Jaka Babić (Slovenija), 3. Daniel Nikolov (Bolgarija)

 

Kadetinje

Kategorija do 47 kilogramov

  1. krog – Mojca Maršič : Eleftheria Maria Stampoulidou (Grčija) – 2:30

 

Kategorija nad 59 kilogramov

  1. krog – Nika Rudolf : Magdalena Matić (Hrvaška) – 1:22