Velik dan za Južno Korejo in Slonokoščeno obalo

Tretji dan olimpijskega taekwondo turnirja v Riu sta bili na programu zelo zanimivi kategoriji – ženska do 67 kilogramov 13661937_1247060845358956_2149707894275002668_oin moška do 80 kilogramov. Zlati medalji sta odšli po zaslugi Hyeri Oh v Južno Korejo in po zaslugi Cheicka Sallaha Juniorja Cisseja v Slonokoščeno obalo. V tej afriški državi so lahko še dodatno zadovoljni, saj so prišli do prve zlate olimpijske taekwondo medalje v zgodovini te države.

Na drugi strani so Korejci navajeni, da se njihovi taekwondoisti iz največjih Medalje do 80 kgsvetovnih tekmovanj vračajo domov »obteženi« z medaljami. Njihova tiha favoritinja Hyeri Oh je zmagala pred nekoliko večjo favoritinjo, Francozinjo Haby Niare, do bronaste medalje pa sta se prebili Ruth Marie Christelle Gbagbi (Slonokoščena obala) in Nur Tatar (Turčija). V moški kategoriji do 80 kilogramov pa je v finalu Lutalo Muhammad iz Velike Britanije moral Medalje do 67 kgpriznati premoč Afričana Cheicka Sallaha Juniorja Cisseja, tretji mesti pa sta šli v Tunizijo (Oussama Oueslati) in v Azerbajdžan (Milad Beigi Harchgani).

Petek je bil velik dan za Južno Korejo, ki je prišla do druge zlate olimpijske medalje, za afriški taekwondo, ki je osvojil kar tri medalje in za ljubitelje taekwondoja, ki so uživali v dveh nenavadno dramatičnih finalih. Gledalci so do vrha napolnili Carioca Areno 3. Čeprav tretji tekmovalni dan ni bil tako slavnosten, kot drugi dan in ne tako šokanten kot prvi, pa je bilo skozi cel dan prisotnih veliko razburljivih trenutkov.  Za prvega je poskrbel Moldavec Aaron Cook, ki je v prvem krogu izgubil proti Liu Wei-tingu iz Tajpeja. V drugem krogu se je od tekmovanja poslovil prvi nosilec, Iranec Mahdi Liu Cook2Khodabakhshi, ki ga je ugnal Azerbajdžanec Milad Beigi Harchgani. Še bolj neverjetno je bilo, da sta oba izgubila z 12-timi točkami razlike! Za vrhunec dneva pa sta poskrbela finala, o katerih se bo še dolgo govorilo in razpredalo. V ženskem se je prva nosilka, Francozinja Haby “Abigator” Niare borila proti Niarešesti nosilki, Južni Korejki Hyeri Oh. Haby je v prvi rundi z »škorpijonovim« udarcem iz neposrednega stika, ki zahteva izredno gibčnost in ravnotežje, zadela nasprotnico v zadnji del glave in povedla s 3:0. V drugi rundi je Francozinja vodstvo povečala na 4:0, nato pa je prišlo do dramatičnega preobrata. Oh je s krožnim udarcem znižala rezultat na 4:3. Z dvema izjemno hitrima udarcema je presenetila Evropejko in jo prisilila na umikanje. V tretji rundi je Niare še enkrat izvedla škorpijonov udarec, a so ga sodniki po ogledu počasnega posnetka razveljavili.  Ko je Oh dosegla novo točko se je začelo – borba je spominjala na dogajanje pri igranju fliperja, točke so deževale na obeh straneh, sodnikom pa je komaj uspelo spremljati dogajanje. Finale bi se lahko končal tudi v drugo smer, tako pa ga je s 13:12 dobila Korejka, ki je povedala: »Na nekaterih tekmovanjih sem bila druga. Zato sem imela Ohobčutek, da sem razočarala veliko ljudi. A sem danes, tako kot vedno, dala vse od sebe. Tokrat sem z rezultatom zelo zadovoljna.«

