Veselilo se jih bo le šestnajst

Konec naslednjega tedna se bo v turškem Carigradu odločalo o tem, kateri evropski taekwondoisti bodo nastopali na olimpijskih igrah v Riu, saj bodo v tem evropsko azijskem mestu potekale evropske olimpijske kvalifikacije. V Brazilijo so european_qualification_tournament_2016_xxxi_olympiadse neposredno, na račun rezultatov v minulem olimpijskem ciklusu uvrstili številni Evropejci – trinajst žensk in prav toliko moških. Z drugimi besedami to pomeni, da bodo imeli v Carigradu najboljši nekoliko lažjo pot do prvega, oziroma drugega mesta, ki še peljeta na olimpijske igre. Državne zveze so na kvalifikacije prijavile 134 taekwondistov (64 žensk + 70 moških). Za nas bo najbolj zanimivo dogajanje v štirih kategorijah, v katerih imamo svoje tekmovalce. V Turčiji si bodo napredovanje na najpomembnejše letošnje tekmovanje na svetu poskušali izboriti Franka Anić, Nuša Rajher, Jure Pantar in Ivan Trajković. V Anićini kategoriji (do 67 kg) je prijavljenih sedemnajst bork. Farida Azizova iz Azerbajdžana, Švicarka Nina Kläy, Rabia Gulec iz Nemčije in Španka Marta Calvo Gomez so tiste tekmovalke, ki so na svetovni lestvici uvrščene pred našo reprezentantko. Ker imajo Turki, Hrvati in Francozi v tej kategoriji že svojo predstavnico na olimpijskih igrah, so ostale Yamanova, Šumićeva in Heninova, ki so na lestvici sicer pred  Anićevo, brez nastopa v Carigradu. Glede na prijavljene tekmovalke je očitno, da se bosta na koncu veselili tisti, ki bosta v soboto v najboljši formi, saj med tekmicami ne večje kakovostne razlike. Glede na to, da je Anićeva 18905_10206918154256093_5763955006233730530_n (1)svoje največje konkurentke že premagovala, je jasno, da tudi ona spada med tiste, ki lahko realno razmišljajo o odhodu na olimpijske igre.

Nuša Rajher ima na oko najlažjo pot do finala, saj se je za nastop v kategoriji nad 67 kilogramov prijavilo le sedem bork. V Turčijo ne bo Srbkinje Mandičeve, Angležinje Walkdenove in Francozinje Epangue, ki so na svetovni lestvici med peterico najboljših na svetu. Bo pa zato v Turčiji tekmovala Nizozemka Reshmie Oogink, ki je bila novembra še šesta taekwondoistka sveta. Zato pa ne bo v Carigrad Hrvatice Radoševe in Francozinje Graffejeve. Bodo bo zraven Rusinja Ivanova, Turkinja Kusova in Poljakinja Kowalczukova, tako da bo imela Rajherjeva ne glede na dejstvo, da bo morala zmagati le v dveh borbah, da drugič potuje na olimpijske igre v svoji karieri, zahtevno nalogo.

11227923_10153452522552369_3032995021225158078_nKot je že v navadi, je moška kategorija do 68 kilogramov najbolj številčna. V Carigradu bo v njej tekmovalo 25 borcev, med katerimi bo tudi Jure Pantar. Ljubljančan se je v zadnjih tednih skupaj s Trajkovićem pripravljal v Nemčiji in na Hrvaškem, kjer sta s pomočjo testnih dvobojev višala pravi občutek za borbo. Pantarja čaka zelo zahtevno opravilo. Res je sicer, da v kvalifikacijah ne bo najmočnejšega Evropejca, Belgijca Achaba, Rusa Denisenka, Turka Tazegula in Španca Bonille. Zato bo prvi nosilec kvalifikacij šele 23 z olimpijske lestvice, Poljak Robak. Manjkalo bo tudi nekaj zelo močnih Rusov, pa Francoz Barclais, pa še kakšen vrhunski borec bi se našel. Zato lahko napišemo, da če bo Pantar v podobni formi, kot je bil na evropskem prvenstvu, ko ga je v finalu ustavil šele Belgijec Achab, potem lahko doseže cilj, ki ga je za las zgrešil na kvalifikacijah pred štirimi leti.

V kategoriji najvišje uvrščenega Slovenca (Ivan Trajković je 22 taekwondoist sveta), je prijavljenih trinajst borcev. Ali bo to število srečno za Bistričana, bo nekoliko odvisno tudi od žreba, saj mu nekateri posamezniki v kategoriji nad 80 kilogramov ustrezajo bolj, kot drugi. Dobro je, da v Turčiji ne bo Radika Isaeva iz Azerbajdžana in Francoza MBarja NDiayeva. Sicer pa so v vrhu Trajkovićeve kategorije Azijci. Najnevarnejši nasprotnik se verjetno skriva v Angležu Choju, neugodna znata biti tudi 715e1a3eb5temnopolti Belorus Silla in Italijan Molfetta. Če bo imel Trajković srečo pri žrebu in bo v prvem krogu prost, potem ga od olimpijskih iger v Riu ločita le dve borbi!

 

Udeleženke in udeleženci evropskih olimpijskih kvalifikacij

Ženske

Kategorija do 67 kilogramov (17 tekmovalk)

Nina KLÄY (Švica), Joyce VAN BAAREN (Nizozemska), Viktoryia BELANOUSKAYA (Belorusija), Franka ANIĆ (Slovenija), Farida Shikhammad AZIZOVA (Azerbajdžan), Rabia GÜLEÇ (Nemčija), Jenna PARTANEN (Finska), Marta CALVO GOMEZ (Španija), Izabella BAJKO (Romunija), Gerda GAIZAUSKAITE (Litva), Iveta JIRÁNKOVÁ (Češka), Aleksandra Katarzyna KRZEMIENIECKA (Poljska), Tetiana TETEREVIATNYKOVA (Ukrajina), Ana CIUCHITU (Moldavija), Kristin Bjorg HROLFSDOTTIR (Islandija), Petra MATIJASEVIĆ (Makedonija) in Izabel WARZHAPETIAN (Armenija).

Kategorija nad 67 kilogramov (7 tekmovalk)

Reshmie OOGINK (Nizozemska), Andela POPOVIĆ (Črna gora), Tina SKAAR (Norveška), Olga IVANOVA (Rusija), Nuša RAJHER (Slovenija), Nafia KUS (Turčija) in Aleksandra KOWALCZUK (Poljska).

Kategorija do 49 kg (17 tekmovalk)

Anneleen GOFFIN (Belgija), Iryna ROMOLDANOVA (Ukrajina),  Charlotte BJELKE (Danska), Ioanna KOUTSOU (Grčija), Tijana  BOGDANOVIĆ (Srbija), Erica NICOLI (Italija), Kyriaki KOUTTOUKI (Ciper), Klaudija TVARONAVICIUTE (Litva), Yarden SHARABI (Izrael), Patimat Serajutdin ABAKAROVA (Azerbajdžan), Ivett GONDA (Madžarska), Anouk DORIA Monako),  Gabrijela DIMITRAŠKOVIĆ (Avstrija), Nikol VASILEVA CHORBANOVA (Bolgarija), Marina UNGUREANU (Bolgarija), Dina POURYOUNES LANGEROUDI (Nizozemska) in Marta KIIGEMÄGI (Estonija).

 

Kategorija do 57 kg (23 tekmovalk)

Bat-El GATTERER (Izrael), Manuela BEZZOLA (Švica), Despina PILAVAKI (Ciper), Edina KOTSIS (Madžarska), Darya ZUBOVICH (Belorusija), Suvi MIKKONEN (Finska), Ingibjorg Erla GRETARSDOTTIR (Islandija), Mariana Malina MIHAILA (Romunija), Iana GAGNIDZE (Gruzija), Indra Gaby Barbara CRAEN (Belgija), Sarah Broendahl MALYKKE (Danska), Adriana ŠIMÁNKOVÁ (Češka), Bianca BIRICZ (Avstrija), Licia MARTIGNANI (Italija), Anna-Lena FROEMMING (Nemčija), Marie MAGNUS (Norveška), Andriana ASPROGERAKA (Grčija), Raheleh ASEMANI (Belgija), Gabriela BOHUSOVA (Slovaška), Ada DEMNERI (Albanija), Joana Silva CUNHA (Portugalska), Erendita GERGURI (Kosovo) in Teodora MITROVIĆ (Črna gora).