Za prvo bronasto medaljo sta se pomerili Azerbajdžanka Azizova in državljanka Slonokoščene obale Gbagbi. Slednja velja za eno najbolj silovitih tekmovalk. V prvi rundi je Afričanka s krožnim udarcem povedla s 3:0. Iniciativo je zadržala tudi v nadaljevanju in zmagala s 7:1. V drugem dvoboju za bronasto medaljo sta se pomerili izredno izkušeni borki – Nur Tatar iz Turčije in Chia-Chia Chuang iz Tajpeja. Azijka je prva prišla do treh točk. V drugi rundi ni prišlo do spremembe rezultata. V zadnji tretjini dvoboja je prišlo do preobrata. Turkinja je dosegla kar sedem točk in se po dvoboju zasluženo veselila bronaste olimpijske medalje.

mobileMoški finalni dvoboj, je dvoboj, o katerem se bo, predvsem zaradi nenavadnega zaključka,  še dolgo govorilo. Na začetku je bil Cheick Sallah Junior Cisse, aktivnejši, kar je razveselilo gledalce v dvorani, saj Afričan spada na olimpijskih igrah med najbolj popularne taekwondoiste. Razlog se skriva tudi v njegovem imenu, saj živahni Brazilci radi sestavljajo rime. Zato je ob prvem Afričanovem udarcu v dvorani odmevalo “Ole, Ole, Ole – Cisse, Cisse.”  V drugi rundi je Angležev udarec sicer zgrešil cilj, a je njegova noga ostala v zraku. Sledil je krožni udarec v glavo in prvo vodstvo Muhammada, ki je s to potezo dokazal, da je pravi mojster povezanih akcij. Cisse je vrnil udarec. In to iz obrata – začel je pri tleh, noga se je dvigovala in zadela v cilj! Rezultat je bilo izenačenje na 4:4. V tretji rundi se je na tatamiju iskrilo. Oba finalista sta poskušala priti do točk. Anglež je poskušal z nenadnimi ročnimi udarci, a mu ni uspelo zadeti v polno, oziroma dovolj močno. Ko je v zadnji minuti dvoboja kazalo, da sta se oba izčrpala, jima je misel na zlato medaljo dala novih moči! Prvi je zapretil Muhammad. Cisse je izgubil čelado, a je počasni posnetek pokazal, da je šlo za nedovoljen udarec. Anglež je znova poskusil priti do točke. Tokrat je bil konkretnejši in povedel s 6:4. Sekund je bilo na ekranu vse manj, Afričanu pa je razliko uspelo znižati za točko. Ko je kazalo, da bo naslov olimpijskega prvaka šel v Evropo, se je zgodilo! V zadnji sekundi je Cisseju uspel udarec za tri točke! Lutalo je obstal, saj ni mogel dojeti, kaj se mu je zgodilo, Afričan pa se začel »noreti« od veselja! Za razliko od nasprotnika, ki je bil v Londonu tretji, je prišel do svoje prve olimpijske medalje! In to kar zlate! »Na koncu sem, brez pričakovanja na uspeh, poskusil še z enim udarcem. Tega res nisem pričakoval. Ko se bom vrnil domov, bom močno objel člane moje družine«, je po koncu finala žarel Cheick Sallah Junior Cisse.Guelec

V prvem repasažnem dvoboju je tekmoval trinajsti nosilec, legendarni Američan Steven Lopez. Dobitnik treh olimpijskih medalj je pri sedemintridesetih letih postavil nov mejnik, saj je nastopil na svojih petih olimpijskih igrah! S pomočjo zlate točke je ugnal Avstralca Shkaro in napredoval do borbe za bronasto medaljo. V njej ga je čakal Tunizijec Oussama Oueslati, ki je z udarci v glavo prišel do visokega vodstva. Lopez je sicer poskušal z atraktivnimi udarci spreobrniti izid, a je na koncu s 14:5 slavil Afričan. Po tej borbi se je pojavilo vprašanje, ali smo izjemnega borca iz ZDA zadnjič videli v vlogi tekmovalca? Težo olimpijske medalje si je v drugem dvoboju na pleča odlično naložil Azerbajdžanec Milad Beigi Harchgani. V prvi rundi je proti Poljaku Pazinskemu povedel s 4:0. Nadaljeval podobno sproščeno, vodstvo pa je v drugi rundi povišal na 9:0. Poljak je bil v stresu in je dajal vtis, da je zelo utrujen. V začetku tretje runde je Azerbajdžanec končal misijo. Z novimi tremi točkami je razlika med borcema narastla na 12 točk, tako da so sodniki po zadnjem udarcu borbo prekinili. Danes bodo v Riu zaključili s tekmovanjem v taekwondoju. Na programu sta še najtežji kategoriji – ženska nad 67 kilogramov in moška nad 80 kilogramov.

Rezultati:

Ženska kategorija do 67 kilogramov

1/8 finala

Nur Tatar (Turčija) :  Carmen Marton (Avstralija) – 11:1

Rabia Guelec (Nemčija) : Anastasiia Baryshnikova (Rusija) – 9:8

Ruth Marie Christelle Gbagbi (Slonokoščena obala) : Seham Elsawalhy (Egipt) – 4:3

Haby Niare (Francija) :  Aniya Necol Louissaint (Haiti) – 5:4

Nigora Tursunkuluva (Uzbekistan) : Elin Johansson (Švedska) – 2:2Azizova

Farida Azizova (Azerbajdžan) : Paige McPherson (ZDA) – 6:5

Hyeri Oh (Južna Koreja) :  Melissa Pagnotta (Kanada) – 9:3

Chia-Chia Chuang (Tajpej) : Cansel Deniz (Kazahstan) – 16:2

¼ finale

Nur Tatar (Turčija) :  Rabia Guelec (Nemčija) – 5:1

Haby Niare (Francija) : Ruth Marie Christelle Gbagbi (Slonokoščena obala) – 5:4

Farida Azizova (Azerbajdžan) : Nigora Tursunkuluva (Uzbekistan) – 5:1

Hyeri Oh (Južna Koreja) : Chia-Chia Chuang (Tajpej) – 21:9

Polfinale

Haby Niare (Francija) : Nur Tatar (Turčija) – 4:0

Hyeri Oh (Južna Koreja) : Farida Azizova (Azerbajdžan) – 6:5

Za tretji mesti

Nur Tatar (Turčija) : Chia-Chia Chuang (Tajpej) – 7:3

Ruth Marie Christelle Gbagbi (Slonokoščena obala) : Farida Azizova (Azerbajdžan) – 7:1

Finale

Hyeri Oh (Južna Koreja) : Haby Niare (Francija) – 13:12

 

Moška kategorija do 80 kilogramov

1/8 finala

Steven Lopez (ZDA) : Albert Gaun (Rusija) – 7:4OUESLATI1

Lutalo Muhammad (Velika Britanija) : Hayder Shkara (Avstralija) – 14:0

Milad Beigi Harchegani (Azerbajdžan) : Ismael Coulibaly (Mali) – 13:6

Mahdi Khodabakhshi (Iran) : Miguel Ferrera (Honduras) – 13:1

 Wei-Ting Liu (Tajpej) : Aaron Cook (Moldavija) – 14:2

Oussama Oueslati (Tunizija) : Nikita Rafalovich (Uzbekistan) – 11:8

Tahir Guelec (Nemčija) : Moises Daniel Hernandez Encarnacion (Dominikanska republika) – 4:2

Cheick Sallah Junior Cisse (Slonokoščena obala) : Piotr Pazinski (Poljska) – 8:2

¼ finale

Lutalo Muhammad (Velika Britanija) : Steven Lopez (ZDA) – 9:2

Milad Beigi Harchegani (Azerbajdžan) : Mahdi Khodabakhshi (Iran) – 17:5

Oussama Oueslati (Tunizija) : Wei-Ting Liu (Tajpej) – 1:0 (Zlata točka)

Cheick Sallah Junior Cisse (Slonokoščena obala) : Tahir Guelec (Nemčija) – 7:1

Polfinale

Lutalo Muhammad (Velika Britanija) : Milad Beigi Harchegani (Azerbajdžan) – 12:7KHODABAKHSH

Cheick Sallah Junior Cisse (Slonokoščena obala) : Oussama Oueslati (Tunizija) – 7:6

Za tretji mesti

Milad Beigi Harchegani (Azerbajdžan) : Piotr Pazinski (Poljska) – 12:0

Oussama Oueslati (Tunizija) : Steven Lopez (ZDA) – 14:5

Finale

Cheick Sallah Junior Cisse (Slonokoščena obala) : Lutalo Muhammad (Velika Britanija) – 8:6