Moški

Kategorija do 68 kilogramov (25 tekmovalcev)

Ioannis PILAVAKIS (Ciper), Rafik ZOHRI (Nizozemska), Balsa RADUNOVIĆ (Črna gora), Viktor JANKOVSKÝ (Češka), Jure PANTAR (Slovenija), Boris LIESKOVSKY (Slovaška), Vladimir Aleksandrov DALAKLIEV (Bolgarija), Conor GRASSICK (Irska), Damir FEJZIĆ (Srbija), Robert Viorel AMZOIU (Romunija), Filip GRGIĆ (Hrvaška), Boris RUIZ AMBATLLE (Andora), Karol ROBAK (Poljska), Enes Talha ACIKEL (Avstrija), Ilan BRAGINSKI (Izrael), Aurimas KLEMAS (Litva), Emir KALJANAC (BiH), Emil Lind SORENSEN (Danska), Michele CECCARONI (San Marino), Mohammad QATANANI (Švedska), Merab SHUKAKIDZE (Gruzija), Butrint EJUPI (Kosovo), Ledjan CEKAJ (Albanija), Meelis NURMEKAN (Estonija) in Deniss KULIBIKS (Latva).

Kategorija nad 80 kilogramov (13 tekmovalcev)

Carlo MOLFETTA (Italija), Mahama Abdoul Fatah CHO (Velika Britanija), Christoph DECKER (Avstrija), Jeroen WANROOIJ (Nizozemska), Teemu HEINO (Finska), Konstantinos GKOLTSIOS, (Grčija), Ivan TRAJKOVIĆ (Slovenija), Andreas STYLIANOU (Ciper), Arman-Marshall SILLA (Belorusija), Armin GREDIĆ (BiH), Mohammed ELHATRI (Norveška), Claudiu Ioan Paraschiv ROSEANU (Romunija) in Mehdi RAST BOUD (Turčija).

Kategorija do 58 kilogramov (15 tekmovalcev)

Ron ATIAS (Izrael), Bogdan BODNAR (Ukrajina), Haykaz SAMVELYAN (Armenija), Meisam RAFIEI (Islandija), Egers ALIU (Albanija), Stepan DIMITROV (Moldavija), Dylan CHELLAMOOTOO (Francija), Lovre BREČIĆ (Hrvaška), Jack WOOLLEY (Irska), Georgios SIMITSIS (Grčija), Jesus TORTOSA CABRERA (Španija), Fredrik LINDSTRÖM (Švedska), Toni LAHTINEN (Finska), Miloš GLADOVIĆ (Srbija) in Badri PAKSASHVILI, (Gruzija).

Kategorija do 80 kilogramov (17 udeležencev)

Piotr PAZINSKI (Poljska), Sergii CHAIKA (Ukrajina), David SAJKO (Slovaška), Teodor Pavlov GEORGIEV (Bolgarija), Bjorn Thorleifur THORLEIFSSON (Islandija), Arman YEREMYAN (Armenija), Yunus SARI (Turčija), Jorge GONZALEZ FERRER (Andora), Roberto BOTTA (Italija), Arturas KUZMENKA (Litva), Richard Andre Konopka ORDEMANN (Norveška), Uladzislau SAULUKOU (Belorusija), Davide BORGAGNI (San Marino), Julio Alexandre FERREIRA (Portugalska), Janis CAUNA (Latvija), Abderrahim ELIDRISSI (Danska) in Milad BEIGI HARCHEGANI (Azerbajdžan).